Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

KUDENFOR denizcilik çalıştayı yapıldı

KARAS REKLAM
KUDENFOR denizcilik çalıştayı yapıldı
KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz, kapanış konuşmasında, “Tarihimizde bu kadar uzun süren bir çalıştay hatırlamıyorum” dedi.
“Türkiye’de Deniz ve Deniz Kültürü Çalışltayı”, Hasköy’deki Rahmi Koç Müzesi Konferans Salonu’nda dün sabah ilan edildiği gibi tam 09.30’da başladı ve öğle yemeği dışlında ara vermeden 10 saat devam ederek akşam saat 19.30’da sona erdi.

“ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”
Çalıştayda 37 kişi ve kurum tarafından hazırlanan 21 sunum yapıldı. Bu nedenle “Hedefteki Donanma” ve “Mavi Uygarlık” kitaplarıyla tanınan KÜDENFOR direktörü Amiral Cem Gürdeniz, kapanış konuşmasında tüm katılımcılara ve konuklara, “Sabrınızdan ötürü teşekkür ediyorum” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Denizciliğin özü sabırlı olmaktır. Sabrınızdan ötürü sizi tebrik ediyor ve teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye tarihinde bu kadar uzun süren bir çalıştay hatırlamıyorum. Ama zaman kaybına artık tahammülümüz yok. Sorunlarımızı belirlemeli ve devleti her koşulda yanımıza çekmeliyiz. Yapacağımız bu… Devlet denizci olmadan bu iş olmaz!”

KÜDENFOR NEDİR?
Toplantının ayrıntılarına geçmeden önce KÜDENFOR’un ne olduğuna da kısaca bir göz atalım. Böylece yazımıza neden “baştan” değil de “sondan” girdiğimiz daha anlaşılır olacaktır.

4 Aralık 2015 tarihinde kurulan Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), disiplinler arası bir yaklaşımla, denizcilik gücü konusunda bilimsel yöntemlerle araştırmalar yapmaya ve öğretmeye odaklı bir anlayışa sahip. Forumun temel amacı, Türk Denizcilik Gücü’ne katkı sağlayan temel alanlarda durumsal tespit yaparak hedef, politika ve strateji belirlenmesine, böylelikle halkın ve devletin denizcileşmesine katkı sağlamak.

YÖNETİM VE DANIŞMA KURULU
Forumun direktörlüğünü Amiral Cem Gürdeniz, yardımcılığını Kaptan Levent Akson yapıyor. Yönetim Kurulu’nda ise Amiral Kadir Sağdıç, Dç. Dr. Alkan Kabakçıoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Buğra yer alıyor.

Şu an itibarıyla Danışma Kurulu’nda bilim insanları, amiraller, büyükelçiler, profesyonel denizciler, balıkçılar, limancılar, deniz hukukçuları, su sporları ve amatör denizcilerden oluşan 49 kişi bulunuyor.

KONU ANKARA’YA TAŞINACAK
“Türkiye’nin Denizcilik Gücü” konulu ilk çalıştayını 9 Şubat’ta gerçekleştiren KÜDENFOR, dün de “Türkiye’de Deniz ve Deniz Kültürü”nü masaya yatırdı. 31 Mart’ta da “Deniz Ticaret Çalıştayı” toplanacak.

Her ay bir faaliyet programlandığını söyleyen Amiral Cem Gürdeniz, çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi:

“Çağlar boyunca denizden uzak tutulduk. Denize bakarak denizci olunmuyor. Bunun için iletişim kurulması gerekiyor. Geçmişe baktığımızda bu misyona hizmet eden Donanma Vakfı vardı ama 1986’da kapatıldı. Bu görevi şimdi biz üstlendik.

Düzenlediğimiz çalıştaylardan derlediğimiz bilgilerle bir strateji belirleyecek ve Nisan ayında Ankara’ya giderek ilgili tüm kuruluşlarla bunu paylaşacağız. Ankara’da uğrayacağımız yerler arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Milli Eğitim, Ticaret gibi bakanlıklar da olacak.”

“DENİZCİ DOĞULMAZ, OLUNUR”
“Uluslar denizci doğmaz, uluslar denizci olur. Gelişen ülkelerde devletin hep denizciği yönlendirdiğini, desteklediğini görüyoruz. Bu iş boat showlarda milyon dolarlık tekneleri sergilemekle olmuyor” şeklinde konuşan Gürdeniz, şöyle devam etti:

“Yeri geldiğinde bir kayığın bile büyük önemi var. İnsanın her alanda deniz ve denizcilikle olan etkileşimi deniz kültürüne yansır. Etkileşimde her alanda denizi kullanması ile ulusal bilinç ortaya çıkar. Neticede deniz kültürü psikososyal güç alanında katkı sağlayan bir unsurdur.” 

BAKANLIK DA SUNUM YAPTI            
Açılış sunumunu yapan ve çalıştayın moderatörlüğünü üstlenen Deniz Müzesi eski komutanı Albay Ali Rıza İşipek, konuların “Kendi imkanlarımızla çözülebilecekler”, “Destekli projeler” ve “Kapasitemizi aşan, devlete yansıtılacak teklifler” olarak üç ana başlık altında ele alınacağını söyledi.

UDH Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Okay Kılıç’ın da faaliyetleri hakkında bilgi verdiği özel sunumla katıldığı çalıştayda masaya yatırılan konular şöyle sıralandı:

Evrensel Denizcilik Kültürü (Sargun Tont)
Deniz kültürü ve Türk insanı (Caner Şaka)
Türk deniz ve denizcilik kültüründe öne çıkan örnekler (Turgay Noyan)   
Ticaret gemileri, denizcilik müzeleri, arşivler (Ali Bozoğlu)
Savaş gemileri, askeri tersaneler, donanma müzeleri (Dz. Öğr. Bnb. Gökhan Atmaca)
Sualtı arkeoloji mirası (Savaş Karakaş)
Denizcilik lisanı ve deniz kültürümüz (Prof. Dr. Mustafa Pultar)
Deniz Kültürü, yazılı / görsel medya ve popüler kültür (Gökhan Karakaş / Sait Keresteci)
Deniz kültürü resim sanatı ve gemi modelciliği (Fatma Özyiğit Coşkuner / Metin Önkol)
Deniz / denizcilik tarihi ve deniz kültürü (Oğuz Otay / Murat Koraltürk)
Deniz kültürü, edebiyat, sinema ve müzik (Çimen Günay Erkol / Murat Meriç / Tunca Aslan)
DTSY (Denizciliğin Tanıtılması Sevdirilmesi ve Yaygınlaştırılması) içinde amatör denizcilik ve deniz sporlarının yeri (Edhem Dirvana)
DTSY içinde denizcilik festivallerinin / bayramlarının yeri ve Marmaris Denizcilik Festivali (Amiral Engin Baykal)
DTSY için neler yapılabilir? (Deniz Irak / Gencer Emiroğlu)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI