Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Kaçak Tekneler İsyan Ettirdi

KARAS REKLAM
Kaçak Tekneler İsyan Ettirdi
"Eğer bu yanlışlar düzelmezse, tekneme Yunan bayrağı asmayı düşünüyorum..."
Reeklam yerimiz-1
Akdeniz kıyılarında mavi tur yapan kiralık guletlerin işletmecileri arasında bayrak tartışması çıktı. Türk bayrağı takan guletlerin işletmecileri, aşırı giderler nedeniyle yabancı bayrak takan ve bu nedenle fatura kesmedikleri için kendilerinden daha çok para kazanan gulet işletmecilerine tepki gösterdi. Yüzlerce guletin de kaçak mavi tur düzenlediği iddialar arasında...

Türk bayraklı gulet işletmecileri, "Kendi ülkemizde üvey evlat muamelesi görüyoruz. Türk bayraklı tekneler birçok kurum tarafından kontrol edilirken, yabancı bayraklılar işletme belgesi almadan faaliyet gösteriyor" dedi. En sert tepkiyi veren işletmecilerden Mehmet Kaygusuz ise, "Eğer bu yanlışlar düzelmezse, tekneme Yunan bayrağı asmayı düşünüyorum" diye konuştu.

Deniz Turizm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Güneştutar, Türk yat şirketlerinin guletlerine yabancı bayrak takabildiklerini ve bayrağını çektikleri ülkenin kanunlarına tabi olduklarını söyledi. Türk bayraklı guletlere haksızlık yapıldığını, yabancı bayraklı guletlerden ise yılda sadece 250 dolar alındığını belirten Güneştutar, "Haftalığı en az 5 bin euroya, en az bir haftalık tura çıkıyorlar. Yılda 20 hafta tur yaptıkları düşünülürse rakam ortaya çıkar. Yabancı bayraklı oldukları için fatura kesmiyorlar. Bayrağını taşıdıklarını ülkenin yasalarına bağlı oldukları için birçok gider kaleminden muaf oluyorlar. Sahil Güvenlik ekipleri, bu guletlere işlem yapamıyor. Yani denizlerimizde istedikleri gibi faaliyet gösteriyorlar" dedi.

Güneştutar, Türkiye'de 2 bin 500 civarında guletin mavi tura çıktığını, bunların 600-700'ünün yabancı bayraklı olduğunu belirterek, "Bağlı bulundukları şirket Türk olmasına rağmen bayrağı yabancı olan guletlerin yanı sıra, bir de kaçak çalışanlar var. Başka ülkelere ait bu tekneler, sularımızda kaçak mavi tur yapıyorlar. Sayılarının bir kaç yüz olduğunu tahmin ettiğimiz bu tekneler, kontrol edilmeye çalışılırsa, müşterileri misafir olarak tanıtıyorlar. Yılda 250 dolar vermekten de kurtuluyorlar. Bunlar, sadece ÖTV'siz değil, bütün vergilerden muaf akaryakıt alıyorlar" diye konuştu.

Gulet sahibi Şahin Erçetin, "Mavi tura çıkmak için her yıl devlete en az 13 bin lira ödüyoruz. Her tura çıkışımızda yola elverişlilik belgesi almak zorundayız ve para ödüyoruz. Çalışanlarımızın SGK'lı olup olmadığı kontrol ediliyor. Turizm işletme belgesi aldığımız gibi, belediyeden de içki ruhsatı alıyoruz. Kimlik ve yer belirleme cihazları isteniyor. Her çalışan için ayda 350 lira SGK primi ödüyoruz. Başka ülkelerin limanlarına giriş çıkışımız zor ve maliyetli. Denizin ortasında Sahil Güvenlik ekipleri teknemize çıkarak istedikleri gibi kontrol yapabiliyorlar. Yabancı bayraklılara ancak mahkeme kararıyla kontrol edebiliyorlar. Bu kontroller turistlerin önünde bizi küçük düşürüyor. Hayatında deniz ve gulet görmemiş görevliler, gelip kontrol ediyor. Yabancı bayraklılar bu uygulamaların hiçbirine tabi tutulmuyor. Bizden birçok evrak istenirken, yabancı bayraklılar için sahiplik belgesi yeterli oluyor. Yani tek belge ile istedikleri gibi ticaret yapıyorlar" dedi. Acente ve gulet sahibi Oktay Ünlü de ortada büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. Teknede müşteri varken hem Sahil Güvenlik hem de İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin rencide edici şekilde kontrol yaptığını söyleyen Ünlü, "Denizin ortasında adeta baskına uğruyoruz. Mevcut yasalar, insanları zorla yabancı bayrağa teşvik ediyor. Biz devlete yılda 10 binlerce lira ödüyoruz, onlar ise birkaç 100 dolar. Böyle giderse mavi tura çıkacak Türk bayraklı gulet kalmaz" dedi.

Marmaris'te gulet işletmeciliği yapan Mehmet Kaygusuz, Türk bayrağı ile yabancı bayrağa yapılan uygulamanın eşit olmadığını söyledi. Kaygusuz, "Kendi ülkemizde üvey evlat muamelesi görüyoruz. Mevcut yasalar bizi zorla yabancı bayrak asmaya itiyor. Bizi istedikleri gibi denetliyorlar, vergi ve diğer giderleri alıyorlar. Yabancı bayrak olunca sadece mahkeme kararıyla kontrol edebiliyorlar. Eğer bu yanlışlar düzelmezse, tekneme Yunan bayrağı asmayı düşünüyorum. Nasıl olsa o zaman hiçbir kurum yaklaşamıyor. İsyanlardayız" dedi.
Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında