Araştırmacılar Güney Kore’de deniz ürünlerinin kasıtlı olarak yanlış etiketlendiğini belirttiler. Rapor, tüm suşi örneklerinin yarısından fazlasının yanlış etiketlendiğini, ayrıca taze balık ve sashimi'nin üçte birinin yanlış etiketlendiğini ortaya koydu.
Güney Kore'de, deniz ürünlerinin sahte olarak yanlış etiketlenmesi yaygın bir durumdur. Çevre Adalet Vakfı tarafından bu hafta yayınlanan bir rapora göre, tüm suşi örneklerinin yarısından fazlasının (% 53,9), taze balıkların üçte birinden fazlasının (% 38,9) ve sashimi (% 33,6) örneklerinin yanlış etiketlendiğini kanıtladı.
Araştırmacılar, çoğunlukla yanlış etiketlemenin restoranlar ve balık pazarlarında en yüksek oranlarda görüldüğünü tespit etti.
Araştırmacılardan Hanmin Kim; ''Kore'de satılan deniz ürünlerinin çoğu Japonya'dan veya Çin'den geliyor ve bazı durumlarda DNA ile tanımlayamadığımız türler vardı, bu nedenle [sahte] örneklerin sayısı aslında daha yüksek olabilir'' dedi.
Bulguların, kişi başına düşen dünyanın en yüksek deniz ürünleri tüketim oranlarından birine sahip olan Güney Kore'ye, kampanyacıların “kederli ve zavallı” olarak nitelendirdiği gönüllü deniz ürünleri izlenebilirlik sistemini önemli ölçüde iyileştirmesi yönünde daha fazla baskı yapması muhtemel gözüküyor.
EJF’nin direktörü Steve Trent; ''Bu bulgular şok edicidir ve Kore hükümetinin bunu ciddiye alması gerekiyor. Kore deniz ürünleri izlenebilirlik sistemi 11 yıldan beri faaliyet gösteriyor, ancak kendisine bağlı tüm operatörlerin beşte birinden daha azına sahip. Etli karides gibi bir ürününüz varsa, her bir örneğin yanlış etiketlendiği yerlerde, nasıl avlandığını nereden biliyorsunuz? Nerede avlandığını, gerekli sağlık kontrollerinden geçip geçmediğini nasıl biliyorsun? ” dedi.
Deniz ürünleri sahtekarlığı, tüketicilerin sağlığını ve cüzdanlarını etkiler ve aynı zamanda yanlış etiketlenmiş deniz mahsulleri yasadışı, bildirilmemiş ve düzenlemesiz balıkçılıktan geldiğinden deniz çevresini de etkilemektedir. Ayrıca deniz ürünlerinin köken ve kimliği konusundaki belirsizliğin gıda güvenliği ve hijyen konusundaki kaygıları artırdığı bilinmektedir.
Genel olarak, genetik olarak analiz edilen tüm deniz ürünleri örneklerinin üçte birinden (302'den 105'i) fazlasıyla yanlış etiketlendi. En yüksek yanlış etiketleme oranları Japon yılan balığı (% 67,7), benekli paten (% 53,3) ve sıradan ahtapot (% 52,9).
Son yıllarda, “deniz mahsulleri sahtekarlığı” ile ilgili hikayeler, Fukushima sonrası radyasyondan etkilenen Japon deniz ürünlerinin yanı sıra Çin'den ithal edilen ürünlere yönelik korkuların, tüketici ile ilgili farkındalıklarını artırdığı Güney Kore'de giderek daha fazla konu başlığı yarattı. Ancak hükümetin, gıda güvenliği programlarını buna göre ayarlamadığı söyleniyor.
Hükümetin tarımsal ete sahip izlenebilirlik sisteminin neredeyse % 100 kapsama alanına sahip olduğu, ancak deniz ürünleri izlenebilirliğinin % 20'ye bile ulaşmadığı ve hükümetin bir irade göstermesi ve izlenebilirlik kapsamını genişletmesi gerektiği belirtilmekte.
Çalışma için EJF, Ocak-Aralık 2018 arasındaki bir yıl boyunca 12 deniz ürünleri grubundan 318 örnek aldı. Örneklerin çoğu (% 45) restoranlardan satın alındı; neredeyse üçte biri (% 27) büyük balık pazarlarından geldi; ve onda biri (% 9,9) süpermarketlerden satın alındı.
Numunelerin neredeyse tamamı, ulusal deniz ürünleri tüketiminin yarısının yoğunlaştığı Seul'de toplanmış, ancak daha çok diğer illerde tüketilen minke balina örnekleri Ulsan, Busan ve Pohang'da alınmıştır.
Her deniz ürünleri grubu için ortalama 25 örnek alınmıştır. Odak, daha önce hükümet otoriteleri veya medya raporları tarafından yanlış etiketlemeye eğilimli olarak tanımlanmış ve DNA testi ile tanımlanması mümkün olan deniz mahsulleri üzerinde yaygın olarak bulunan gruplara odaklanmıştı. Tüm testler, Kore Okyanus Bilim ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yapıldı ve 318 örneklemin 302'sinde (% 95) başarılı testler yapıldı.
EJF, Güney Kore'yi 10 şeffaflık ilkesini benimsemeye ve yakalama belgelerini tüm deniz ürünleri ithalatına genişletmeye çağırıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.