Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Kasım, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

İran fİlosunu nasıl büyüttü?

KARAS REKLAM
İran fİlosunu nasıl büyüttü?
İran uzun yıllardır katı uluslararası yaptırımlar altında yaşıyor. Bu arada, gemi inşa endüstrisi ve ticaret filosu da oldukça başarılı bir gelişme gösteriyor. Bu nasıl başarıldı?

 

KORABEL.RU isimli bie araştırma sitesinde yer alan habere göre; Rusya ve İran'ın modern büyük tonajlı gemilerin inşası konusunda işbirliğine karşılıklı hazır olduklarına ilişkin mesaj, Kasım 2022'nin başlarında, Grozni'deki ticari ve ekonomik işbirliğine ilişkin ikili hükümetlerarası komisyonun 16. toplantısı çerçevesinde yapıldı. 

Aslında, bu yılın Haziran ayında İran İslam Cumhuriyeti Ticareti Geliştirme Örgütü başkanının ziyareti sırasında imzalanan gemi inşası alanında ikili İşbirliği Mutabakatının ortaya çıkmasından sonra beklenen bir adım haline geldi. 

Haziran ayındaki anlaşma esas olarak Kuzey-Güney uluslararası ulaşım koridoru projesinin uygulanması ve Hazar Denizi'ndeki kargo taşımacılığı hacminin artırılmasına yönelik planlar bağlamında varıldı ve bu nedenle esas olarak karışık deniz gemilerinin olası ortak inşasının yönlerini kapsıyordu. yani ağırlıklı olarak orta ve küçük tonajlı filo.

 

Gemi inşası alanında Rusya-İran işbirliğini temelde yeni bir seviyeye getirmenin anahtarı, 2022'nin daha önceki olaylarında aranmalıdır; bunların başlıcaları:

- (Mart ayından itibaren) birbirini takip eden bir dizi Rusya karşıtı yaptırım dalgası;

– İran'ın Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı içeren BRICS grubuna resmi olarak katılmak için (Haziran ayında) başvuruda bulunması.

Böylece Rusya, kendisine dayatılan sözde “savaşın” kırılmasına yardımcı olabilecek yeni müttefikler aramak için güçlü bir teşvik elde etti. Batı'nın "kolektif" ekonomik ablukası ve BRICS grubu (dünya nüfusunun %40'ı ve küresel GSYİH'nın %30'u), kanıtlanmış petrol rezervleri açısından dünyada üçüncü, ihracatında ise yedinci sırada yer alan yeni bir üyeyle dolduruldu .

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'ndan (UNCTAD) uzmanların tahminlerine göre, ilk yaptırım “dalgasından” (2005'ten 2010'a) sonraki sadece beş yıl içinde, ülkenin ticaret filosunun toplam potansiyeli neredeyse dokuz kat azaldı,

Gemi inşa endüstrisini canlandırmak için enerjik kararlar alırken, resmi Tahran'a bizzat yaptırımlar, özellikle yabancı tersaneler tarafından İran için gemi inşasının yasaklanması, hali hazırda hizmette olan tonajlı resmi satış/navlun yasağı, istemeden de olsa "yardımcı oldu". İran filosunun diğer ülkelerin limanlarında ve gemi tamirhanelerinde her türlü işletme ve bakımı gibi.

Özellikle en büyük ulusal gemi operatörü olan İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik Hatları (IRISL), yaptırımlara rağmen dünyanın en büyük konteyner taşıyıcıları sıralamasında 15'inci sırada yer almaya devam ederken, filosunun toplam konteyner kapasitesi de sonuncu sırada yer alıyor. 2021 yılı 152.000 TEU'yu aştı. Genel olarak, İslam Cumhuriyeti Limanlar ve Denizcilik Örgütü'nün (PMO) resmi planlarına göre, bugüne kadar İran limanlarının toplam konteyner aktarma potansiyeli 260 milyon TEU'yu aşıyor ve bunun (şu ana kadar) 150 milyon TEU'yu aşmaması gerekiyor. 

Moskova ile Tahran arasında bu yılın haziran ve kasım aylarında varılan resmi anlaşmaların ardından, Rusya'nın en umut verici gemi inşa pazarı, İran'ın en geniş ve gelecek vaat eden segmenti olan büyük tonajlı gemi inşası için açıkça açılıyor .

Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI