Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de denizi ömrü boyunca hiç görmeyen binlerce vatandaşın bulunduğunu belirterek, ''Bu kadar nimetlere sahip bir ülkede her vatandaşımız nasıl uçağa bindiyse, mutlaka denizle de tanışması gerekiyor'' dedi.
Bakan Yıldırım, Deniz Emniyeti ve Güvenliği Faaliyetleri Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hep denizci ülke olarak bahsedildiğini, gerçekte bunun böyle olmadığını, denizci ülke denizci millet olmanın denize açıldığında belli olduğunu söyledi.
Denize karşı koyulmayacağını ancak tabi olunacağını belirten Yıldırım, bunun aksini yapmaya çalışanların hayatlarının en büyük riski ile karşı karşıya kalacaklarını dile getirdi.
Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte 2013 yılının Piri Reis yılı ilan edildiğini, PTT'nin bu doğrultuda pullar bastığını ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini kaydederek, Piri Reis'le ilgili Akdeniz'de bir program yapma fikrinin de çok anlamlı olduğunu, bu projenin gerçekleştirilmesi için her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Vaktiyle gemilerini sadece denizden değil karadan da yürütmüş Fatih'in torunlarının, denizci millet denizci ülke hedeflerinde son 100 yılda istediği sıçramayı yapamadığını vurgulayan Yıldırım, ''1900'lü yılların başına kadar dünyada denizcilikte başa güreşen bir ülkeden, 2000'li yılların başında denizcilikte limanlarımızdan çıkıp başka limanlara gidemeyen, kara listeye alınmış bir Türkiye tablosuyla karşı karşıyaydık. Geçtiğimiz 10 yıl içinde bu olumsuzlukların tamamı geride kaldı. Artık Türk denizciliği kara listede değil beyaz listenin de en üst sıralarında yerini aldı'' diye konuştu.
Bakan Yıldırım, denizcilikteki ilerlemelerin altını çizerek, filonun 2003 yılına göre adet bazında yüzde 62, tonaj bazında da yüzde 32 artış gösterdiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti bayraklı veya Türk sahipli gemilerin toplam tonajının bugün 23 milyon deadweight tona (DWT) ulaştığını kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye, dünya deniz ticaretini kontrol eden 30 ülkenin arasında 15'inci sırada yer alıyor. Türkiye yavaş yavaş denizci ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bunun arkasında denizcilikte yaptığımız destekler var. 2004 yılında ÖTV'nin kaldırılması özellikle kabotaj hattında, yolcu yük taşımacılığının artması için bir milat oldu. Bugüne kadar sektöre yaklaşık 3 milyar lira destek verdik ve bunun semeresini de gördük. Yük miktarında yüzde 52, yolcu miktarında yüzde 57 artış sağladık.''
Sadece zenginlerin teknesi olur imajını da ortadan kaldırdıklarını, tekne sahiplerini yabancı bayrak çekmeye zorlayan uygulamaları değiştirdiklerini ancak istenilen başarının tam anlamıyla yakalanamadığını söyleyen Yıldırım, ''Bitmek üzere olan balıkçılık uygulamalarla hayat buldu, Türkiye bugün Avrupa'nın levrek ve çipura ihtiyacının yüzde 25'ini karşılar hale geldi. 600-700 bin tona kadar balık üretimi yapılıyor'' ifadelerini kullandı.
Yıldırım, tersanecilikte de son yaşanan kriz hariç önemli gelişmelerin bulunduğunu, Tuzla'da sıkışan gemi inşaat sanayinin bütün kıyalara yayıldığını kaydederek, 2003 yılında 37 olan tershane sayısının 71'e çıktığını, kurulu kapasitenin 550 bin DWT'den 3 milyon 600 bin DWT'ye yükseldiğini belirtti.
Herkes Denizle Tanışacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: 'Denizi ömrü boyunca hiç görmeyen binlerce vatandaşımız var. Bu kadar nimetlere sahip bir ülkede her vatandaşımız nasıl uçağa bindiyse, mutlaka denizle de tanışması gerekiyor'' dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.