AB Rekabet Komisyonu'nun geçtiğimiz ay yayınladığı raporda, İspanyol tersane sektörüne 2005-2011 yılları arasında yapılan ve 3 milyar avroyu bulan yardımın tamamını geri istemesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. İspanya'ya yapılan söz konusu yardımın 2011 yılında kesilmesinde Hollanda'nın, AB'ye yaptığı itiraz etkili olmuştu.
19 tersane, 87 bin işçi
Kuzeyinden güneyine tersanecelik sektöründe uluslararası alanda önemli bir yerde bulunan İspanya'da, başta Galisya, Bask, Asturias ve Endülüs bölgelerinde toplam 19 özel tersane firması binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Ekonomik krizin etkisiyle son yıllarda 50 kadar gemi siparişini kaybettiklerini belirten tersane sektörünün bağlı olduğu sendikalar, AB yardımının geri ödenmesi halinde bunun 19 özel İspanyol tersanesi için idam cezası olacağını ve 87 bin tersane çalışanının bundan direkt olarak etkileneceğini açıkladı.
'AB için ikilem'
Konuyla ilgili görüşü sorulan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise, yaşanan krizin AB için 'bir ikilem' olduğunu savundu. Kore, Japonya gibi ülkelerin son yıllarda denizcilik sektöründe çok büyüdüğünü örnek veren Schulz, "Ama AB olarak bizim savunduğumuz değerler var. Kore'de işçilik ucuz, çalışma güvenliği ve grev gibi haklar ise neredeyse yok. AB olarak şu anda Kore ile rekabet edebilmek için onların sistemini mi getirmeliyiz? Bence bu kötü olur. Bizimle ticaret yapmak isteyenler bizim kurallarımıza uymalılar, çünkü Avrupalılar olarak biz 500 milyondan fazlayız" yorumunda bulundu.
İspanya'da 87 Bin Tersane İşçisi Atılacak
AB, İspanya'ya yaptığı yardımı geri isteyince 87 bin tersane çalışanın işi riske girdi. AB, İspanyol tersane sektörüne 2005-2011 yılları arasında 3 milyar euroya yakın yardım yapmıştı, ancak şimdi tamamını geri istiyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.