Deniz Ticaret Odası gemi işletmeciliği firmalarına gönderdiği bildiride; gemilerdeki yaşam ve çalışma standartlarını düzenleyen 92 ve 133 sayılı ILO Sözleşmeleri gerekliliklerinin, sözleşmelere taraf olan devletlerin limanlarına uğrayan ticaret gemilerinde arandığı belirtilirken bu doğrultuda Paris Liman Devleti Kontrolü Memorandumu (Paris MoU) üyesi devletlerin limanlarına uğrayan ticaret gemilerinin zorunlu olarak denetlendiği bildirildi. Ayrıca Türkiye?nin de üyesi olduğu Akdeniz ve Karadeniz Liman Devleti Memorandumu uygulamalarında, sözleşme gereklerinin sağlanıp sağlanamadığının giderek artan bir hassasiyetle kontrol edilmeye başlandığı ve Türk bayraklı gemilerin bundan dolayı tutulduklarının tespit edildiğine dikkat çekildi. Bildiride; ?Paris MoU üyesi ülkelerin limanlarında gerçekleştirilen liman devleti kontrollerinde; Türk Bayraklı gemilerin, 92 ve 133 sayılı ILO Sözleşmeleri gereklilikleri ile ilgili olarak uyumsuzlukların tespit edilmesi sonucunda seferden alıkonulduğu, bu durumun da son yıllarda Paris MoU?nun Beyaz Listesinde yer alan ülkemizin denizcilik alanında kazandığı uluslararası prestiji açısından olumsuz etki meydana getirdiği? vurgulandı.
Diğer taraftan, ILO?nun 2006 Şubat ayında Genel Konferansında kabul edilen ?Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC 2006)?nin dünya deniz ticaret filosu tonajının en az %33?üne sahip 30 ülke tarafından onaylandıktan bir yıl sonra yürürlüğe gireceği, anılan sözleşmenin 2012 yılı itibariyle yürürlüğe gireceğinin tahmin edildiği kaydedildi.
17.09.2005 tarihinden önce inşa veya ithal edilmiş mevcut uluslararası sefer yapan 500 GT ve üzeri Türk bayraklı gemi donatanları ve işletmecileri bahsedilen talimatın yayımlandığı tarihten itibaren ilk havuz sörveyinde 92 ve 133 sayılı ILO Sözleşmeleri kapsamında gemisinin/gemilerinin denetim ve belgelendirilmesini tamamlamaları gerektiği bildirildi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.