Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası Güzelçamlı Mahallesi'nin çehresini adeta başlı başına değiştirecek yat limanı projesi için ÇED Raporu hazırladı. Daha öncede hazırlanmasına rağmen yatırıma 7 yıl içerisinde başlanamayınca geçerliğini kaybeden projeyi, Aydın Büyükşehir Belediyesi yatırım programına aldı.
Halihazırda sadece 6-7 metrelik küçük balıkçı teknelerinin yanaşma ve barınma yeri olarak kullanılan barınağın işletmesini S.S. Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifi yerine getiriyor. Proje kapsamında yapılacak olan yat limanı, feribot yanaşma yeri ve balıkçı barınağı projesinin ömrünün 50 yıl olacağı öngörülürken süre içinde yat limanı sahasında yapılacak olan tadilat, bakım ve onarım çalışmalarıyla ekonomik ömrünün uzaması söz konusu olabiliyor.
Barınağın Kapasitesi 200 Tekneye Çıkarılacak
Projenin gerçekleştirileceği alanda, 100 tekne kapasiteli balıkçı barınağı bulunurken projeye göre barınağın kapasitesi 200 tekneye çıkarılacak. İnşa edilecek olan yat limanı ve feribot yanaşma yerlerini dalga etkisinden korumak için ana dalgakıran inşa edilecek. Balıkçı barınağının kuzey doğusundaki 85 metre uzunluğundaki tali dalgakıran uzatılarak, 280 metreye çıkarılacak ve barınağı koruyacak şekilde doğuya döndürülecek. Aynı zamanda söz konusu dalgakıran, yat limanı projesinin de tali dalgakıranı olacak. Balıkçı barınağının kuzey batısında kalan 197 metre uzunluğundaki ana dalgakıranın boyu ise 285 mye çıkarılacak ve yat limanı projesinin kuzeydoğu kesimini oluşturacak. Yat limanı projesinin ana dalgakıranı ise alanın kuzeybatısına 750 metre uzunluğunda inşa edilecek. Yat limanı, yüzer iskeleler ve buna bağlı parmak iskelelerden oluşacak.
Barınağın İnşası 2019'da Tamamlanacak
Proje kapsamında, yat limanının kara kesimine idari ve sosyal binalar inşa edilecek. Ana dalgakıran üzerinde, 1000 GRTluk feribotlarla, 60 metre ve 90 metre, 3000 GRTluk feribotların yanaşabileceği 125 metre olmak üzere toplam 3 feribot yanaşma yerlerinin inşa edilmesi planlanıyor. Barınağın inşasına Ağustos 2018'de başlanacak ve Haziran 2019'da tamamlanacak.
Dolgu Alanının Yarısı Yat Limanı Olacak
Edinilen bilgilere göre, projenin kullanım alanı deniz olacak olup, karada kullanım alanı bulunmuyor. 35 bin 937 metrekare ile dolgu alanının yüzde 51,28ini yat limanı, 17.884 metrekare ile yüzde 25,51ini balıkçı barınağı ve 16.266 metrekare ile yüzde 23,21ini ise feribot yanaşma yerleri oluşturuyor. Dalgakıranlar dahil toplam dolgu alanı 60.000 metrekare, liman içinde deniz alanı ise 86.000 metrekare olacak. Yat limanı denize doğru 22.700 metrekare dolgu alan üzerinde inşa edilecek. Ana dalgakıran üzerinde inşa edilecek olan feribot rıhtımları için yapılacak toplam dolgu alanı 10.828 metrekare olacak. Limana gelen deniz araçları için derinliğin 4 metre olması gerektiği için gerekli tarama işlemleri gerçekleştirilecek.
29 Haziran'da Halkın Katılım Toplantısı Düzenlenecek
Öte yandan söz konusu projeyle ilgili olarak da Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başladığı bildirildi. Çevresel Etki Değerlendirmesi başvurusu dosyasının halkın görüşüne açıldığını belirten yetkililer, söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 29 Haziran 2017de Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceğini belirtti. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler, ilgili bakanlık Merkezinde veya Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler.
Güzelçamlıya yat limanı geliyor
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Güzelçamlı Yat Limanı, feribot yanaşma yerleri ve balıkçı barınağı için 75 milyon liralık bütçe ayırdığı öğrenildi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.