Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

Limanlarda Milyar dolarlık soygun ortaya çıktı

KARAS REKLAM
Limanlarda Milyar dolarlık soygun ortaya çıktı
Hurda limanları, hem satıcıyı, hem alıcıyı üstüne de devleti göz göre göre soyuyorlar. Mal çalmak için çalışanlarına bir de kısa kurs düzenliyorlar
Reeklam yerimiz-1
Ülkemizde faaliyet gösteren özellikle hurda limanlarının yıllardır göz göre göre alıcı, satıcıyı kandırdıkları, devleti aldattıkları, bu yolla da milyarlarca dolarlık haksız kazanç elde ettikleri, Bunun için çalışanlarına kısa bir çalma kursu verdikleri ortaya çıktı.  

Sistem nasıl çalışıyor?

Limana hurda getiren bir gemi önce (anlaşmalı) bir gözetim firması tarafından draft sörvey yapılarak limana gelen malın konşimentoya miktar - ağırlık bakımından uygunluğu kontrol ediliyor. ( ilk çalma işlemi burada da başlayabilir. eksik veya fazla mal açısından )

Daha sonra gemiden boşaltılan malların bir kısmı liman sahasına boşaltılıken bir kısmı da kamyonlar ile genellikle limanın da sahibi olan demir çelik fabrikasına gönderiliyor. Çünkü gelen hurda genellikle bu fabrikalarda işleniyor.

Yüklenen mallar sözde gümrük ve gözetim firması kontrolunda kantara geliyor, kantarda tartım işlemi yapıldıktan kamyoncuya Tike denen bir tartım belgesi  veriliyor. Kamyoncu bu tartım belgesini kapıdaki gümrük görevlisine ibraz ettikten sonra, kamyon üzerindeki malla fabrikaya hareket ediyor.

Ancak ne var ki kamyonun üzerindeki mal, kamyoncunun elindeki mal tartım belgesinden daha fazla.

İfade edilenlere göre demir çelik fabrikalarının sahip oldukları limanlarda yapılan yolsuzluk içinde yer alanlar bu oyun ile ayda ortalama bir buçuk milyon Dolar civarında haksız kazanç elde ediyorlar.

Ancak, mal eksik çıktı gerekçesi ile mal satan eksik para almakta, malı getiren gemi eksik navlun almakta, gümrüksüz geçtiği için devlet zarar etmekte...

Kazanan ise;
İddialara göre bu oyun organize durumda, çünkü başta gözetim firması, liman müdürleri, fabrika müdürleri, muhasebe müdürleri ile liman kapısında görevli gümrük memurları bu haksız kazançtan kendilerine düşen payı alıyor.

Söylenenlere göre bu sistem çalışırken firma sahiplerinin haberi bile olmuyor. Çünkü çalma işi genellikle yukarıda saydığımız bölümler arasında paylaşılmış olabilir.  Bu durumda bu işi tezgahlayanlar çalıştıkları firmayı da soymuş oluyor.

Ayrıca limanlardan, gelen gemilerden alınan mazot ve limandaki ekipman ile araçlarda kullanılması için firma tarafından limana gönderilen mazot da liman dışındaki bazı yakıt istasyonlarına satılarak yakıt kaçakçılığı da yapılıyor.

Şimdi soruyoruz limanlardaki bu soyguna kim dur diyecek?
Başıboş bırakılmış denetimden uzak kalan bu limanları kim? Nasıl denetliyecek?





Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında