İstanbul
26 Kasım, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
akson

Meltem Denize İndirildi

Meltem Denize İndirildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tuzla Tersaneleri'nde yapılan "İmbat" adlı römorkörden sonra kesici emici tarama gemisi Meltem'i de Levent Marina'da suya indirdi.

14 metre derinliği tarayabilecek ve saatte 4 bin ton kapasiteyle çalışacak gemi, açacağı sirkülasyon kanalıyla yüzülebilir körfez hedefindeki önemli aktörlerden biri olacak.

"Meltem İzmir" adı verilen gemi, Çiğli Ata Sanayi'deki üretim aşamasından sonra TIR'larla Levent Marina'ya götürüldü. Bütün parçaları kıyıda takıldıktan sonra adım adım denize indirildi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, her bir iç ekipmanın tek tek deneneceğini, tarama gemisinin bir haftalık sürecin ardından kendilerine teslim edileceğini bildirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin "İmbat İzmir" adını verdiği römorkör de Tuzla Tersaneleri'nde yapımı tamamlandıktan sonra geçen hafta getirilmişti.

İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gülay Demircioğlu, konuyla ilgili açıklamasında, "Şu an römorkörümüz denizde. Kesici emici tip gemimiz de denize indirildi. Böylelikle körfezde, dere ağızları ve sığ noktalarda sirkülasyon kanalı açabileceğiz. Halen ÇED çalışmalarını yürütüyoruz. Alacağımız izinler ve onaylardan sonra kendi gemilerimizle daha hızlı, seri ve programlı bir şekilde çalışacağız." dedi.

Dokuz Eylü Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İZSU Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökdeniz Neşer ise şunları söyledi: "Tarama gemileri ülkemizin tersanelerinde yapılıyor ama bu teknolojiyi kullanarak yapılan Türkiye'deki ilk gemidir. Saatte 4 bin metreküp sulu madde kapasiteli kesici emici tip tarama gemimiz, diğer tarama gemilerinin günlük sekiz saat çalıştığını düşünürsek sekiz kat daha hızlı."

Geminin Özellikleri

kdv hariç 5 milyon 850 bin liralık yatırımla bir Türk firmasına yaptırılan tarama gemisi Meltem İzmir, 14 metre derinliği tarayabilecek. Azami katı madde taşıma kapasitesi saatte 800 ton, yüzde 20 oranında katı madde içerdiğinde ise 4 bin ton olacak. İZSU, halen DLH tekneleriyle yapılan tarama çalışmalarında günde sadece bin metreküp civarında tarama yapabiliyor. Kesici emici tarama gemisine lojistik destek sağlayacak römorkör İmbat İzmir ise tarama gemisinin çalışma sahasına sevkinde, ekipman ve personel taşımada, ayrıca İZSU'nun körfez suyu kalitesinin ölçümü ve takibiyle ilgili çalışmalarında kullanılacak. kdv hariç 1 milyon 380 bin euroya mal olan yerli üretim römorkör, asgari yakıt harcamasıyla çalışacak. Römorkör 14,75 metre boyunda, 6,40 metre genişliğinde, 10 ton çekme gücüne sahip ve derinliği 2,5 metre.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI