A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
03 Temmuz, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
İLANIMIZ-1

İngİltere Rusya'nın Petrol Aramalarını Soruşturuyor


KARAS REKLAM
İngİltere Rusya'nın Petrol Aramalarını Soruşturuyor
Rus araştırma gemisi Akademik Alexander Karpinsky, anlaşma kapsamındaki daha önce keşfedilmemiş alanlarda petrol ve gaz araştırmaları gerçekleştirdi

Avam Kamarası Çevre Denetim Komitesi (EAC), Birleşik Krallık'ın Antarktika'daki çıkarlarına ilişkin devam eden incelemesinin bir parçası olarak, geçen hafta kutup bölgesinde Rusya'nın petrol aramalarıyla ilgili özel bir oturum düzenledi. Soruşturmada üç bakanın, Rusya'nın Antarktika'daki, İngiltere'nin bölgede iddia ettiği topraklara girdiğine inanılan petrol arama faaliyetleri konusunda tartıştığı görüldü.

2020 yılında Rus maden arama şirketi Rosgeo, araştırma gemisi Alexander Karpinsky'nin kapsamlı bir yeraltı jeolojik araştırmasını tamamladığını ve Antarktika buz raflarındaki petrol ve gaz yataklarının haritasını çıkardığını bildirdi. Çalışma, 65. Rus Antarktika seferinin bir parçasıydı. O zamanlar, Norveç'in Antarktika'da hak iddia ettiği Kraliçe Maud Toprakları'nın kıyısındaki Riiser-Larsen Denizi'nin güneydoğu kısmı keşif amaçlıydı.

Ancak EAC, 2011'den bu yana Rusya'nın Antarktika topraklarında İngiltere'nin hak iddiası altındaki Weddell Denizi açıklarında sismik araştırmalar yaptığını duydu. Rosgeo'ya göre, araştırmaları Güney Okyanusu havzalarında yaklaşık 500 milyar varil (70 milyar ton) hidrokarbon potansiyeli ortaya çıkardı.

Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi Kıdemli Bakanı David Rutley, EAC'ye sunumunu yaparken, Rusya'nın Antarktika Anlaşması'na uyma taahhüdünde bulunduğunu söyledi. 1976 yılında, anlaşmayı imzalayan ülkeler, bölgeyi korumaya yönelik ihtiyati bir yaklaşım benimseyerek Antarktika madenlerinin araştırılması ve işletilmesine moratoryum uygulamaya karar verdiler.

Ancak Rusya gibi ülkeler, anlaşma kapsamında izin verilen bilimsel araştırma kisvesi altında maden arama faaliyetlerine devam ettiler. Toplamda, Antarktika'nın Arjantin, Avustralya, Şili, Fransa, Yeni Zelanda, Norveç ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere yedi tarihi iddia sahibi var. Ancak, 1959'da Antarktika Antlaşması'nın müzakere edilmesiyle bu mülkiyet iddiaları askıya alındı, bu da Antarktika'yı muazzam bir sahipsiz toprak haline getirdi.

Ne yazık ki, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana dünyanın kutup bölgelerinin yönetimi büyük bir stres altına girdi. Uzmanlar, Rusya ile Batı arasında kötüleşen ilişkinin Antarktika'nın bütünlüğünü koruma konusunda işbirliğinden ziyade rekabetle sonuçlanabileceği konusunda uyardı. Bu durum, Çin ve Rusya'nın Antarktika anlaşması olan diğer ülkelerin bölgedeki deniz koruma alanlarını genişletme girişimlerini engellemesiyle birlikte kendini göstermeye başladı.

“Rusya'nın Antarktika'daki sismik verileri toplaması, maden aramanın kalıcı yasağına yönelik potansiyel bir tehdit sinyali olarak yorumlandı ve protokolün bütünüyle bütünlüğü açısından zincirleme sonuçlar doğurdu. 2048'de protokolde potansiyel değişiklik yapılması mümkün ancak bu kapsamı şekillendiren katı kurallar ve ön koşullar var. Ancak şu anki Rus faaliyetleri rahatsız edici," diyen Londra Üniversitesi Jeopolitik Profesörü Klaus Dodds, yazılı bir sunumla EAC'ye bilgi verdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!