Çatalköy'de önceki gün 2,6 metre uzunluğunda ve yaklaşık 250 kilo ağırlığında ölü bir yunus karaya vurdu.
Taşkent Doğa Parkı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, midesinde aşırı derecede parazit ve plastik misina ağı tespit edilen yunustan, ileri tetkikler için çeşitli organlarından ve vücudundan doku örnekleri alındığı kaydedildi.
Yunusun, plastik ağı yemesi sonucu, midesinde oluşan tepkime nedeniyle öldüğü düşünülüyor.
Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na bilgiler veren Taşkent Doğa Parkı’ndan bir yetkili, yunusun, plastik alaşımlı ağı, denizlerdeki çevre kirliliği yoğunluğu nedeniyle bulup yemiş olabileceğini ifade etti.
Yetkili isim, bu olasılığın, çevreyi düşünmeyen avcılar tarafından, bozulmuş olan ağın, çöp yerine denize atılması sonucu gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.
Doğa parkı yetkilisi, bir diğer ihtimalin ise ağ ile yapılan av sırasında, yunusun balıkları yemek için ağa saldırması sonucu yemiş olabileceğini kaydetti.
Yetkili, bu durumun da kötüye işaret ettiğini, zira bölgede, yunusların karnını doyurabileceği kadar balık kalmadığını, büyük bir kısmının insanlar tarafından tüketildiğini ve bu nedenle yunusların da ağlara saldırmaktan başka çareleri kalmamış olabileceğine değindi.
Taşkent Doğa Parkı yetkilisi, bugüne kadar 4 yunusun ölü olarak adanın kuzey sahillerine vurduğunu ve 3’ünün midesinde plastik materyallere rastlandığına vurgu yaptı.
Yetkili isim ayrıca, yumurtlama dönemimde karaya çıkan kaplumbağaların yarısının da ilk dışkılarında plastiğe rastlandığına dikkat çekerek, özellikle denizanalarının kaplumbağalar için güzel bir yem olduğunu, fakat naylon poşetleri, denizanasına benzeterek yediklerini ifade etti.
Son olarak ölmüş vaziyette bulunan yunusun türünden söz eden Taşkent Doğa Parkı yetkilisi, bu türün dünyanın her yerinde bulunduğunu, Teknecik Elektrik Santrali’nin 50 metre ötesinde dahi görülebildiğini kaydetti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.