Her gemi, hafif torpidolar, denizaltı savunma füzeleri ve mayınları, yakın mesafe silah sistemi (30 mm top) ve 12,7 mm stabilize uzaktan kumandalı toplarla donatılıyor.
Gemiler -- 78 metre uzunluğunda, 11,36 metre genişliğinde ve yaklaşık 2,7 metre drafta sahip -- 25 knot maksimum hızda seyredebiliyor ve 1.800 deniz mili dayanıklılığa sahip. Hindistan Donanması tarafından hizmete alındıktan sonra gemiler INS Malpe ve INS Mulki olarak adlandırılacak. Yaklaşık 900 ton deplasmana sahip gemiler, su altı gözetimi için yerli olarak geliştirilen sonara uyacak şekilde tasarlandı.
Törensel bir pujanın ardından gemiler, Güney Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Baş Sancak Subayı Koramiral V. Srinivas'ın eşi Vijaya Srinivas tarafından suya indirildi.
Sekiz geminin tasarımı, inşası ve teslimine ilişkin sözleşme, Savunma Bakanlığı ile Cochin Shipyard Limited (CSL) arasında Nisan 2019'da imzalandı. Mahe sınıfı gemiler, Hindistan Donanması'nın hizmetteki Abhay sınıfı ASW Korvetleri'nin yerini alacak ve arama ve kurtarmanın yanı sıra kıyı sularında denizaltı karşıtı operasyonlar, düşük yoğunluklu deniz operasyonları ve mayın döşeme operasyonları gerçekleştirmek üzere tasarlandı.
Her bir geminin toplam kurulu tahrik gücü yaklaşık 12 MW olup, hafif torpidolar, denizaltı savunma harbi roketleri ve mayınları, yakın mesafe silah sistemi (30 mm top) ve 12,7 mm stabilize uzaktan kumandalı toplarla donatılmıştır.
Koramiral Srinivas konuşmasında, gemilerin inşasının jeopolitik durum ve güvenlik zorlukları göz önünde bulundurulduğunda kendi kendine yetebilme ve hazırlıklı olma ihtiyacıyla uyumlu olduğunu söyledi. "Bunlar yerli olarak tasarlandı ve inşa edildi, neredeyse tüm ekipmanlar Hindistan'da üretildi. Lansmanları, ulusun ilgi alanlarımızın deniz güvenliğini sağlamaya hazır olduğuna dair güçlü bir mesaj veriyor," dedi. "Hem boyut hem de görev açısından seleflerinden daha büyük olan bu gemiler, sığ sularda ASW operasyonlarının taktik ve operasyonel kabiliyetine ivme kazandıracak," diye ekledi.
CSL'nin başkanı ve genel müdürü Madhu S. Nair, tersanenin Donanmanın gereksinimlerini karşılamaya hazır olduğunu söyledi. "Ayrıca, ABD Donanması ile ana gemi onarım anlaşmasını imzaladık, CSL Stratejik ve Gelişmiş Çözümler (C-SAS) ise DRDO ve Hindistan Donanması ile niş alanlarda yakın bir şekilde çalışıyor. Niyet açık, gemi inşası ve onarımında mükemmelliğe ulaşmak için çabalamak," dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.