Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

Melen suyu salacakta denize neden karışıyor?

KARAS REKLAM
Melen suyu salacakta denize neden karışıyor?
İSKİ'nin içme suyu, Salacak-Sarayburnu arasını deniz dibinden aşarken mühendislik hatasından ilk günden beri denize kaçıyor
Reeklam yerimiz-1
Geçen hafta Melen suyu salacakta denize karışıyor başlığı ile İSKİ tarafından Melen Çayı'ndan Ömerli Barajı'na getirilen içme suyu, Salacak-Sarayburnu arasını deniz dibinden aştığını,  buradan, İSKİ'nin Yenikapı Tesisleri'ne iletildiğini ve Avrupa yakasına her gün 300 bin metreküp ek su pompalandığını,  Ama sistemin kurulduğu günden 2007 senesinden bu yana yani yaklaşık 6 yıldan beri milyonlarca ton içme suyu Salacak'daki deniz dibi kaçağından denize karıştığını,

Durumu fark eden İSKi'nin ise sistemde yer alımış olan mütehhit firma ile boru fabrikasını mahkemeye vererek tazminat istediğini haber yapmış ardında da, Müteahhit firma ile boru üretici firma birbirlerini suçlarken İSKİ'nin kontrol etmediği de anlaşıldığı içme suyu kaçağının perde arkası ne? diye sormuştuk.

İşte bu olayın perde arkasını bize o işte görev yapmış mühendis ve dalgıçlar isimlerinin haberde geçmemesi şartıyla şöyle anlattılar.

Bu proje için kullanılacak olan borular  Fırat Boru tarafından özel olarak üretildi. Dünyada bir ilk olan 1200 mm kalınlığında ve 16 bar basınca dayanıklı bu  borular, 52 şer metrelik kümeler halinde ve yan yana iki hat olarak Sarayburnu - Salacak arasına döşenecek. Borular, beton bilezikler ile Boğaz'ın 50 metre derinliğine sabitlenecek idi.

Ne var ki salacak önlerinde deniz dibinde bir büyük tümsek bulunmaktaydı. Boruların sağlıklı döşenebilmesi için bu tümseğin düzleştirilmesi lazımdı. İşi üstlenen Kutay İnşaat ve nedense aralarında yazılı belge olmadan, malzemelerini kiralamış gibi görünen ama Kutay İnşaatın deniz dibi taşeronu olan Detek isimli deniz dibi işleri yapan firma bu düzleştirmeden kaçındı. Belki maliyet ve masraf yüzündendir.

Dolayısıyla deniz dibindeki bu tümseği düzleşmeyine boruyu eğmeye başladılar. Bir boru ne kadar sağlam olursa olsun bir eğrilme sınırı vardır. Boru tümseği aşarken fazla eğilmden dolayı çatladı. Müteahhit firma yani Kutay İnşaat hemen boruyu değiştirme yerine yine bir mühendislik hatası yaparak çatlak boruyu 150 bin Dolara Hollanda'dan satın alınan bir kelepçe ile kelepçeledi.  Görünüşte sıkntı bitmişti. Ama dediğimiz gibi mühendislik hatası vardı zira borulardan geçen suyun basıncı hesaplanmamıştı.

İSKİ'nin borulara su basması ile borulardaki tazyik, boruları düzleştirmeye ve yere doğru kuvvetle bastırınca bu çatlaktan tazyikle su denize kaçmaya başladı. Yani içme suyu ilk günden beri denize kaçıyor.
Borulardan geçen suyun basıncı ile çatlaktan kaçan içme suyu deniz dibinde 4 metrelik çukur açtı.

Durumun düzeltilmesi:
Durumun düzeltilmesi için çatlak borunun yerinden çıkarılıp, yeni borunun deniz dibindeki tümsek düzleştirildikten sonra yerine yerleştirilmesi, boru sisteminin ayrıca deniz dibinde açılacak yatağa gömülüp üstünün kapatılması lazım.

Bu iş oldukça pahalı olduğu için şimdi firmalar birbirleri suçluyorlar. Ama her gün binlercwe metreküp su hala denize karışamaya devam ediyor.

İşte olayın perde arkası bakalım ilgililer ne cevap verecek?

Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında