Bu gün yapılan açıklamada, ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi askeri hedeflerine yönelik saldırılarının sınırlı bir meşru müdafaa eylemi olduğunu ve Londra'nın derhal başka bir görev planlamadığını söylendi.
İsrail-Hamas savaşının Ekim ayında başlamasından bu yana Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına tepki olarak iki ülke, Yemen'deki Husi askeri hedeflerine havadan ve denizden saldırılar düzenledi.
Britanya Silahlı Kuvvetleri bakanı James Heappey, saldırıların orantılı bir tepki olduğunu ve hükümetin bölgede gerilimin tırmanmasından kaçınma ihtiyacının farkında olduğunu söyledi.
Heappey, Times Radio'ya verdiği demeçte, "Bizim eylemimiz ve Amerikalıların dün geceki eylemi, yasal ve makul işlerini yürüten savaş gemilerimize yönelik daha fazla saldırılara karşı savunma yapmak amacıyla meşru müdafaa amaçlıydı." dedi.
"Elbette bunun bölgesel bir gerilime yol açmayacağından emin olma ihtiyacını göz önünde bulunduruyoruz."
BBC'ye verdiği ayrı bir röportajda başka olası görevler hakkında sorulan soruya şöyle dedi: "Hemen planlanmış bir görev yok ve bu önemli bir nokta. Dün gece sınırlı, orantılı ve gerekli bir yanıttı."
Bu sözler, ABD Başkanı Joe Biden'ın, saldırıların "hedefli" olduğunu ve gerekirse daha fazla önlem almaktan çekinmeyeceğini söyleyen açıklamasını tekrarladı.
Rusya, Orta Doğu'da gerilimi tırmandırdığını ve uluslararası hukuku göz ardı ettiğini söylediği saldırıları eleştirdi.
Heappey, İngiliz jetlerinin Kıbrıs'taki Kraliyet Hava Kuvvetleri üssünden fırlatıldığını ve Kızıldeniz'e insansız hava araçları ve füzelerin fırlatılmasında rol oynayan iki hedefi vurduğunu söyledi.
Yetkili, ilk değerlendirmenin Perşembe günü saat 23:30 GMT'deki saldırıların başarılı olduğunu ve jetlerin Cuma günü saat 03:00 GMT civarında üsse döndüğünü gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Heappey, Husilere yönelik uyarının devam ettiğini ve hükümetin Kızıldeniz'deki saldırıların durup durmayacağını önümüzdeki birkaç gün içinde göreceğini söyledi.
Bazı siyasi muhaliflerin parlamentoya saldırıları önceden tartışma şansı verilmediği yönündeki eleştirileri sorulduğunda Heappey, Başbakan Rishi Sunak'ın bu tür kararları "zamanlamaya yol açan askeri, stratejik ve operasyonel gerekliliklere dayanarak" alması gerektiğini söyledi.
Parlamentoya oturum sırasında "bu konuları" tartışma fırsatı verileceğini söyledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.