ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığının portföyünde yer alan değerli mallardan biri Kalamış Yat Limanı... Koç Holdingin şirketi Setur, limanı 1998den bu yana işletiyordu. 30 yıllık süre bitince, yeniden ihaleye çıkıldı. 2014 Ekiminde yapılan ihalede en yüksek teklifi 664 milyon dolarla yine Koç Grubu verdi. İkinci şirket Safi Holding, üçüncü ise Ağaoğlu-Yılport girişimi oldu.
İhaleye çıkılan plan ise değiştirilmişti. Buna göre liman doldurularak, büyütülecekti.
Yeni planın imar yoğunluğunu arttırdığını savunan Kadıköy Belediyesi ise iptal davası açmıştı. Koç Holding marinayı devralmayı beklerken, Kadıköy Belediyesinin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Sürecin uzayacağını gören Koç Holding ise marinayı almaktan vazgeçtiğini açıkladı.
Bu kararın hemen ardından Özelleştirme İdaresinin yeni planı da sorunun çözümünü sağlamadı. Çünkü Kadıköy Belediyesi imar yoğunluğunu devam ettiren yeni plana da dava açtı.
KEŞİF YAPILDI
Yeni plana açılan davada son duruma gelince... Önceki gün bölgeye bilirkişi geldi. Keşif yapıldı. Bu kez gelen bilirkişide de mendireklerin uzatılması ve yapılacak dolgunun bölgedeki doğal yapıyı bozacağı görüşü hakim olmuş.
Aynı gün sohbet imkanı bulduğum Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, yoğunluğu arttıracak, bölge insanının denizle bağlantısını kesecek her yeni plana dava açmaya kararlı olduklarını söylüyor. Her yeni plana yeni dava açacağız diyor.
Kadıköy Belediyesi, bölgede yaşayanları denizden uzaklaştıracak yoğun yapılaşmaya karşı. İhalede ortaya çıkan 664 milyon dolar ise gerçekten büyük yatırım demek. Yatırımcı bunun karşılığını almak istiyor. Bu da ancak yapılaşmanın artması ile mümkün. Özelleştirme süreci devam ettiği için halen Seturun işletmeye devam ettiği Kalamış Yat Limanı konusu daha uzun yıllar gündemde kalacak gibi görünüyor...
Yoğunluk artışı teklif dahi edilemez!
BU arada Kadıköy İstanbulda en fazla projenin yürüdüğü ilçelerden biri. Ve bu projelerden büyük bölümü de tartışmalı. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile sohbet ederken bu projeleri de sordum.
Kadıköyde şu anda bine yakın bina yenilenmesi olduğunu anlatıyor. Eskiden günde 30-35 imar dosyası gelirken, bu sayının bugün 80e çıktığını belirtiyor. İlçenin yapısının değişmemesi için çok net bir kural getirdiğini söyleyen Nuhoğlu, Bölgede yoğunluk artışı teklif dahi edilemez diyor.
Verilen mücadele ile Haydarpaşa ve Kuşdilinin AVM olma ihtimalinin ortadan kalktığını da ekleyen Nuhoğlu, Fikirtepede ise 14 firmanın inşaata başladığını ancak bölgenin tasarım projesinin hala olmadığını da söylüyor.
Nuhoğlu kentsel değil rantsal dönüşüm olarak tanımladığı gelişmelerden Kadıköyü en az zararla kurtarmaya çalıştığını söylüyor.
Jale Özgentürk / Hürriyet
Koç'a şok! Kalamışta flaş gelişme
Koç Holding marinayı devralmayı beklerken, Kadıköy Belediyesinin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.