Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Global Liman, Akdeniz’i Türk gölü yapacak

KARAS REKLAM
Global Liman, Akdeniz’i Türk gölü yapacak
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Global Liman İşletmeleri’ne (GLİ) ortak olmasıyla yeni yatırımlar gündeme geldi.
Reeklam yerimiz-1

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), geçtiğimiz hafta Global Liman İşletmeleri’nin (GLİ) yüzde 10.48’ni 53.4 milyon euroya satın alma işleminin ardından bu yatırımla Türkiye’deki varlığını güçlendirirken GLİ ise bu satıştan elde edeceği gelirle yurtiçinde ve yurtdışında yeni liman yatırımları yapmayı planlıyor.

Ortak olmanın ardından EBRD ve GLİ yöneticileri özel bir basın toplantısıyla bu ortaklığın detaylarını ve önümüzdeki döneme yönelik hedefl erini açıkladı. Toplantıya Global Liman İşletmeleri (GLİ) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Altyapı Sektörü Başkanı Thomas Maier, EBRD Türkiye Direktör Yardımcısı Şule Topçu Kılıç ve EBRD Medya Danışmanı Olga Roşca katıldı. 

GLİ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, son yapılan yatırımlarla dünyanın en büyük kruvaziyer şirketine dönüştüklerine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımıza verdiğimiz sözü tuttuk ve dünyanın en büyük kruvaziyer şirketi olduk. Bunu da becerdim. Bundan sonra rahatım” dedi. Yeni liman yatırımlarına devam edeceklerini vurgulayan Kutman, “Yaklaşık 550 milyon euroluk toplam değeri olan GLİ’nin yüzde 10.84’lük hissesini EBRD’ye satık. Bu satıştan elde edeceğimiz geliri diğer liman yatırımlarımız için kullanacağız” dedi. 
Global Liman İşletmeleri’nin Akdeniz Bölgesi’ndeki 10 olan liman sayılarını 20’ye çıkarmayı planladıklarını açıklayan Kutman, Akdeniz’i bir ‘Türk Gölü’ne çevirmeyi amaçladıklarını söyledi. Kuzey Afrika pazarına girmeye hazırlanan ilk şirket olmayı hedefl ediklerini de vurgulayan Kutman, “Tunus’u Arap Baharı öncesinde yakından takip ediyorduk. Malta, İspanya, Karadağ’da faaliyetteyiz. Hırvatistan’daki Dubrovnik Gruz Limanı’nın 40 yıl işletilmesi için yapılan ihale kazanıldı ülkedeki seçim sürecinin tamamlanması bekleniyor. Tunus’taki La Goulette limanı için görüşme aşamasındaydık ancak bu projemizi askıya almıştık. Şimdi tekrar gündemde. İtalya’da da bir liman için arayıştayız. Amacımız Akdeniz’i Türk Gölü haline getirmek” şeklinde konuştu. GLİ’nin yatırımda önceliği kruvaziyer sektörüne verdiğine dikkat çeken Kutman, havacılık gibi farklı alanlara şu an için yatırım düşünmediklerini söyledi. Kutman, “Kruvaziyer ayağında yapılacak çok yatırım var. Sektörde 400 kruvaziyer limanı var. 2 bin 21 yılına kadar yaklaşık 37 tane daha gemi geliyor. Dolayısıyla biz önümüzdeki altı yılda limanlarımızdan geçen yaklaşık 5 milyon yolcu sayısı en az 2 katına çıkacak. Daha çok yolumuz var. O nedenle bu alana odaklandık” dedi.

Bu yatırımla ilk kez kruvaziyer sektörüne giriş yapmış olan EBRD Altyapı Sektörü Başkanı Thomas Maier, geçen yıl Türkiye’ye toplam 1.4 milyar euro yatırım yaparak Türkiye’ye inançlarını kanıtladıklarını kaydetti.

Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında