Petrol devi BP, güvenlik durumunun giderek daha fazla sorgulanması nedeniyle Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan geçen faaliyetlerini askıya alan nakliye şirketlerinin büyüyen listesine katıldı. Denizcilik uzmanlarının artan gecikme potansiyeli ve nakliye operasyonlarının aksaması nedeniyle küresel tedarik zincirleri üzerindeki etkisi konusunda uyarıda bulunmasıyla, dünya petrol piyasaları bu habere tepki gösterdi.
Petrol fiyatı, BP'nin Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı'ndan geçen tüm gemileri için "ihtiyati duraklama" uyguladığını açıklamasının ardından Pazartesi sabahı dünya piyasalarında yüzde bir ila iki sıçrayarak birkaç günlük düşüşünü tersine çevirdi. Bölgede güvenlik durumu kötüleşiyor” dedi. Öğle vakti petrol fiyatı NYMEX borsasında yüzde 3'e kadar yükseldi ve Ekim ayı sonlarında varil başına 90 doların üzerindeki zirveden geri çekilip geçen hafta 69 doların altına düştükten sonra kısa süreliğine varil başına yaklaşık 74 dolara geriledi.
Uluslararası birleşme haberleri, küresel enerji piyasalarındaki korkuları gidermeye pek yardımcı olmadı. Fiyatlar Salı günü de yükselişini sürdürerek NYMEX'te kısa süreliğine de olsa 74 doların üzerine çıktı. Piyasa yüzde 1,5 artışla varil başına 73,58 dolardan kapandı. NYMEX'teki fiyat Pazartesi günkü en düşük seviyesinden bu yana neredeyse yüzde dört arttı. Platts, vadeli işlem sözleşmelerinin varil başına 79 dolara kadar çıktığını bildirdi.
Avrupa Birliği, Rus petrol ve doğal gazını dünya çapında taşıyan düzinelerce petrol tankerinin yöneticisi olan Rusya'nın devlete ait denizcilik devinin Dubai merkezli bir yan kuruluşuna yaptırım uyguladı.
Sun Ship Management'ı hedef alan yaptırımlar arasında AB'nin varlıklarının dondurulması ve AB'nin hükümet kontrolündeki denizcilik şirketi Sovcomflot'un bir parçası olduğunu söylediği şirketin finansmanının yasaklanması yer alıyor. AB yetkilileri, Rusya'nın Batı yaptırımlarını atlatmasına bilerek yardım eden şirket veya kişilerin peşine düşülmesi için şirketin yeni bir yetki kapsamında listelenmesini tartıştı. Ancak sonuçta Moskova'ya gelir sağlayan Sovcomflot'un bir yan kuruluşu olan şirketi hedef aldı.
Analistlerin Süveyş Kanalı'nın bölgenin petrol arzı açısından önemini vurgulamalarıyla Avrupa enerji piyasaları en fazla endişeyi gösteriyordu. S&P Global Market Intelligence, Avrupa'nın rafine edilmiş petrol ithalatının yüzde 21,5'inin, ham petrol ithalatının ise yüzde 13'ünün Kızıldeniz'den geçtiğini hesaplıyor.
Sevkiyatın durdurulduğunu duyuran BP'ye katılan Euronav, aynı zamanda bölgenin gemilerini Kızıldeniz'den ayırmasından kaçınma kararı aldığını da doğruladı. Suezmax tankerlerinin önde gelen operatörü geçen hafta, gelecekteki sözleşmelerine gemilerin Afrika çevresinde yeniden yönlendirilme seçeneğini ekleyeceğini söyledi. Maersk Tankers, geçen hafta tanker havuzu operasyonuna yeniden yönlendirme maddesini eklemek için harekete geçen ilk şirket oldu.
BP ve diğerlerinin izinden giden S&P Global Emtia raporu, 75 tankerlik bir filoya sahip olan Frontline'ın da gemilerini Kızıldeniz'den uzaklaştırmaya karar verdiğini söylüyor. S&P, Euronav ve Frontline'ın toplamının küresel tanker filosunun yüzde dördünü temsil ettiğini hesaplıyor.
Norveç'teki Equinor dahil diğer büyük petrol şirketleri de sevkiyatını başka yöne çevireceğini bildirdi. Bloomberg, geçen Cuma gününden itibaren LNG ve LPG taşıyıcılarının da Kızıldeniz'den ayrıldığına dair örneklere yer verdi. Analistler, Avrupa'nın LNG ithalatının yaklaşık yüzde yedisinin Süveyş Kanalı'ndan geçtiğini söyleyen analistlere dayanarak, Avrupa LNG fiyatının Pazartesi günü yüzde yedi arttığını vurguladılar.
Süveyş Kanalı İdaresi, tankerlerin ve gaz taşıyıcılarının rotalarının giderek değiştiği yönündeki haberlere, durumu çok yakından takip ettiğini söyleyerek yanıt verdi. Hesaplamalara göre, 19 Kasım'dan bu yana 55 gemi Ümit Burnu çevresinden seyretmek üzere yön değiştirdi. Ancak yetkililer, 17 Aralık Pazar günü Süveyş Kanalı'ndan 77 geminin geçtiğini vurguladı. 2023'te 2.200'den fazla gemi bu yolculuğa çıktı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.