Reklamı Geç
41ci yılımız deniz ticaret
A.S.P.
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
RUS kongre ilanı

Libya Türkiye'ye liman kiralamayı reddetti

KARAS REKLAM
Libya Türkiye'ye liman kiralamayı reddetti
Libya, bu hafta basında çıkan çok sayıda haberin ardından Akdeniz'deki Al-Khums Limanı'nı Türkiye'ye kiralamayı reddediyor.
deni ticaaret 41 kutluyor

Libya Başbakanlık Ofisi Sözcüsü Muhammed Hamuda, raporları yanlış olarak nitelendirdi. Genelkurmay Başkanı Muhammed Al-Haddad da limanın kiralanması için bir anlaşmaya ancak ilgili makamlar arasında kapsamlı istişareler sonrasında varılabileceğini söyleyerek iddiaları yalanladı.

Al Khums Limanı önemli bir ticari ve endüstriyel limandır. Libya'nın kuzey kıyısında, başkent Trablus'un hemen doğusunda yer almaktadır.

Çarşamba günü, birkaç Libyalı ve Türk medya kuruluşu Türkiye'nin Libya'nın Al-Khums limanını 99 yıllığına kiraladığını bildirdi. Türkiye'nin limanı donanması ve hava kuvvetleri için bir askeri üs haline getirmek istediği bildiriliyor. Kira sözleşmesinin imzalanmasının, bir Türk heyetinin yakında Libya'ya yapacağı ziyaret sırasında planlanacağı söyleniyor.

Al-Khums Limanı'nın operasyonlarını çevreleyen son siyasi entrikalara dayanarak, bazı Libya hükümetinin içinden limanın kiralanmasını desteklediği açık. Geçen hafta, Libya'nın doğu merkezli Temsilciler Meclisi, askeri savcıyı Hums Limanı'nı askeri bir üsse ilhak etmeye çalışmakla suçladı. Parlamento sözcüsü Aqila Saleh, Başkanlık Konseyi'ni bu tür ilhakları durdurmaya çağırdı.

Son birkaç gündür Al-Khums Şehri, limanda bir askeri üs kurulmasına karşı yerel halkın protestolarına da sahne oldu. Başbakan Abdul Dbeibah geçen Pazar günü bir bakanlar toplantısı düzenledi.

Bu arada, Libya'da bir Türk askeri üssü fikri imkansız görünmüyor. Türk yetkililere göre, 2011'de diktatör Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından iç savaşın başlamasından bu yana Türkiye, “barış inşası ve siyasi diyaloğu” desteklemek için Libya'ya muazzam askeri yardım teklif etti.

Ayrıca Türkiye, bölge siyasetindeki iddialı rolüyle Akdeniz'deki nüfuzunu pekiştirmektedir. Libya'da bir üs kurmak Türkiye'nin jeopolitik ve denizcilik çıkarlarıyla uyumlu bir fırsat gibi görünüyor. Liman, Türkiye'nin Libya'nın Akdeniz boyunca 1.000 milin üzerindeki kıyı şeridine erişmesini sağlayacak. 

RUS 1

Kaynak: Maritime-executive

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Deniz ticaret41 yasında