Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rusya'nın petrol sektörüne uygulanan en saldırgan Batı yaptırımları, Çin ve Hindistan'ın başını çektiği alıcıların alternatif tedarikçiler için Orta Doğu'yu taramasıyla küresel arzı sekteye uğratma tehdidinde bulunuyor. Bazı tahminler, önlemlerin Rus petrol ihracatını yarı yarıya azaltabileceğini ve bunların uygulamaya konulmasının son günlerde Brent vadeli işlemlerini varil başına 5 dolara kadar yükselttiğini öne sürüyor.
10 Ocak'ta ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, işgal başladığından bu yana yaklaşık 2.000 sevkiyata karışan 161 tanker ve tüccara yaptırım uyguladı. Ayrıca, Moskova merkezli gemi sigortacılarına ve geçen yılın ilk 10 ayında Rusya'nın petrol ihracatının neredeyse %30'unu oluşturan iki şirkete - Surgutneftgas ve Gazpromneft - karşı da harekete geçti.
Bloomberg News'in gemi izleme verilerine göre bazı gemiler çoktan dururken diğerleri kargo almaları gereken Rus limanlarından uzaklaşıyor. Columbia Üniversitesi'nde kıdemli araştırma görevlisi ve yaptırımların ekonomik savaş biçimi olarak kullanımı hakkında yakında çıkacak bir kitabın yazarı olan Edward Fishman, geçtiğimiz haftaki bu düzensiz hareketlerin son yaptırım turunun etkisinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Fishman, "Sürekli bir piyasa bozulmasının yaşanması daha da olası," diye ekledi. "Rus ihracatında anlamlı bir düşüş görebiliriz."
Petrol tüccarları şimdi düşüşün ne kadar anlamlı olabileceğini soruyor?
Londra merkezli EA Gibson Shipbrokers Ltd.'nin tahminine göre, 10 Ocak önlemlerinden etkilenen 161 tanker günde yaklaşık 1,4 milyon varil petrol taşıyabilir. Bloomberg'in gemi takibine göre bu, Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol ihracatının neredeyse yarısına denk geliyor. Macquarie Group, potansiyel olarak günde 2,15 milyon varil petrol ihracatının kaybedilmesiyle birlikte, fiyatların yükselmesiyle etkinin daha da büyük olabileceğini tahmin ediyor. Macquarie rakamı, Uluslararası Enerji Ajansı'nın bu yıl için tahmin ettiği küresel arz fazlasından neredeyse üç kat daha büyük.
Bloomberg'in yaptırım uygulanan gemilerin önceki hareketlerini izlemesi, ayrıca, Moskova'nın bir çözüm bulamaması durumunda, uzman gemiler gerektiren petrol türlerinin neredeyse tamamen kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Rusya daha önce arzında aksama beklentilerini boşa çıkarmıştı. Ukrayna'nın işgalinden kısa bir süre sonra geleneksel alıcılar geri çekildiğinde akışlarının düşeceği yönünde yaygın tahminler vardı. Bunun yerine akışlar büyük ölçüde devam etti ve bazı dalgalanmalara rağmen o zamandan beri devam ediyor, kısmen bazıları tarafından eleştirilen daha önceki yaptırım turlarının sınırlı doğası nedeniyle.
Moskova, ticareti sürdürmek için gölge filo tankerleri olarak adlandırılan bir dizi gemiyi işe aldı : genellikle bilinen sahipleri ve sigortacıları olmadan faaliyet gösteren, nakliye sektörü tarafından daha az güvenli kabul edilen ülkelerin bayraklarını taşıyan eski gemiler. Ancak 10 Ocak önlemleri, ABD, Avrupa Birliği veya İngiltere tarafından yaptırım uygulanan gemi sayısını neredeyse iki katına çıkararak 143'ten 265'e çıkardı.
Ukrayna'nın işgalinden bu yana Rusya'nın deniz yoluyla ihraç ettiği ham petrolün yüzde 81'ini satın alan Çin ve Hindistan, bugüne kadar ABD yaptırımlarını delmemeye dikkat etti.
Dünyanın en büyük süper tanker filolarından birinin operatörü olan Frontline Management AS'nin CEO'su Lars Barstad, Rusya'nın aylarca sürecek bir lojistik zorlukla karşı karşıya kalacağını söyledi.
"Bu büyük bir kesinti," dedi. "Geçici olarak, özellikle Çin ve Hindistan'ın ABD OFAC listelerine uyduğu görüldüğünden, lojistik bir sorun yaşayacaklar."
Çin ve Hindistan Petrol Alışverişine Çıkıyor
Bu ülkelerdeki yetkililere göre, her iki Asya ülkesindeki alıcılar, Suudi Arabistan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt dahil olmak üzere Orta Doğu'daki üreticilerden daha fazla petrol sağlamalarını istiyor. Ancak bu ülkelerin, Moskova'nın öncü bir güç olduğu OPEC+'a arzı kısıtlı tutma taahhüdünde bulunmaları göz önüne alındığında, ek varil bulmak zor olacaktır.
Tüccarlara göre, daha acil varil ihtiyacının bir işareti olarak, Çin'in devlete ait rafinerileri ve daha büyük bağımsızlar çılgınca ham petrol arıyor ve daha acil yükleme için sözde hızlı varilleri seçiyor. Deniz yoluyla Rus kargolarının kritik bir satın alma kaynağı olan Hindistan'ın devlete ait tesisleri için de benzer bir tablo olduğunu söylediler.
Yaptırım uygulanan tankerler bu hafta hem Çin hem de Hindistan'daki limanlara teslimat yapmaya devam etti ancak Yeni Delhi, belirlenen gemilerin yalnızca 10 Ocak'tan önce yüklenip en geç 12 Mart'ta boşaltılmışlarsa kargo teslimatı yapmasına izin verileceği konusunda uyardı. Bundan sonra gemiler yasak olacak.
Taze yükleri toplamak için yola çıkan bazı gemiler seferlerini terk etmeye başlıyor. OFAC tarafından onaylanan 77 okyanusa giden ham petrol taşıyıcısından en az beşi (belirli projelere bağlı mekik tankerleri hariç) o sırada yaptıkları seferleri terk etti. Atlas, Heng Tai ve Venture, Avrupa'nın batı kıyılarında U dönüşü yapıp Akdeniz'e doğru yöneldiklerinde hepsi Baltık'a gidiyordu.
Pasifik'te, Himalayan ve Salty Wolf, 12 Ocak'ta Rusya'nın Kozmino limanına olan yolculuklarını durdurdu. Himalayan, demirlediği Çin'in Shandong eyaletinin açıklarındaki sulara doğru hareket etti. Salty Wolf, en son Çarşamba günü Singapur'a doğru giderken görüldü.
Önlemler OFAC tarafından hedef alınmayan tankerleri de tedirgin etti: Arktik limanı Murmansk'a doğru giden iki onaysız gemi (her iki depolama gemisi ve onları dolduran tüm mekik tankerleri burada belirlendi) önlemlerin duyurulmasından kısa bir süre sonra Norveç'in Tromso şehrine yakın bir yerde döndü. Şimdi Baltık'a doğru gidiyorlar.
Trump Etkisi
Trump yönetiminin Rusya'ya yönelik önlemleri hafifletebileceği yönündeki spekülasyonlar arasında, Hazine Bakanlığı adayı Scott Bessent, 16 Ocak'ta Ukrayna ihtilafına son vermek amacıyla Rus petrol endüstrisine yönelik yaptırımların artırılmasını desteklediğini söyledi.
Senato duruşmasında, "Özellikle Rus petrol devleri konusunda yaptırımları kaldırmaya %100 katılıyorum" dedi. "Yaptırımların yeterince kapsamlı olmadığına inanıyorum."
Petrol arzı için önemli olan uygulama ve yaptırımdır. Tedbirler Rusya'yı petrolünü büyük indirimlerle satmaya zorlarsa, yaptırımları aşmak için teşvik artacaktır.
Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların etkililiğini eleştiren deneyimli petrol tüccarı Adi Imsirovic, 10 Ocak'taki önlemlerin, görevden ayrılan yönetimin nihayet Kremlin'e zarar vermek için harekete geçtiğini gösterdiğini söyledi.
Şu anda Surrey Clean Energy'nin direktörü olan Imsirovic, "Biden, Rusların iki yıl boyunca sorunu aşmalarına izin verdi" dedi. Bu "yaptırımların etkisi uygulamaya bağlı olacak, ancak oldukça etkili olabilirler."
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.