Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

Gemisander'den Zehirli Gemi Açıklaması

KARAS REKLAM
Gemisander'den Zehirli Gemi Açıklaması
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği(GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem ŞİMŞEK, radyoaktif zehirli olduğu söylenen KUITO gemisi hakkında açıklama yaptı.
Reeklam yerimiz-1
Gemisander Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, bugün Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu'nun gemi sökümüne İzmir Aliağa'ya gelmekte olan KUITO gemisi hakkındaki açıklamalarına basın toplantısı düzenliyerek yanıt verdi.

?İddia sahibi iddiasını ispatla mükelleftir? ifadesini kullanan Başkan Şimşek, şöyle konuştu: ?Bizde Kuito adlı tankeri?nin yüksek miktarda radyoaktif atık madde içerdiği yönünde ki iddiaları kabul etmiyoruz. Çünkü söz konusu gemi, tesislerimize gelmeden önce, söküme hazırlık olarak uluslararası akreditasyona sahip Sea2 Cradle B.V survey firması tarafından incelenmiştir.Yapılan incelemeye istinaden düzenlenen 18 Aralık 2014 tarihli ?Tehlikeli Maddeler Envanter raporu?nda Gemi kargo tankları ve boru sistemleri temizlenerek sıcak çalışmaya uygun hale getirildiği tespit edilmiştir. Özellikle radyoaktif madde ve atıklar konusundaki hassasiyet dikkate alınarak; Şubat 2014 tarihinde Sea2 Cradle, Kasım 2014 tarihinde ARPS Aberdeen Radiation Protection Service ve 30 Aralık 2014 tarihinde ise ANGOLA Elektrik ?Su ve Radyasyon Enerjisi Düzenleme Bakanlığı tarafından gemi hakkında 3 ayrı rapor düzenlenmiştir. Raporların incelenmesi sonunda da geminin iddia edildiği üzere radyoaktif madde atık ihtiva etmediği tespit olunmuştur. Üstelik şöyle bir iddiada da bulunabilirim ki tesislerimize bugüne kadar gelen en temiz gemidir. Her zaman olduğu gibi gelen geminin resmi işlemleri tamamlandıktan sonra sektörümüze zarar veren açıklamalarda bulunan sözde iddia sahibi kişi ve kurum temsilcilerinin de yasal bir zorunluluğumuz olmadığı halde her türlü denetimine açıktır?

Gemi Söküm sektörünün geçmişte de de farklı gemilerle radyoaktif madde ve atık ihbarlarına muhatap olduğunu hatırlatan Başkan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bu ihbarlar kapsamında; 27.08.2013 tarihinde Ege Çelik firmamıza ait Kapıtan Kuroptev, 16.09.2013 tarihinde yine aynı firmamıza ait Kapıtan Lus ve son olarak 11.09.2014 tarihinde Sök Denizcilik firmamıza ait Hms Plymouth isimli gemilerde Türk Atom Enerjisi ve AFAD kurumlarına ait uzmanlar tarafından mahallinde kontroller yapılmış ve yapılan incelemelerde ihbarların asılsız olduğunun ortaya çıkmıştır?

Fpso Kuıto adlı geminin bu güne kadar Gemi Söküm Tesislerine gelen en büyük tonajlı gemi özelliğini taşıdığını sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, ?Geminin sökümü süresince çalışmalar, bağımsız bir survey tarafından her aşamada izlenecektir. Geminin ülkemize gelmeden önce tüm kontrolleri yapılmış ve raporlanmış, raporların incelenmesi sonucunda geminin söküme hazır olduğu anlaşılmıştır. İftira niteliği taşıyan söz konusu iddialar Dünyanın en çevreci gemi söküm tesisleri olarak değerlendirilen Gemi Geri Dönüşüm tesislerimize atılmak istenen bir çamurdur. Hamdolsun bugüne kadar dünya genelinde alanında lider konumundan olan dev bir sektör olarak ülkemizin başını öne eğdirmedik. İsmine leke getirmedik. Geminin tüm bilgi ve belgeleri devlet kurumlarının elinde mevcuttur. Gemisander bölgesinde yasal olmayan hiçbir işlem yapılamaz. Avrupa birliği ülkelerinin gemilerinin sökümü yapıldığı bir bölgede yasadışılık söz konusu bile olamaz. Hangi amaca hizmet ettiği belli olan bu iftiraları gemi söküm sektörü hak etmemektedir. Biz bu oyunu bozarız.? diye konuştu.

Çevre Mühendisleri Odasının gemiyi ve gemi söküm yerini denetleyip denetlemeyeceği şimdilik bilinmiyor.

1979 yılında SEATRAIN SHIPBUILDING - NEW YORK NY, U.S.A. ?da inşa edilen, 112539 groston ağırlığında ki Fpso Kuıto isimli Yüzer petrol Ürünü depolama gemisinin geri dönüşümü tesislerinde gerçekleşecek ve gemiden 48000 ton çelik elde edilecek.
Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında