Irak Ulaştırma Bakanı Razzak Al-Saadawi geçen hafta yerel basına yaptığı açıklamada, liman projesinin yaklaşık üçte ikisinin tamamlandığını söyledi. Yılda 3,5 milyon teu başlangıç kapasitesine sahip beş yataklı bir konteyner terminali de dahil olmak üzere birinci fazın tamamlanma tarihi 2025 olarak belirlendi.
“Faw'daki beş rıhtımın yaklaşık yüzde 68'i, 3 yıl önce sadece yüzde 19 iken tamamlandı. Bir deneme operasyonu kapsamında rıhtım 1'in ilk gemisini yakında teslim almasını bekliyoruz" dedi.
Irak'ın güneyindeki Al Faw Limanı projesinin inşaatı neredeyse on yıl önce başladı, ancak kısmen finansman ve siyasi sorunlar nedeniyle önemli gecikmeler yaşandı. Limanın ana planı, yılda toplam 99 milyon ton kapasiteli çok sayıda konteyner, kuru yük ve petrol terminallerinin yanı sıra bir kuru havuz ve bir deniz üssü öngörüyor.
Tamamen inşa edilirse, Faw Limanı dünyanın en büyük limanlarından biri olacaktır. Irak üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya demiryolu ve karayolu bağlantıları da dahil olmak üzere emelleri büyüktür. Irak'ın şu anki Umm Qasr Limanı'na bağlanan 36 millik bir yol yapım aşamasındadır ve Grand Faw Limanı'nı Türkiye'ye bağlayan 745 millik bir demiryolu ve otoyol projesi yakın zamanda başlatıldı.
"Kalkınma Yolu" olarak adlandırılan 17 milyar dolarlık proje, Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini kısaltarak Irak'ı bir geçiş merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Rusya'nın Kuzey Denizi Rotası ve Çin'in Yeni İpek Yolu demiryolu hattı gibi, pazara hız açısından Mısır'ın Süveyş Kanalı'na rakip olma teklifidir.
Güney Kore'nin Daewoo E&C şirketi, dört yıl önce aldığı 2,7 milyar dolarlık bir sözleşme kapsamında Faw Limanı'nın ilk aşamasını inşa ediyor.
Henüz başlamamış olan projenin ikinci aşaması, bir rafineri, bir çelik fabrikası ve diğer endüstriyel tesisleri içeren bir sanayi bölgesini içermektedir. Üçüncü aşama, konut, ticaret ve ticaret merkezi, okul ve camilerden oluşan Al Faw New City'yi içeriyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.