Deniz Hukuku, enerji ve deniz konusundaki yetki alanlarında uzmanlaşan ve ayrıca güvenlik konuları ile son derece yakından ilgilenen Asst. Prof. Dr. Emete Gözügüzelli, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu ve paylaşımında işgal altındaki bölgeleri Türkiye'ye bağlayacak bir köprü oluşturulmasını önerdi.
Oluşturulacak bu köprünün iki alanının kara ve demiryolu ile birbirine bağlanabileceğini ve aynı zamanda gaz, elektrik ve su taşımak için bir altyapı olabileceğini yazdı. Güzergah boyunca da tesislerin, askeri üsler ve otellerin de geliştirilirken, bunun kazançlı bir proje olacağını da söylüyor.
Gözügüzelli ikinci bir yorumunda ise, alışveriş için "Rum tarafına" yani serbest alanlara gidenlerin alternatif olarak Antalya veya Anemourio, Türkiye'ye araba veya hızlı trenle gidebileceğini kaydediyor. Bu, gün boyunca kapsanan kısa mesafeler için bile yapılabilir. Böyle bir fikrin hem destek hem moral olacağını belirtti.
Benzer bir fikir, geçmişte PRIO (Barış Araştırma Enstitüsü Oslo - Kıbrıs) yaptığı bir çalışmada Gözügüzelli tarafından önerildi. 2008 çalışması, Sapienta Ekonomi Direktörü İrlandalı iktisatçı Fiona Mullen, Kıbrıslı Türk ekonomi profesörü Özlem Oğuz ve EDI Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (eski Birleşik Demokratlar başkanı) Praxoula Antoniadou-Kyriakou tarafından yürütüldü.
''Kıbrıs sorununun çözümünü izleyen ticari fırsatlar" başlıklı 2008 çalışmasında, "Kıbrıs ile Türkiye arasında dostluk tüneli oluşturulması" önerildi. Bu da turistleri çekecek ve hatta adayı Avrupa'ya bağlayacaktı.
Kıbrıs'ın her iki bölümü de havadan ve denizden yılda 3 milyondan fazla turist çekmektedir. Türkiye ve Kıbrıs arasında bir tünel ya da köprü (şimdi yeni mühendislik teknolojileri ile inşa edilebilir) sadece Türkiye'den daha fazla turist getirmekle kalmayacak, aynı zamanda Kıbrıs'ı anakara Avrupa'ya bağlayacak ve büyük faydalar sağlayacaktı.
Kıbrıs'taki İngiliz Yüksek Komisyonu tarafından ortak olarak finanse edilen aynı üç rapor dizisinde ise , Türkiye ile bir doğal gaz boru hattı kurulması önerilmektedir. Özellikle, üçüncü raporda Mısır, Kıbrıs ve Türkiye'nin, Kıbrıs sorununa bir çözüm olması durumunda, Bakü-Ceyhan boru hattının Türkiye'ye bir uzantısı olacak denizaltı gaz boru hatları ile bağlanabileceği belirtiliyor.
İşgal altındaki Lefkoşa'daki Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, işgal altındaki bölgeler ile Türkiye arasındaki ilişkileri sistematik olarak teşvik etmektedir.
.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.