Çin, küresel yeni gemi siparişlerinin %62,42'sini alarak bir kez daha dünyanın en büyük gemi inşa ülkesi oldu.
Yunan gemi brokerliği şirketi Intermodal'in verilerine göre, küresel sipariş defterinde yer alan 5 bin 735 gemiden 3 bin 454'ü Çin'e sipariş edilirken, siparişlerin toplam değeri 175,4 milyon brüt tona ulaştı.
Küresel siparişlerin yüzde 21,39'unu alan Güney Kore 687 gemiyle ikinci sırada yer alırken, Japonya 651 gemiyle yüzde 8,83'lük payla üçüncü sırada yer alıyor.
Bu üç Asya ülkesi, temiz yakıtla çalışan gemilere olan talebin artması nedeniyle, küresel gemi inşa sektörünün %90'ından fazlasına hakim durumda.
Raporlara göre, daha sıkı çevre düzenlemeleri ve sürdürülebilir nakliye için daha iyi finansal destek sayesinde dünyadaki çift yakıtlı filonun 2.119 gemiye çıktığı belirtiliyor.
ABD gemi inşa sektörü, toplamda yaklaşık 245.000 brüt tonluk pazarın küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunlara çoğunlukla römorkörler ve yolcu veya yolcu gemileri dahildir.
Ancak analistler, ABD'nin mali gücü, gelişmiş askeri gemi inşa uzmanlığı, stratejik uluslararası ortaklıkları ve hükümetin sektörü canlandırma konusundaki desteği nedeniyle güçlü bir genişleme potansiyeline sahip olduğunu öne sürüyor.
Intermodal Kıdemli Analisti Nikos Tagoulis, Çin, Güney Kore ve Japonya'nın pazardaki hakimiyetini sürdürdüğünü ancak ABD, Hindistan ve Vietnam gibi yükselen oyuncuların pazardaki varlıklarını güçlendirmek ve mevcut küresel gemi inşa hiyerarşisine meydan okumak için çalıştığını belirtti.
ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) yakın zamanda Çin'in denizcilik ve gemi inşa sektörlerindeki hakimiyetini ABD ticareti için "mantıksız" ve "zorlayıcı" olarak tanımladı. Büyükelçi Katherine Tai, Çin'in yılda 1.700'den fazla gemi inşa ederken ABD'nin beşten az gemi inşa ettiğini söyledi.
Buna karşılık ABD, Amerikan limanlarına giren Çin yapımı gemilere yeni ücretler koymayı düşünüyor. USTR'nin yakın zamanda yaptığı bir teklif, Çin'in küresel nakliyedeki artan etkisini dengelemek için Çin yapımı gemi başına 1,5 milyon dolara kadar bir ücret öneriyor.
Geçtiğimiz hafta, ABD Başkanı Donald Trump ülkenin gemi inşa endüstrisini yeniden canlandırmak için büyük bir plan açıkladı. Kongre'ye konuşurken, Beyaz Saray'da yeni bir Gemi İnşa Ofisi'nin kurulmasını duyurdu ve ABD tersanelerine üretimi "ait olduğu yere geri getirmek" için özel vergi teşvikleri önerdi.
ABD hükümeti bir yürütme emri taslağı hazırladı. Emirdeki bazı temel önlemler şöyle:
- Deniz Güvenliği Güven Fonu gemi inşa projelerine finansal destek sağlayacak
- ABD gemi inşa kapasitesini ve iş gücü gelişimini artırmak için altı aylık genişleme planı
- Çin'e yönelik ticaret kısıtlamaları, Çin yapımı gemilerin ithalatını sınırlamak için
- Yurt içi gemi üretimini teşvik etmek için vergi teşvikleri
- Tersane işçilerine daha yüksek ücretler verilmesi, kalifiye işgücünün çekilmesini sağlayacak
- ABD tersanelerini modernize etmek için deniz altyapısına yatırım
Çin, Çin yapımı gemilere yönelik önerilen ABD tarifelerine şiddetle karşı çıktı. Çin dışişleri bakanlığı 7 Mart 2025'te düzenlediği bir basın toplantısında, bu tür önlemlerin ABD gemi yapımını mutlaka canlandırmadan küresel tedarik zincirlerini bozacağını belirtti.
Pekin, ticaret kısıtlamalarının uluslararası endüstriyel iş birliğine zarar verebileceği ve dünya çapındaki denizcilik ekonomisini etkileyebileceği konusunda uyardı.
Avrupa ülkeleri arasında İtalya'nın 2025 gemi inşa sipariş defterinde, esas olarak Fincantieri tersanelerindeki artan kruvaziyer gemisi siparişlerinden dolayı, bir önceki yıla göre %67 artış görüldü.
Vietnam, küresel gemi inşa pazarında beşinci sırada yer aldı. 2024'te Vietnam tersaneleri, 2023'e kıyasla brüt tonaj açısından üretimi %40 ve 2022'den bu yana %61 artırdı.
Ülkenin 2,82 milyon brüt tonluk mevcut sipariş defteri, bir önceki yıla göre %29, 2022'den bu yana ise %148'lik bir artışı yansıtıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.