Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

GEMİSANDER’den Kuito Açıklaması

KARAS REKLAM
GEMİSANDER’den Kuito Açıklaması
Zehirli madde taşıdığı gerekçesiyle Kuito isimli geminin, söküm kararının mahkemece iptal edilmesi üzerine yeni tartışmalar gündeme geldi.
Reeklam yerimiz-1

Geri dönüşümün iptali istemiyle İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile birlikte Çevre Mühendisleri Odası tarafından açılan davada, davayı gören İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını vermesi tartışmalara farklı bir boyut kazandırırken, davacı taraftan gelen "Geç gelen adalet, adalet değildir" açıklamalarına Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) yanıt verdi.
Davayı açan tarafların ,yeni bir algı operasyonu peşinde olduklarını söyleyen GEMİSANDER Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, “Bizi kamuoyuna sanki yangından mal kaçırmışız gibi göstermeye çalışıyorlar. Ama şunu unutuyorlar; Türkiye, Muz Cumhuriyeti olmadığı gibi,  gemi geri dönüşüm tesislerimiz de uluslararası sorumluluklar taşımaktadır. Bu noktada Kuito gemisinin geri dönüşümüne engel teşkil eden hiçbir gerekçenin olmadığını belgeleriyle kanıtladığımızı bir kez daha hatırlatmak isterim. Üzerimize isnat edilen çamur at izi kalsın anlayışı hakimdir” dedi.
 
Tek taraflı,  güncellenmemiş, haksız ve mesnetsiz bilgi ve belgelerle kamuoyunun basın üzerinden fikirlerinin değiştirilmek istendiğini söyleyen Çeviker basında yer alan haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirmek için açıklama yapma zorunluluğu doğduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile birlikte Çevre Mühendisleri Odası tarafından Kuito isimli geminin asbest, radyasyon ve radyoaktif atık içerdiği iddiasıyla, İzmir 3. İdare Mahkemesine geminin Türkiye'ye giriş yapmadan durdurulması maksadıyla açtığı davaya ilgili mahkeme 'uygulanması halinde telafisi güç zararlar' doğabileceğini dikkate alarak, Türkiye Cumhuriyeti hukuk tarihine geçecek bir karar vermiştir.” 
 
Gemi geri dönüşümünde bilgili ve tecrübeli olan bir ekip tarafından 28 Şubat 2015 tarihinde söküm işlemlerine başlanan Kuito isimli gemide yapılan 7 aylık bir çalışma programı sonunda 48 bin ton hurda çeliğin geri dönüşüme kazandırıldığının bilgisini veren Çeviker, “Kuito gemisinde yapılan çalışmalar neticesinde, elde edilen hurda, saç, yeniden kullanılabilir ekipmanlar ve maden hammaddeleri ülke ekonomisine kazandırılmış, yurt dışına ihraç edilen hurdalarla ülkemize döviz girdisi sağlanmıştır. Geminin sökümü süresince de, yetkili kurumlar, kişiler tarafından yerinde yapılan gözlem ve ölçümlerde geminin iddia edildiği üzere, yüksek miktarda radyasyon, radyoaktif atık ve asbest ve benzeri tehlikeli madde içermediği anlaşılmıştır” diye ekledi.
 
Kuito gemisinden elde edilen her malzemenin, Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK)  tedarik edilen ve gemi söküm bölgesinin çıkışında bulunan radyasyon tarama panellerinden geçirildiğini sözlerine ekleyen Çeviker, “Yurt dışına ihraç edilen ve yurt içinde hurda ve saç ham maddesi alımı yapan demir çelik fabrikalarından radyasyon ile ilgili hiçbir geri dönüş gerçekleşmemiştir. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olmak üzere, TAEK yapılan ölçümler ve gemiden kaynaklanan atıklar konusunda düzenli olarak derneğimizce bilgilendirilmiştir. Söküm süresince, gemiden kaynaklanan, tehlikeli atıkların Çevre Kanunu çerçevesinde, lisanslı tesislerde geri kazanımı ve bertaraftı sağlanmıştır. Bertaraf belgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderilmiştir” dedi.

Iphone appp store

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI
Deniz ticaret41 yasında