Kenya, tarihsel olarak Mombasa limanı üzerinden Doğu Afrika bölgesine açılan kapı olmuştur, ancak komşu Tanzanya'nın artan rekabetiyle karşı karşıyadır. Hükümet, Kilindini Limanı, Dongo Kundu limanı, Kisumu limanı ve Shimoni Balıkçılık limanının imtiyaz bölümlerini bir kamu-özel ortaklığı aracılığıyla yatırımcılara imtiyaz vermek için daha önce reddedilen bir planı yeniden canlandırıyor.
Kenya hükümeti, devlete ait bir kalkınma otoritesi olan Kenya Development Corporation (KDC) aracılığıyla, üç yıllık operasyonda tesise yanaşan 25'ten az gemiyle geride kalmaya devam eden Lamu limanına da imtiyaz vermeyi planlıyor. Kenya'nın ilk üç rıhtımı inşa etmek için 367 milyon $ yatırım yaptığı ve Mayıs 2021'de hizmete girdiğinde önemli bir aktarma merkezi olarak lanse edilen liman, bu dönemde 2.500 TEU'dan daha azını elleçledi.
Lamu limanına yeni bir hayat vermek ve diğer dört limanın potansiyelini ortaya çıkarmak için Kenya hükümeti, tesisleri işletmek üzere özel yatırımcıları devreye alma planlarını yeniliyor. Teklife, önemli bir petrol ürünleri nakliye merkezi haline gelebileceğine inandıkları Kisumu limanı da dahil.
KDC, Kenya Limanlar Otoritesi ve Lapsset Koridoru Geliştirme Otoritesi'nin planlanan kiralamanın uygulayıcı kuruluşları olarak atanmasıyla limanların operasyonlarını ve yönetimini üstlenecek özel yatırımcıları çekmek için ayrıntılı bir prospektüs hazırlamıştır.
“Limanlar, trafik sıkışıklığı sorunuyla ve dolayısıyla kargo için daha yüksek bekleme süreleriyle karşı karşıya. Limanlar, ev sahibi tipi bir liman yönetim sistemi ile özel operatörlere kiralanacak/imtiyaz verilecek" açıklamalarında KDC belirtildi.
Başkan William Ruto'nun mevcut Kenya yönetiminin özel yatırımcıları dahil etme kararı, önceki yönetimin benzer planlarının tartışmalara yol açtıktan sonra aniden rafa kaldırılmasının ardından bir fikir değişikliğini temsil ediyor. Küresel liman işletmecisi ve lojistik devi DP World'ün ortasında kaldığı yasadışılık iddiaları vardı.
Son girişimde, Kenya sadece beş limanın operasyonlarını ve yönetimini devralmak için özel işletmecileri çekmeyi ummakla kalmıyor, aynı zamanda tesisler için 304 milyon dolarlık özel yatırım arıyor.
Yatırımların bir kısmı, rekabet gücünü artırmak ve böylece daha fazla nakliye hattını çekmek için depolama tanklarının yanı sıra Lamu limanında dökme yük ve sıvı dökme yük terminallerinin geliştirilmesine yönelik olacak. KDC, izahnamesinde, sırasıyla 210 milyon$ ve 94 milyon$'a mal olması planlanan dökme yük ve sıvı yük terminallerine özel yatırım arayarak limanın kargo hacimlerinde potansiyel artışı öneriyor.
KDC, "Lamu limanındaki Agribulk ithalat talebinin 2023'te 547.000 tondan 2045'te 3,3 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. .
Ajans ayrıca rafine petrol ürünü ithalatı ve ham petrol ihracatı için beklenen talebi karşılamak için limanda 30 milyon $'lık bir maliyetle depolama tanklarına yatırım arıyor. Hacimlerin 2020'de 6,8 milyon tondan 2045'te 19,3 milyon tona çıkacağını tahmin ediyorlar. Rafine petrol ithalatının 2023'te 395.000 tondan 2045'te 2,6 milyon tona, ham petrol ihracatının ise üç milyon tona çıkması bekleniyor.
Kenya hükümeti, limanların özel yatırımcılara kiralanmasının, yalnızca Kenya'nın iç bölgelerine değil, aynı zamanda karayla çevrili komşu Uganda, Ruanda, Burundi, Güney Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DRC) bazı bölgelerine de hizmet eden kuzey koridorunun rekabet gücünü artıracağını iddia ediyor. ).
Mombasa limanı üzerinden Doğu Afrika'ya ana giriş kapısı olan koridorda artan darboğazlar, son zamanlarda daha fazla ithalatçı ve ihracatçının Dar es Salaam limanını kullanmayı tercih etmesi nedeniyle Tanzanya'daki merkez koridordan gelen yoğun rekabete maruz kalmıştır.
Kenya Ulusal İstatistik Bürosu verileri, Mombasa limanında elleçlenen kargo hacminin beş yıl içinde ilk kez düştüğünü ve toplam kargonun bir önceki yıl 34,76 milyon tondan 2022'de 33,74 milyon mt'a düştüğünü gösteriyor. Yüzde 2,9'luk düşüş, hacimleri 30,92 milyon ton ile 2018'den bu yana en düşük seviyelere itti.
Bank of Tanzania verilerine göre, 2021/2022 mali yılında Dar es Salaam limanı, bir önceki mali yılda 16,19 milyon ton olan 17,85 milyon ton elleçlemede yüzde 10,3'lük bir artış kaydetti.
Kenya'nın Tanzanya'ya karşı üstünlüğünü kaybettiği gerçeği, Dünya Bankası'nın dünyanın en verimli limanları sıralamasında Dar es Salaam limanının Mombasa limanını geride bırakmasıyla açıkça görülüyor. 2022 Konteyner Limanı Performans Endeksi, ankette kullanılan toplam 348 liman arasından Mombasa'yı 326. sırada, Darüsselam ise 312. sırada gösteriyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.