Video konferans yönteminin yanı sıra Oda Meclis Salonu’nda pandemi koşulları önlemleri alınarak kısıtlı sayıda katılımın sağlandığı toplantıya, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır başkanlık yaptı.
Toplantıya, Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Türk Grubu Üyesi, AK Parti Milletvekili Ahmet Arslan katılarak, Meclis üyelerine hitap etti. Konuşmasının sonunda Ahmet Arslan’a, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından gemi maketi hediye edildi. Arslan, maketin Kars Kağızman Ahmet Arslan Fen Lisesi’nde sergileneceğini söyledi.
Toplantıya Ankara’dan, video konferans aracılığıyla katılan İMEAK DTO YK Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinde bir yanda enflasyonda ve döviz fiyatlarında yüksek sıçramaları görülürken, diğer yanda ise ihracatta ve ekonomide tarihi büyümelerin yaşandığına dikkat çeken Tamer Kıran, “Kasım ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %33,44 oranında artarak yaklaşık 21,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatımız, Ocak-Kasım 2021'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33,8 artarak 203 milyar 141 milyon 161 bin dolara çıktı.” dedi.
Bu rakamlardan yılı çift haneli bir büyüme ile kapatma olasılığının arttığının görüldüğünü belirten Kıran, şunları söyledi:
“Ağırlıklı olarak imalat sanayi ve ihracata dayalı bir büyüme ile yılı tamamlıyoruz. Ekonomimiz taşımadan lojistiğe, tüm bileşenleri ile sanayi üretimi ve ihracatı destekleyerek başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarına yüksek standartta ürün arzını gerçekleştirmekte ve rekabet gücünü göstermektedir. İhracatta artan pazar payının önümüzdeki dönemde de devam etme olasılığı yüksek görünmektedir. Bununla birlikte, döviz kurlarında dalgalanmanın ve ekonomimizde enflasyonist baskıların ciddi biçimde arttığını izliyoruz. Rekabet gücünün korunması açısından öngörülebilirlik ve maliyet baskısını kontrol altında tutmak da son derece önemli olmaya devam ediyor. Bu çerçevede döviz kurları, faiz oranları ve enflasyon arasındaki dengelerin ve istikrarın sağlanması, yakaladığımız hızlı büyümenin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.”
Aralık ayı başında ekonomi yönetiminde de bir değişiklik yaşandığını, Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati’nin atandığını belirten Tamer Kıran, görevini devreden Lütfi Elvan’a sektör adına teşekkür etti.
Kıran, “Bugüne dek denizcilik sektörünün sorunlarıyla yakından ilgilenen ve çözümü noktasındaki desteklerine yakından şahit olduğumuz yeni Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’ye de görevinde başarılar diliyor, ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu vesileyle; Sayın Bakanımızın ilk mesajını çok kıymetli buluyor; bizler de ‘Yatırım, üretim ve ihracat artışını tetiklemek ve bu sayede cari açık ve dış borç gibi kronik sorunların tamamen bertaraf edilmesi, istihdamın artırılması yönünde’ her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.” diye konuştu.
Gemi Adamları Yönetmelik Taslağı
Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlanan Yönetmelik Taslağının geçtiğimiz ay, Odamızın yanı sıra aralarında Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Milli Savunma Bakanlıkları ve YÖK’ün ilgili birimleri, Mersin Deniz Ticaret Odası, Türk Armatörler Birliği ile Türkiye Denizciler Sendikası‘nın da yer aldığı çok sayıda kuruma iletildiğini belirten Tamer Kıran, 30 gün içerisinde oluşturulacak görüşlerin bildirilmesinin talep edildiğini söyledi.
Söz konusu taslağın tüm üyelere ve müzahir kuruluşlara gönderildikten sonra aldıkları yanıtların Yönetim Kurulunda değerlendirildiğini belirten Tamer Kıran, “Yönetim Kurulumuz, bahse konu yönetmeliğe ilişkin gelen talepleri; ülkemiz menfaatleri ve sektörümüzün gelişimi, tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerde yapılan değişikliklerin iç mevzuatımıza aktarılması, eşitlik, tecrübe ve liyakat ilkelerine uygunluk, kazanılmış haklar ve gemi işleten firmalarımızın ihtiyaçlarını esas alarak inceledi. Sonuçta, 12 maddeye ilişkin değişiklik tekliflerimiz gerekçeleriyle birlikte resmi bir yazıyla Denizcilik Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.” dedi.
Kıran ayrıca, üyelerimiz ve müzahir kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda mevcut yönetmeliğe ilave edilmesi talep edilen 8 maddeye ilişkin görüş ve değerlendirmelere de yer verildiğini kaydetti.
Diğer taraftan yine Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından Odamıza 16 Kasım tarihli yazı ile gönderilen, “Deniz Yolu İle Yapılacak Düzenli Seferlere Dair Yönetmelik Taslağı”na ilişkin Odamız görüşünün de hazırlanarak süresi içinde Bakanlığa gönderileceğini belirten Tamer Kıran, “Önümüzdeki süreçte her iki yönetmelikte yapılması planlanan değişikliklerin Odamız görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi hususunu dikkatle takip edeceğimizi belirtmek istiyorum.” diye konuştu.
Denizyolu Toplu Yolcu Taşımacılığı ile İştigal Eden Üyelere Destek Girişimleri
Geçtiğimiz ay Denizyolu Toplu Yolcu Taşımacılığı ile iştigal eden üyelerimizin desteklenmesi amacıyla bazı girişimlerde bulunduklarını belirten Kıran, bu kapsamda; “Ücretsiz Seyahat Desteği Kapsamında Yapılacak Gelir Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” gereği, Denizyolu Toplu Yolcu Taşımacılığı ile iştigal eden üyelerimize ait faal çalışan gemi başına verilen desteğin, ilgili mevzuatta yapılacak düzenleme ile günümüz şartlarına uygun olarak artırılması talebimizi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ilettiklerini söyledi.
Yine Yolcu Taşımacılığında KDV oranının 31 Temmuz 2020 tarihinde %18'den, %8'e indirildiğini ve bu indirimin 30 Eylül 2021 tarihine kadar uzatıldığını anımsatan Tamer Kıran, geçici düzenleme ile “Yolcu Taşımacılığı” sektörüne tanınan %8 KDV indiriminin kalıcı hale gelmesi hususunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na talepte bulunduklarını söyledi.
Ülkemizde, Odamızın da destek verdiği denizcilik sektörünün en önemli fuarı olan Exposhipping Expomaritt İstanbul, Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı’nın 30 Kasım-3 Aralık 2021 tarihleri arasında Viaport Marina Tuzla’da yapıldığını hatırlatan Tamer Kıran, başarılı geçen fuara ilginin yüksek olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde de bu fuara destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Aralık’ta, Türk-Osmanlı gemi inşa mühendisliğinin temeli olan Tersane-i Amire’nin 566., ülkemizin ilk mühendislik meslek odası olan Gemi Mühendisleri Odası’nın da 67. kuruluş yıldönümünün kutlanacağını belirten Tamer Kıran, bugüne kadar pek çok ilki başaran gemi mühendislerimizin meslek örgütü Gemi Mühendisleri Odası ile Tersane-i Amire’nin kuruluş yıldönümlerini en içten duygularla kutladı.
Geçen yıl Kasım sonu ve Aralık ayı başında babası Turgut Kıran da olmak üzere sektörümüzün çok kıymetli büyüklerinin vefatının büyük üzüntüsünü yaşadıklarını hatırlatan Tamer Kıran, bu yıl da aynı dönemde Uzmar Denizcilik Grubu’nun kurucusu ve onursal başkanı, camianın beybaba olarak tanıdığı Kaptan Altay Altuğ ile denizcilik basınının usta ismi, Odamız kurumsal yayını Deniz Ticareti dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen’in vefat ettiğini kaydetti. Tamer Kıran, yakın zamanda kaybettiklerimizle birlikte tüm ölmüşlerimize Allah’tan rahmet diledi.
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen geleceğe umutla bakmak için çok neden olduğunu düşündüğünü belirten Tamer Kıran, “Türkiye’nin tarihine baktığımızda her güçlüğün altından başarıyla kalktığımızı görüyoruz. Türkiye bugün çok güçlü bir ülkedir. Neredeyse dünyanın tamamına, pek çok üründe ihracat yapabilme kapasite ve becerisine sahip bir ülke olarak ümitsizliğe kapılmadan, elbirliğiyle çalışarak, üretim, istihdam ve ihracatta hız kesmeden ekonomimizi büyütmek en öncelikli işimiz olmalıdır.” dedi.
Tamer Kıran, konuşmasının sonunda 2022 yılının ülkemize, milletimize, tüm üyelere sağlık, mutluluk, huzur ve istikrar getirmesini diledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.