Ege Çevre ve Kültür Platformu, İnsan Hakları Derneği ve bölge sakinleri, İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurarak sürecin derhal durdurulmasını talep etti.
Temizlik Sürecindeki Endişeler
Çevre örgütleri, yerel yöneticiler ve Gaziemir halkı, uzun zamandır radyoaktif atıkların oluşturduğu tehlikeleri dile getirerek, bu konuda acil harekete geçilmesi gerektiğini savunuyordu. 2022 yılında Nükleer Düzenleme Kurulu, bölgenin çevresel iyileştirme faaliyeti için EKOVAR AŞ adlı şirketi yetkilendirdi ve 2024 yılında temizleme çalışmalarına başlandı. Ancak, çevre örgütlerinin bilgi edinme taleplerinin yanıtsız kalmasının ardından, mahkeme kararıyla ulaşılan proje dosyaları, EKOVAR AŞ’nin yürüttüğü projenin ÇED sürecinden muaf tutulduğunu ortaya koydu.
Yüzeysel Temizlik Tehlikesi
Davacılar, temizleme işleminin yalnızca yüzeysel olarak yürütüldüğünü ve radyoaktif kirliliğin yer altına sızarak çok daha geniş bir alanı etkilediğini belirtiyor. Uzman raporlarına göre, kullanılan yöntemler ve alınan önlemler uluslararası standartlara uygun değil. Ayrıca, halkın sağlığını koruma konusunda etkili bir iletişim ve bilgilendirme sürecinin yürütülmediği de vurgulanıyor. EGEÇEP Eşsözcüsü Av. İpek Sarıca, "Radyoaktif atıklar sadece toprak yüzeyinde değil, yeraltı sularına ve daha derin toprak katmanlarına sızmış durumda. Bu durum, özellikle çevredeki yerleşim alanlarını tehdit eden ciddi bir sağlık riski oluşturuyor," dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.