İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

Körfezde dev yatırım iki bakanlı açılış

KARAS REKLAM
Körfezde dev yatırım iki bakanlı açılış
İzmit Körfezi Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Trafik Gözetleme İstasyonu açılış töreni Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla gerçekleşti
 
Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yapımı tamamlanan Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla açıldı.

Törende açılış konuşmasını yaparak Türkiye'nin bir deniz ülkesi olma özelliğine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "7 bin 800 kilometrenin üzerinde deniz sınırı olan bir ülkeyiz. Bunun bizim açımızdan iki önemli sonucu var. Bir, denizden ve deniz ticaretinden çok daha fazla pay alma imkanımız var, ikincisi ise savunma ve güvenliğimiz noktasında denizlerden daha fazla yararlanma, denizlerden gelebilecek tehditlere yönelik de tedbir alma sorumluluğumuz ve imkanımız var. İşte şu anda bu tesis de güvenliğimizin sağlanması, özellikle kazaların önlenmesi, gemi trafiğinin düzenlenmesi açısından son derece önemli bir adımı İzmit Körfez'i olarak atmış oluyoruz" dedi.
Milli savunma sanayi hamlelerinden bahsetmeye devam eden Bakan Işık, "Artık kendi gemilerimizi yapıyoruz. MİLGEM kapsamında Heybeliada ve Büyükada'yı bitirdik. Burgazada'yı geçenlerde denize indirdik. 4. gemiyi de yakında indiriyoruz. ve ikinci 4. ve 5. gemiler İstanbul tersanemizde yapılacak. 6-7ve 8. gemiler de özel sektör tersanelerinde inşa edilecek. Artık 780 kilometre deniz kıyısı olan bir ülkenin, savunma sanayinde denizcilik sektöründe de dünyada söz sahibi konumuna gelmiş olması, kendini bu topraklara ait hisseden herkesin göğsünü kabartıyor" şeklinde konuştu.

Bakan Işık'ın ardından söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, "Deniz yollarımızı kullanabilmek adına tersane sayısı 37'dan 79'a çıkmış durumda. Gemi inşa kapasitemiz 440 bin dedveyt tondan 4 milyonun üzerine, yaklaşık 10 misline çıkmış durumda. Dünyanın birçok ülkesiyle rekabet edebilecek, çok özellikli gemiler inşa edebilir hale gelmiş bulunmaktayız. Özellikle Türkiye yat üretiminde bir marka halinde dünyanın 3. sırasında. Yine Türk sahipli gemi filomuzda dünyada 14. sırada. Dünyanın denizciliğini yönlendiren, dünyanın deniz taşımacılığını yönlendiren ülke sayısının özellikle 30 olduğunu düşünürseniz 14. Sırada olmak özel bir şey ki Türk sahipli gemi filomuz 9 milyondan bugün 30 milyona çıkmış durumda. Limanlarımız marifetiyle elleçlediğimiz yük miktarı neredeyse 2.5 katına çıkmış durumda. 400 milyon tonun üzerinde yük elleçler ale gelmiş durumdayız. ve yine 8.5 milyon tonun üzerinde yılda konteyner elleçliyoruz" ifadelerini kullandı.

Arslan, Türkiye’nin yat üretiminde marka olduğunu ve 3’üncü sırada yer aldığını vurguladı.
İzmit Körfezi Gemi Trafik Hizmetleri Merkezini kurduklarını anlatan Arslan, “Bu merkez, 41 liman tesisi, 21 yolcu iskelesi, 5 feribot iskelesi, 172 tersane tekne imal yeri, 22 balıkçı barınağı, 3 marina olmak üzere 264 tesisimizin bulunduğu bu güzide körfezin de inşallah denetimini, kontrolünü yapacak, dolayısıyla bu tesisin burada böyle bir önemi var.” değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, Türkiye’nin artık dünyayı geriden takip eden değil, eş zamanlı yol alan hatta bazı alanlarda önde giden bir ülke olduğunu vurgulayarak, savunma sanayisi ve ulaştırma alanında önde giden projeler yürüttüklerini kaydetti.

Konuşmaların arından bakanlar ve protokol üyelerinin katılımı ile İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi törenle hizmete açıldı.


HABER: YASİN AKCA / DENİZ TİCARET GAZETESİ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI