İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

İkinci Haliç geliyor

KARAS REKLAM
İkinci Haliç geliyor
Kanal İstanbul'a yönelik planlama netleşti. 43 kilometre uzunluktaki projede İstanbul Boğazı'nda olduğu gibi gemilerin rahat giriş çıkış yapabilmesi için bir de 'Haliç' olacak. İstanbul'un 2'nci Haliç'i Sazlıdere Barajı'nın çıkıntı yaptığı yerde planlanıyor
İmar çalışmalarında son aşamaya gelinen ve finansman modeli çalışılan Kanal İstanbul'a yönelik yapılan planlamalar netleşti. Edinilen bilgilere göre 43 kilometre uzunluktaki projede İstanbul Boğazı'nda olduğu gibi gemilerin rahat giriş çıkış yapabilmesi için 'haliç' de yapılacak. Büyük park alanlarının olacağı 'haliç' için Sazlıdere Barajı'nın çıkıntı yaptığı yer planlanıyor. Onun etrafında ise turizm tesisleri yer alacak.

15 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda Kanal İstanbul için yaşam, ticaret, turizm, spor başta olmak üzere sosyal aktiviteler gibi tüm ihtiyaçları giderecek çalışmalar hazırlandı. Konuyla ilgili olarak Panama ve Hollanda'da incelemelerde bulunuldu. Projenin Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'e kadar yetiştirilmesi hedefleniyor. Kanalın 400 metre genişliğinde olacağı belirtiliyor. Kanalın derinliği ise 25 metre olarak planlanıyor.
Siluet konusu başlıca ele alınırken, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyacak projede yüksek katlı konut olmayacak. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre Çevre Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi 15 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı projenin alt planlarını çalışmaya başladı. 100 bin ölçekli çalışmanın kabul edilmesinin ardından 5 binlik plan hazırlanacak. 100 bin ölçekli planda genel hatlar çizilirken, 1000-5 binlik plan da hazırlanacak.

GÜZERGAH NETLEŞTİ
TOKİ'nin kazma vurmak için gün saydığı proje için öncelikli olarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun çıkması gerekiyor. Edinilen bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konuyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'nın süreci başlatmasını bekliyor. Ulaştırma Bakanlığı üzerinde çalışılan 5 güzergahtan birini seçip Çevre Bakanlığı'na bildirmesi gerekiyor. Alınan bilgilere göre Kanal İstanbul'un güzergahı netleşmiş durumda.

ÖNCE ONAY, SONRA KAZMA
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın proje planına onay verilmesinin ardından inşaat için kazma vurulacağına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, " Planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylayacak. Ancak Ulaştırma Bakanlığı'nın göndermesi gerekiyor. 100 bin ölçekli plan tamam derlerse onaylanacak. Hemen arkasından 5 binlik plan gelecek. 100 bin ölçekli plan genel hatları çiziyor, 5 bin-bin plan da ulaşım güzergahları, metro hatttı, hızlı tren kullanımı, kanaldan çekme mesafeleri gösteriyor. Bu da çalışıldı ancak tamam değil" diye konuştu.

Konutlar beş katı geçmeyecek
Kanal İstanbul'a yönelik son çalışmalarda yüksek katlı binalara da sınırlama getiriliyor. Konutlar zemin artı beş kat olarak yapılabilecek. Konutlar ve binalar kanalın hemen yanından da başlamayacak. Etrafından yol geçecek. 100'er metre kanalın etrafında boşluklar olacak. Sonrasında alçak katlı yapılardan başlayıp beş kata kadar çıkacak. Kanalın her iki yakasında da iki tane merkez olacak. O merkezlerde yükselme olacak. Şehrin merkezi gibi olacak. Esas ana merkez sağ tarafta yer alacak. Merkezlerde vatandaşın talep ettiği her şey bulunacak. Ticaret ofisleri bir miktar yüksek olabilecek. 10 kata kadar çıkabilecek.

100 bin konut yapılacak
Kanal İstanbul'un her iki yakasına toplamda 100 bin konut yapılacak. Bu da toplamda 500 bin kişinin yaşayacağı bir şehir olacak. 6 köprünün olacağı proje kapsamında daha önce 1 milyon 900 bin nüfuslu karşılıklı iki şehir düşünülüyordu. Planlamada ona göre yapılmıştı. Yeni planda 500 bin kişi olarak planlanan 250-250 bin veya 300-200 bin gibi karşılıklı şehirler kurulacak. Şehirlerin yanı sıra alışveriş merkezleri (AVM), olimpiyat ve spor alanları da bulunacak. Kongre, festival, fuar, otel, spor tesislerinin de Kanal İstanbul ile birlikte faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Terkos Gölü civarında yapılaşma yoğunluğu olmayacak. Göle baskıya azaltmak adına 'bungalov' tipi evlerle ekolojik turizme ağırlık verilecek.

 

 HABER: YASİN AKCA / DENİZ TİCARET GAZETESİ
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI