Kuveyt Shuaiba Limanı’nda aylardır mahsur kalan Türk Kaptan Yusuf Sencer Sotan ve 19 kişilik M/V ULA mürettabatının 11 aydır maaş alamadıkları ve bu sebeple 7 Ocak'tan bu yana açlık grevinde oldukları öğrenildi.
Dökme yük gemisi Ula'nın terk edilmiş mürettebatı , gemiden inmek ve kendilerine borçlu olunan 400.000 bin dolardan fazla tutan maaşlarını geri almak için mücadele ediyor.
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'ndan (ITF) Mohamed Arrachedi, '' Kuveytli yetkililer, denizcileri açlık greviyle kendilerini öldürmekten kurtarmak için acilen harekete geçmelidir. Bu denizcileri yüzüstü bırakan Katarlı gemi işletmecisi ve Palau bayrak devleti iken, Kuveyt'i bu krizin çözümünde liderlik göstermeye çağırıyoruz.'' dedi.
Mürettebatın çoğunun 14 aydan fazladır gemide olduğunu söyleyen Arrached, '' Bu denizciler basitçe Kuveyt'ten kendilerini yerel mürettebatla değiştirmelerini istiyorlar, böylece ailelerinin yanına gidebilirler. " diye ekledi.
'Aylardır Evime Dönemiyorum, Hapis Hayatı Yaşıyorum'
'M/V Ula' gemisinin Türk kaptanı Yusuf Sencer Sotan sosyal medya üzerinden sesini duyurmaya çalıştı ve twitter'dan yaptığı paylaşımda: ''Kaptanı oldugum M/V ULA gemisinden Kuveyt Shuaiba limanında otoritelerin izin vermemesi dolayısı ile aylardır (11 ay) evime ve memleketime dönemiyor ve hapis hayatı yaşıyorum. 6 aydır Büyükelçiliğimiz ugraşmakta fakat sonuç çıkmamıştır. '' dedi.
'Mağduriyetimiz Giderilsin'
ITF'e konuşan bir denizci ise, "Annem, babam ve kardeşlerim Covid-19 salgını nedeniyle işlerini kaybetti, onlara destek olmak için çalışıyorum. Şimdi işi olan tek kişi benim ancak 11 aydır maaşımı alamıyorum. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum'' dedi.
Bir gemi terk edildiğinde, normalde geminin Bayrak Devleti, mürettebatın hayatını korumak ve borçlu olunan ücretlerin ödenmesini sağlamak için harekete geçer.
Arrachedi , "Palau işini yapamadı" dedi ve ITF, ödenmesi gereken karşılık ve ücret eksikliğini defalarca dile getirdi, ancak herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.
Arrachedi ayrıca, “ Gemi şu anda bayraksız olduğu için, durumun çözüme kavuşması Kuveyt yetkililerine bırakılıyor. Kuveyt, bu denizcileri kurtarmak için hâlâ zaman varken yasal ve ahlaki bir sorumluluğa sahip. Her zaman olduğu gibi, ITF elinden gelen her şekilde yardımcı olmak için beklemede ”dedi.
ITF ayrıca mürettebatın terk edildiğini küresel ajanslara, Uluslararası Çalışma Örgütü'ne ve Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne de bildirdi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.