İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, Fethiye Şubesi’ne yeni Hizmet Binası alımı ve DTO Bodrum Şubesi ortaklığında kurulacak Bodrum İçmeler Liman İşletmesi için yapılacak tüm iş ve işlemler konusunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi talebi, meclis üyelerinin onayına sunularak kabul edildi.
İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, Meclisin onay vermesiyle 2021 yılı içerisinde Kocaeli Şubesinin ardından Fethiye Şubesinin de yeni hizmet binasına kavuşmuş olacağını belirtti. Tamer Kıran, şubelerimizin yeni binalarının odamıza, sektörümüze, üyelerimize hayırlı, uğurlu olmasını diledi.
ABD Başkanının, 1915 olaylarına ilişkin açıklamasını da kınayan Tamer Kıran, “Bu topraklarda yüzyıllar boyu devletler kurmuş Türk milletinin, tarihinin hiçbir döneminde soykırım olarak ifade edilebilecek bir olayı vaki değildir. Hal böyleyken, yaşadığımız sorunlara rağmen dost ve müttefik olarak gördüğümüz ABD ile ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılması için çaba gösterdiğimiz bir dönemde, tarihçilerin ve bilim insanlarının tartışması gereken bir konunun siyaset malzemesi haline getirilmesinin iki ülke ilişkilerini zedelemekten öte bir fayda sağlamayacağını belirtmek istiyorum.” dedi.
Kapanma Döneminde Odamız Hizmet Vermeye Devam Ediyor
Pandeminin 3. zirvesinin sıkıntılı geçirildiğini, vakalardaki artış nedeniyle 17 Mayıs Pazartesi sabahına kadar sürecek tam kapanmaya girildiğini anlatan Tamer Kıran, kısıtlamadan muaf tutulan işyerleri kapsamında Odamızın üyelerimize hizmetini aksatmadan, asgari personel ile sürdürdüğünü belirtti. Tamer Kıran, “Odamızın üyelerinin de büyük oranda kapsam altına alındığı muafiyet uygulaması dışında kalan az sayıda üyemiz için de gerekli müracaatları ilgili makamlara yaparak faaliyetlerini sürdürmelerini sağladık.” diye konuştu.
Ülkemizde, Mart ayı boyunca ve Nisan ayının ilk yarısında vakaların yükseldiği dönemin ekonomik aktiviteye olumsuz yansımalarının görüldüğünü belirten Tamer Kıran, şunları söyledi:
“Veriler, yılın ilk çeyreğinde Türkiye Ekonomisinin yüzde 5-6 arası bir büyüme gösterdiğine işaret ediyor. Ocak-Mart döneminde turizm gelirleri pandeminin de etkisiyle %40.2 azalarak 2.4 milyar dolar olmuştur. Ülkemiz ekonomisinde önemli bir yeri olan turizmde, tam kapanma sonrası düşmesi beklenen günlük vaka sayısı ile beraber açılacak yeni sezonun gidişatının olumluya dönmesi en büyük beklentimiz olup, bu sektörün performansı yılın ikinci yarısındaki büyümemizde en etkili faktörlerden birisi olacaktır. Bu süreçte kısa dönem çalışma ödeneğinin süresinin uzatılmasını, vergi beyan verme sürelerindeki ötelemeleri ve yeni planlanan maliye politikası desteklerini yerinde ve doğru buluyoruz.”
Ekonomideki en sıkıntılı verilerden birisinin enflasyon olmaya devam ettiğini kaydeden Tamer Kıran, üretici kısmında artan baskının gecikmeli de olsa TÜFE’ye de %17.14 olarak yansıdığını belirterek, “Bu durum ciddi bir maliyet enflasyonu baskısına ve para politikasının sıkı gitme gerekliliğine işaret etmektedir.” Dedi.
Denizcilik piyasalarında ise yılın ilk 4 ayı itibarıyla navlunlar canlı kalmaya devam ettiğini belirten Tamer Kıran, özellikle konteyner tarafında talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizliklerin navlunları ve gemi kiralamalarını rekor seviyelere taşıdığını söyledi.
Tamer Kıran, “Denizcilik piyasasının durumunu daha genelde ortaya koymak üzere genel arz - talep durumunu değerlendirecek olursak; yıllık bazda 2020 yılında talep tarafında 11 milyar 537 milyon ton
seviyesinde olan deniz taşımacılığında gemi filo büyüklüğü DWT olarak 2 milyar 064 milyona ulaşmıştır. 2020 yılının özellikle ikinci yarısından itibaren hızla artan talep karşısında birçok piyasamızda fiyatlarda hızlı artışlar yaşandı. Önümüzdeki sürece ilişkin beklentiler de talebin arza göre birçok segmentte daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönündedir.” diye konuştu.
Hurda Teşviği Yönetmeliği
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik”, 28 Nisan tarihi itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden Tamer Kıran, şunları söyledi:
“Hurda teşviki konusu, talebimiz üzerine yapılan ve ana hedefinde koster filosunun yenilenmesi olan bir çalışmadır. Yönetmelik taslak halinde iken bizlere gönderilmiş, bazı yorumlarımız olmuştu. O yorumlarımızın yönetmelikte tam manasıyla hayata geçtiğini göremedik. Yönetmeliğin, koster filosunun yenilenmesine ne kadar yeteceğini değerlendiriyoruz. Eksik bulduğumuz hususları Bakanlığımıza iletmek için çalışma yapıyoruz. Ancak netice itibarıyla şu anda elimizde hurdaya çıkarılacak gemileri teşvik edip onun yerine yeni gemi yapmak amacıyla destekleyecek bir yönetmeliğimiz bulunuyor. Bu haliyle de yeni yönetmeliğin, Koster Filosunu Yenileme Projesi’ne katkı sağlamasını umut etmekle birlikte asıl ihtiyaç olan uygun şartlarla kredi temini konusundaki çalışmalarımız halen sürmektedir.”
Tamer Kıran, yönetmeliğin hazırlanmasında emekleri geçen başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu olmak üzere Bakan Yardımcılarımıza ve bürokratlarımıza teşekkür etti. .
İhracatta Yaşanan Konteyner Sıkıntısı
İhracatta yaşanan konteyner sıkıntısı konusu hakkında da bilgi veren Tamer Kıran, şöyle devam etti:
“Geldiğimiz noktada, boş konteyner kutu sıkıntısının geçici olduğunu söyleyebiliriz. Ancak navlun fiyatlarında önümüzdeki yıl bir gevşeme beklense dahi eski fiyatlara dönüş pek öngörülmemektedir. Türkiye’nin ekonomideki en güçlü silahı şüphesiz ihracattır. Bunun için de lojistik en önemli rolü üstlenmeye devam edecektir. Tüm bu gelişmeler, yıllardan beri dile getirdiğimiz; denizcilik, ülkemiz için olmazsa olmaz sektörlerden birisidir gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk boşuna, ‘Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak benimsemeli ve az zamanda başarmalıyız’ dememiştir. Yakın zamanda yaşadığımız olaylar göstermiştir ki, denizcilik can damarımızdır, dışarıyla olan en güçlü bağlantımızdır. Dolayısıyla tüm bu gelişmeleri dikkatlice değerlendirip, devletimizin desteğinde denizciliğimizi büyütmeye yönelik adımları ivedilikle atmalıyız. Ayrıca ihracatta yaşanan bu sorun, önümüzdeki süreçte katma değeri düşük bazı ihracat ürünlerinden feragat ederek, ihracatta yüksek teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli ürünlere odaklanmamız gerektiği gerçeğini de gözler önüne sermiştir.”
Küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunları ve buna bağlı uygulamaya konulmak istenen düzenlemelere dikkat çeken Tamer Kıran, bu konuda Nisan ayında yaşanan gelişmelerden bahsederek, “Tüm bu gelişmeler, 21. yüzyıla damgasını vurmaya aday Yeşil Dönüşüm konusunda bizim de hazırlıklarımızı hızlandırmamız gerektiğinin işaretlerini veriyor.” dedi.
Oda bünyesinde başlatılan “Deniz Ticaretinde İklim Değişikliği Tedbirlerinin Türk Sahipli Gemi Filosuna Etki Değerlendirme Analizi” projesini hatırlatan Tamer Kıran, tüm armatörlerimize, bu çalışmaya destek vermelerini bir kez daha çağırarak, “Bu projenin başarılı olması siz armatörlerimizden gelecek bilgi ile mümkün olacaktır.” diye konuştu.
8 Mayıs Cumartesi Kadir gecesinin idrak edileceğini belirten Tamer Kıran, milletimizin ve İslam âleminin Kadir Gecesi’ni tebrik etti. Tamer Kıran, yine hemen ardından kutlanacak Ramazan Bayramı’nın da milletimize, insanlarımıza mutluluk ve huzur getirmesini, sağlık ve afiyet içinde nice bayramlara erişilmesini temenni etti.
Bu yıl Anneler Gününün 9 Mayıs Pazar gününe denk geldiğini belirten Tamer Kıran, üzerimizdeki haklarını hiçbir zaman ödeyemeyeceğimiz tüm annelerin Anneler Günü’nü kutladı.
Tamer Kıran, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı da kutlayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle andı.
Toplantıda, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ”Türkiye ve Dünya Ekonomisi; Göstergeler ve Gelişmeler”, Kaptan Orhan Semih Dinçel ise navlun piyasaları hakkında birer sunum yaptılar.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.