Rusya'nın Soruşturma Komitesi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avacha Körfezi'ndeki "çevreye zararlı maddelerin ve atıkların dolaşımı" nedeniyle kirlenmeyi araştırdığını doğruladı.
İlk bulgular, sudaki kirletici maddenin "endüstriyel yağ veya yağ içeren bileşenler içeren diğer maddelerin" olabileceğini gösteriyor.
Yetkililer, pestisitleri depolamak için kullanılan yakındaki bir tesis ve yerel atık depolama sahaları dahil olmak üzere tüm olası kirlilik kaynaklarının araştırıldığını ifade etti. Soruşturmada hiçbir şüpheli isimi verilmedi.
Deniz yaşamının yüzde 95'inin yok oldu
Kirlilik nedeniyle Avacha Körfezi'ndeki deniz tabanında, deniz yaşamının yüzde 95'inin yok olduğunu belirten bilim insanları, bu organizmaların ölümlerinin yiyecek için onlara bel bağlayan hayvanların da ölümüne neden olacağı konusunda uyardı.
Bilim adamı Ivan Usatov, dalış yaptıklarında denizin 10 ila 15 metre derinliklerinde deniz tabanında yaşayan organizmaların toplu ölümleriyle karşılaştıklarını ifade etti. Deniz tabanındaki canlıların yüzde 95'inin öldüğünü tespit ettiklerini aktaran Usatov, "Bazı büyük balıklar, karidesler ve yengeçler hayattaydı ancak bunların sayısı çok azdı." dedi.
Greenpeace'ten çevre aktivistleri durumu "ekolojik felaket" olarak nitelendirdi ve su yüzeyinde "sarımsı köpük" olduğunu gözlemledi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF ise, kirliliğin büyük olasılıkla yüksek derecede toksik çözünür bir maddeden kaynaklandığını söyledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.