Yemen'deki Husilerin lideri çarşamba günü, İran destekli milislerin Washington tarafından hedef alınması halinde ABD savaş gemilerini vuracakları konusunda uyarıda bulundu . Deniz.
Yıllar süren savaşın ardından Yemen'de geniş bir alanı kontrol eden Husiler, geçen aydan bu yana Kızıldeniz'de seyreden uluslararası gemilere insansız hava araçları ve füzeler ateşliyor ve saldırıların , İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısına karşılık verildiği belirtiliyor.
ABD önderliğindeki güvenlik girişimi, Washington ve çoğu NATO olmak üzere diğer on ülkenin, şimdiye kadar büyük küresel nakliye hatlarının rotasının Afrika çevresinde değişmesine yol açan gelecekteki Husi saldırılarını caydırmak ve bunlara yanıt vermek için Kızıldeniz'de devriye gezmesini sağlayacak .
Abdülmelik el-Husi, "Amerikalılar gerilimi daha da tırmandırmaya ve ülkemizi hedef alarak veya ona karşı savaş açarak aptallık yapmaya kalkışırlarsa kayıtsız kalmayacağız" dedi.
Televizyonda yayınlanan bir konuşmasında, "Ülkemize yönelik herhangi bir Amerikan hedeflemesi bizim tarafımızdan hedef alınacaktır ve Amerikan savaş gemilerini, çıkarlarını ve navigasyonunu füzelerimiz, insansız hava araçlarımız ve askeri operasyonlarımız için hedef haline getireceğiz" dedi.
Kızıldeniz'deki kriz, İsrail ile Gazze'nin iktidardaki Filistinli İslamcı grubu Hamas arasındaki savaştan doğdu; bu, Orta Doğu'da ABD ve müttefiklerini bölgesel güç İran ve onun Arap milis vekilleriyle karşı karşıya getiren son çatışmaydı.
Savaş, 7 Ekim'de Hamas savaşçılarının Gazze sınırından güney İsrail'e hücum etmesiyle başladı. İsrail yetkilileri, militanların çoğu sivil İsrailli ve yabancı yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğünü söylüyor.
İsrailli yetkililerin Hamas'ı yok etmeyi amaçladığını belirttiği Gazze'ye yönelik İsrail'in misilleme amaçlı bombardımanı ve işgali, yoğun nüfuslu kıyı bölgesindeki sağlık yetkililerine göre yaklaşık 20.000 Filistinlinin ölümüne yol açtı.
Husiler ve Lübnan Hizbullahı da dahil olmak üzere İran'ın vekil güçleri, çatışmanın başlamasından bu yana İsrail'e roket ateşledi. Bu arada Husiler, İsrail'e giden tüm gemileri hedef almakla tehdit ederek ve nakliye şirketlerini İsrail limanlarıyla iş yapmamaları konusunda uyararak Kızıldeniz saldırılarını hızlandırdı.
Saldırılar, Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa ve Kuzey Amerika'yı Asya'ya bağlayan önemli bir ticaret yolunu sekteye uğrattı ve şirketlerin mallarını alternatif, genellikle daha uzun rotalar üzerinden göndermeye çalışması nedeniyle konteyner nakliye maliyetlerinin keskin bir şekilde artmasına neden oldu.
"Refah Muhafızı Operasyonu" olarak adlandırılan İngiltere, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya, ABD ile birlikte Kızıldeniz'in güneyi ve komşu Aden Körfezi'nde ortak devriyeler yürütecek.
El-Husi, "Amerikalılar bizimle doğrudan savaşa girmek istedikleri sürece, onlardan korkanların biz olmadığımızı ve bütün bir halkla karşı karşıya olduklarını bilmeleri gerekiyor" dedi.
Amerikalıları Yemen'e asker göndermemeleri konusunda uyardı ve "Afganistan'da karşılaştıklarından ve Vietnam'da çektiklerinden daha sert bir şeyle karşılaşacaklarını" söyledi.
(Raporlayan: Jana Choukeir, Dubai'den Clauda Tanios, Aden'den Mohammed Ghobari; yazan: Jana Choukeir ve Alexander Cornwell; düzenleyen: Andrew Heavens, Mark Heinrich ve Toby Chopra)
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.