Nil nehrinde bulunan batık bir gemi, 2500 yıldan fazla bir süredir bozulmamış olabilir. Ve artık bu geminin sırları ortaya çıkıyor. Bilim adamları, bu geminin yüzyıllardır varlığının tartışıldığı bir yapı ortaya çıkardığını düşünüyor.
M.Ö 450 civarında yayınlanan Herodot'un Tarihlerinin 2.96'sında , eski Mısır tarihçisi - Mısır'a yaptığı gezi hakkında yazı kaleme alıyor. Bu yazılarda, ''baris '' denilen bir tür Nil kargo teknesini anlatıyor. Gemi, onun tasvirine göre, tuğla gibi inşa edilmiş, papirüs ve omurgada bir delikten geçen bir dümen ile inşa edilmiştir. Bu yönlendirme sistemi, Firavun dönemi boyunca temsil ve modellerde görülmüştü - fakat şimdiye kadar varlığına dair kesin bir arkeolojik kanıt yoktu. Ancak artık o kanıt bulundu...
Nil Nehri'nin Kanopik Ağzı yakınındaki batık liman kenti Thonis-Heracleion'un 17 numaralı gemisi...Burada araştırmacılar, eski ticaret merkezi ve kültürü hakkında çarpıcı ayrıntılar ortaya çıkaran sayısız eseri keşfederek 70'den fazla gemi enkazını keşfediyorlar. Suda en az 2.000 yıldır bulunmasına rağmen, 17 nolu geminin korunması olağanüstü olmuştur. Arkeologlar, gövdenin yüzde 70'ini ortaya çıkarmayı başardılar.
Denizcilik Arkeoloji Oxford Merkezi'nin arkeolog Damian Robinson; "Herodot'un haklı olduğunu fark ettik ve bu enkazı keşfettik. Gemi Herodot tarafından belirtilen çeşitli unsurlar sergiliyor.'' dedi. "17 nolu gemi planlaması enlemesine 1.99 m uzunluğa ulaşabilen ve 11 dizgeye kadar ulaşabilen oldukça uzun zıplamalar ile monte edilmiştir. Bu zıvanalar, Herodot'taki" uzun ve yakın kazıklara "aittir. Baris'in omurgası ve 17 numaralı gemi, kalasın iki katı kalınlıkta ve gövdenin içinde çıkıntı yapan bir omurgaya sahiptir. "
Bazı tutarsızlıklar var yok değil - Herodot'un tarif ettiği gemi, gövdenin akasya tahtalarını bir arada tutan kaburgalar gibi davranan daha kısa zonlara sahipti; ve Herodot'un barisinde 17 no'lu Gemi'nin bulunduğu takviye çerçeveleri yoktu. Bunların her ikisi de, yaklaşık 27 metre uzunluğundaki Gemi 17'nin Herodot'un barisinden daha büyük olması durumunda açıklanabilir.
Robinson , "Herodot, tekneleri uzun iç kaburgalara sahip olarak nitelendirdi. Hiç kimse bunun ne anlama geldiğini bilmiyordu. Bu yapı daha önce hiç arkeolojik olarak görülmedi," dedi . “Sonra bu özel teknede bu yapım biçimini keşfettik ve kesinlikle Herodot'un söylediği şey bu” dedi.Ve tabii ki, kıçtaki iki delikten geçen muhteşem bir dümen var. Birini diğerinin önüne yerleştirdikten sonra, bu deliklerin, geminin kargoya yüklenip yüklenmediğine bağlı olarak daha iyi yönlendirme sağladığı görülüyor.Bu ayrıntılı bulgulara göre, araştırmacılar 17 no'lu Geminin Herodot'un tanımına o kadar yakın olduğuna inanıyor: Belov'un geminin yapımını araştırması Oxford Denizcilik Arkeoloji Merkezi, Gemi 17: Thonis-Heracleion'dan bir baris tarafından yapılan bir monografide yayınlandı .
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.