Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

insan kaçakcılığında İstanbul İzmir merkez

KARAS REKLAM
insan kaçakcılığında İstanbul İzmir merkez
Avrupa Polis teşkilatı Europo'e göre İstanbul, İzmir, Atina ve Budapeşte insan kaçakçılığının merkezi
Reeklam yerimiz-1
2015 yılında umut yolculuğuna çıkan mültecilerin sayısı ürkütücü boyutlara vardı. Ege adeta kaçak göçmen mezarlığı haline geldi. Sahil Güvenlik Komutanlığı, 1 Ocak–24 Aralık 2015 arasında Ege sahillerinden Yunanistan’a geçmeye çalışan 90 bin 198 kaçak göçmeni kurtardı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de 25 bin 846 kaçak göçmene yasal işlem yaptı.

Uluslararası Göç Örgütü’nün rakamlarına göre Türkiye üzerinden, ölümü göze alan 821 bin kişi Yunanistan’a geçmeyi başardı. Bodrum sahilinde karaya vuran cansız bedeniyle dünyanın dikkatini çeken Aylan bebeğin de aralarında olduğu çoğu çocuk ve bebek 706 kişi ise hayalini kurdukları Avrupa’ya ulaşmak isterken can verdi. Bu yıl diğer Ege ve Akdeniz’de ölen göçmen sayısı ise 3 bin 760 olarak kayda geçti.

Sahil Güvenlik ekipleri, 1 Ocak–24 Aralık arasında Türkiye üzerinden deniz yoluyla Avrupa’ya gitmek isteyen, büyük çoğunluğu Suriyeli 90 bin 198 kaçak göçmen kurtardı. 2013 yılında çoğu Suriyeli 6 bin 937 kaçak göçmen kurtarılmış, 2014 yılında bu sayı ikiye katlayarak 12 bin 884′e çıkmıştı. 2015′teki sayı bir önceki yılı göre rekor seviyeye ulaşırken 100 bin sınırına yaklaştı. Yakalanmadan geçenler ve kayıtlara girmeden kazalarda can verenlerin sayısı ise bilinmiyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın, “Ege’de Umut Harekâtı” ismiyle düzenlediği 2 bin 397 arama kurtarma harekâtında, 181 göçmen kaçakçılığı zanlısı yakaladı. Ege Bölgesi’nde 2015 yılında bugüne kadar müdahale edilen kanunsuz yurt dışına geçiş vakalarının yüzde 90′ının lastik botlarla, yüzde 10′unun ise çeşitli tipte deniz araçlarıyla yapıldığı belirlendi. Çıktıkları umut yolculuğunda emniyet güçlerine yakalanmayan, çoğu Suriyeli 821 bin kişi ise Yunanistan’a geçmeyi başardı. Boğularak ölenlerin sayısının 706 olduğu belirtilirken Ege ve Akdeniz’in mezar olduğu cansız bedenlerin sayısı tahmin bile edilemiyor.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında 1 Ocak-31 Aralık 2015 arasında toplam 739 vakaya müdahale etti. Bu vakalarda, 25 bin 846 kaçak göçmen ve 841 organizatör hakkında kanuni işlem yapıldı, 341 zanlı tutuklandı.

2016 başından buyana da mülteci yolculuğu durmadan devam ediyor. c adındaki Alman gazetesinin haberine göre, mülteci yolculuğunun mali boyu 6 milyar Euro'yu geçiyor. Haberinin Europol'a dayandıran Deutsche Welle haberinde  İnsan kaçakçılığı çeteleri 2015'te büyük kısmı AB rotasında olmak üzere 6 milyar euroya yakın para elde ettiğini vurguladı

Avrupa Polis Teşkilatı Europol'ün raporuna göre, “Avrupa’nın en hızlı büyüyen suç sektörü” insan kaçakçılığı. Europol Başkanı Rob Wainwright’ın pazartesi günü kamuoyuna sunduğu raporda insan kaçakçılarının 2015 yılında yaklaşık 6 milyar euro kazanç elde ettiği belirtildi. Bu miktarın büyük bir kısmını, yasa dışı yollardan Avrupa’ya taşınan sığınmacılardan alınan paranın oluşturduğu kaydedildi.

Raporda sığınmacı krizinin devam etmesi halinde insan kaçakçılarının kazançlarının iki ya da üçe katlanacağının tahmin edildiği bildirildi.

İstanbul, İzmir, Atina ve Budapeşte
Europol ve AB ülkelerinin ulusal polis teşkilatlarının 2015 yılından bu yana kaçakçı çetelerinde aktif rol alan 12 bin kişiyi tespit etttiği belirtildi. Rapora göre aralarında birçok Bulgar, Mısırlı, Macar, Irak ve Kosovalının da bulunduğu bu çeteler, sahte pasaport hazırlamaktan rüşvet alıp vermeye kadar geniş bir suç yelpazesini kontrolünde bulunduruyor.

Raporda kaçakçıların özellikle Balkan güzergahında aktif olduğu noktalara da dikkat çekiliyor. Bunlar; İstanbul, İzmir, Atina ve Budapeşte. Ayrıca Berlin, Calais, Zeebrugge ve Frankfurt’un da kaçakçıların Avrupa kıtasındaki en büyük merkezleri arasında yer aldığı belirtildi.

Terör zanlılarının Avrupa’ya ulaşmak için kaçakçılık şebekelerini kullandığına dair elde bir delil bulunmadığını belirten Europol Başkanı Rob Wainwright, terör şüphelileri arasında göç bağlantısı bulunanların oranının yüzde 0,01’den de az olduğunu söyledi.

Geçen yıl yaklaşık bir milyon kişi Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki savaş ve şiddetten kaçarak Avrupa’ya gelmişti.
Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında