Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

Japon otomobillerde radyasyon tehlikesi!

KARAS REKLAM
Japon otomobillerde radyasyon tehlikesi!
Japonya'dan ithal edilen otomobillerin limanlarda yeterli radyasyon kontrolu yapılmadan yurt içine sokulduğu iddia ediliyor
Reeklam yerimiz-1
Türkiye'nin her gün büyüyen ekonomisinde önemli payı olan otomobil sektöründeki en büyük pazar da Japonya'dan ithal edilen araçların.

Japonya'dan ithal edilen araçlar gemilerle Türkiye'nin çeşitli limanlarında boşaltılıyor. Japonya'daki nükleer felaketten sonra Türkiye de Japonya'dan ithal edilen her türlü mal ve kargo'da radyasyon kontrolü zorunluğu getirdi.

19 Mart 2011 tarihinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yapıtığı açıklamada, 2010 yılı itibariyle Japonya'ya ihracatın 273 milyon dolar, ithalatın ise 3,2 milyar dolar dolayında olduğunu belirterek, Japonya ile ticarete konu ürünlerin ve sektörlerin incelemek, sürecin olası etkilerinin tespit etmek üzere çalışma yürütüldüğünü söyleyerek, Japonya'dan ithalatta elektrik-elektronik sektörü, makine sektörü, kimyevi madde ve mamuller ile tekstil sektörü gibi alanlarda nihai ürünler olması nedeniyle muadil ürünlerin başka pazarlardan temin edilebileceğini anlatan Çağlayan, sıkıntının otomotiv sektöründe görülebileceğini söylemişti.

Çağlayan açıklamasında,
Bu konuda çok acil bir düzenleme yaptık ve düzenlemeyi Başbakanlığa sevkettik. Japonya'dan gelecek tüm tarım ürünlerinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen insan, hayvan ve bitki sağlığına yönelik kontrollerin yanında Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) radyasyon güvenliğine yönelik ilave kontrolleri yerine getirmesine ilişkin yeni bir düzenleme hazırladık. Bu çerçevede Japonya'dan 11 Mart 2011 tarihinden itibaren ithal edilen tüm gıda ürünleri için radyasyon içermediğine dair Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan izin alınması mecburiyeti getirdik.
Sanayi ürünlerindeyse hali hazırda atık ve metal hurdaların ülkemize ithali sadece radyasyon seviyesi tespit edilen gümrük kapılarından yapılabiliyor. Japonya çıkışlı her türlü sanayi ürünleri, radyasyon seviyesini ölçüm imkanı bulunan ihtisas gümrüklerine yönlendirilecektir.
İthalatın yoğun olarak gerçekleştiği gümrük kapılarında da 10 gün içinde kontrol sistemleri kurulacak, Japonya çıkışlı sanayi ürünleri bu gümrük kapılarında kontrole tabi tutulacaktır. demişti.

Deniz Ticaret Gazetesi muhabirlerinin yaptığı araştırma sonucu, Japonya'dan ithal edilen araçlar ve yedek parçalarına ait radyasyon tespit belgesine genelde rastlanmadı.

Ancak kısa adı TAEK olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve ona bağlı olan Çekmece Nükleer Araştırma Enstütü'sünde edinilen bilgiye göre sadece Kocaelindeki Derince limanında ve Evyap Port isimli limanlarda bu radyasyon kontrolunun yapıldığına dair raporlar ve ölçüm kayıtları mevcut.

Ne var ki diğer limanlardan, Japonya'dan yurda ithal edilen araçlar ve yedek parçalara dair radyasyon ölçüm rapor - kayıt gibi bir veriye rastlanmadı.

Vatandaş ne diyor:
Deniz Ticaret Gazetesi muhabirlerinin Japon araç sahibi vatandaşlarla yaptığı söyleşide, genellikle konudan haberdar olmadıkları eğer kullandıkları otomobillerde radyasyon varsa aileleriyle birlikte zaman içine ölüme mahkum olduklarını söylediler.

Uzmanlar ise:
Limanlar da Japonya dan ithal edilen Otomobiller, ve yedek parçaların yanı sıra limanlara gelen konteynerlerde de  bilimsel yöntemlerle değil genellikle baştansavma ölçümler yapıldığı ve raporlanmadığı, kayıt altına alınmadığını söylediler.
Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında