Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

İlk Sualtı Arkeoloji Gemimiz denizde

KARAS REKLAM
İlk Sualtı Arkeoloji Gemimiz denizde
Selçuk Üniversitesi, Türkiye'nin ilk sualtı arkeolojik araştırma gemisini Antalya'da törenle denize indirdi.
Reeklam yerimiz-1
Türkiye'nin ilk su altı arkeolojik kazı ve araştırma gemisi 'Selçuk-1', Antalya Setur Marina'da düzenlenen törenle denize indirildi.

Aynı zamanda UNESCO Sualtı Arkeolojisi Unitwin Network eğitim gemisi olarak çalışacak 'Selçuk-1', Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ait. 26 metre uzunluğunda 20 kişi kapasiteli 18 yaşındaki gemi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üniversiteye hibe edildi. İskenderun Limanı'ndan gelen balıkçı teknesi Antalya Setur Marina'da su altı kazı ve araştırmaları için yeniden düzenlendi. Sahip olduğu 7 su altı kameraları, çeşitli niteliklerdeki sonar tarayıcı sistemleri, aletli dalış ekipmanları ve vinciyle Türkiye'nin alanındaki tek gemisi 1 Temmuz'da Akdeniz'e açılacak.

Selçuk Üniversitesi altında Varşova ve Napoli üniversitelerinden gelecek ekipler birlikte 31 Ağustos'a kadar Akdeniz'de sualtında kalmış arkeolojik zenginliği gün yüzüne çıkarmak için çalışacak. Geminin yaz programı kapsamında Antalya'nın Adrasan koyunda da sualtı kazısı gerçekleştirilecek.

'Selçuk-1'in denize indirme törenine Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel'le birlikte Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, üniversitenin Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan, Merkez Müdürü ve Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar'la birlikte Setur Marina yetkilileri katıldı.

Törende Prof. Dr. Tırpan, kaba bir hesaplamayla Türkiye deniz sularında 25 bin civarında gemi batığı olması gerektiğini söyledi. Bu zenginliğin ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Tırpan, 'Selçuk-1'in böylesine büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Gökbel ise Selçuk Üniversitesi'nin Antalya'da bir gemiyi denize indirmesinin o üniversitenin farklılığı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gökbel, ana amacı sualtı arkeoloji olan geminin aynı zamanda deniz biyolojisi araştırmaları için de kullanılabileceğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Öniz ise Türkiye denizlerinde tahmin edilen batık şehir sayısının 1250 civarında olduğunu belirterek 4'ünün bilindiği aktardı.
Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında