yeni
İstanbul
19 Nisan, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
akson

Geleceğin gemilerinde devleşme yarışı

Geleceğin gemilerinde devleşme yarışı
Gelecekte gemilerin hacmi büyümekle kalmayacak, aynı zamanda daha fazla otonom hale gelecek.
20 bin 600 kadar standart konteyneri taşıma kapasitesindeki "CMA CGM Antoine de Saint Exupéry", Hamburg limanına giriş yapan dünyanın en büyük konteyner gemisi niteliğinde.
OOCL adlı tersanenin ürettiği benzer altı geminin ardından dünya sıralamasında yedinci sırada yer alıyor. 20 bin 600 kadar standart konteyneri taşıma kapasitesindeki "CMA CGM Antoine de Saint Exupéry", Hamburg limanına giriş yapan dünyanın en büyük konteyner gemisi niteliğinde. OOCL adlı tersanenin ürettiği benzer altı geminin ardından dünya sıralamasında yedinci sırada yer alıyor.

2017 yılının Mayıs ayında dünyanın en büyük konteyner gemisi Almanya’nın Wilhelmshaven‘daki tek derin limanına giriş yapmıştı. Güney Kore’de inşa edilen 400 metre uzunluğundaki “OOCL Hong Kong“, 21 bin 413 konteyner taşıyabiliyor. İngiltere ve Polonya’dan sonra geminin üçüncü durağı Almanya olmuştu.

Empire State Binası ile aynı yükseklikte
Kısa bir süre önce de başka bir dev, Hamburg limanına giriş yapmıştı. "MOL Triumph" 400 metre uzunluğunda ama 20 bin 170 konteyner taşıyabiliyor. Ancak bu gemi tamamen yüklü olarak Almanya’nın en büyük limanına giriş yapamıyor. Çünkü Elbe Nehri yeterli derinlikte değil. Japon gemicilik işletmeleri “MOL Triumph”u gelecekte Avrupa ile Doğu Asya arasında düzenli seferlerde kullanmak istiyor.

Maliyet sorunu
25 yıl önce gemilerde 4 bin 442 adet konteyner bulunması rekor kırmak için yeterliydi. Konteyner gemilerinin hacmi gittikçe büyüdü. Ama hacim büyüdükçe maliyetten tasarruf güçleşti. Maliyetin düşük olması için gemilerin tam yüklü seyretmeleri gerekiyor. Tanker gemilerde de hacim gittikçe büyüyor. Eski dev tanker gemiler bugünkü konteyner gemilerine fark atıyordu. Ancak tanker gemilere ilgi azaldı.

Fazla mı büyük? Dünyanın en uzun gemisi
Petrol tankeri Jahre Viking’in boyu 458 metreyi geçiyordu. Durması için 6 kilometreden fazla bir mesafeye ihtiyacı oluyordu. Elverişsiz manevra kabiliyeti nedeniyle ne Panama ve Süveyş kanallarına ne de Manş Denizi kanalına çıkabiliyordu. Uğradığı liman sayısı da azdı. Bu tanker 2004 ile 2009 arasında önce yüzen ham petrol deposu olarak kullanıldı ardından 2010 yılında da hurdaya çıkarıldı.
 
Rusya’nın devasa gemileri
Üç metre kalınlığındaki buz tabakaları Rusya’nın Arktika adlı nükleer buzkıranı açısından sorun değil. Rusya’nın resmi yayın organı Sputnik’e göre bu gemi kendi alanındaki en büyüklerden. Görevi, 2017’nin sonundan itibaren Kuzey Kutbu’nda seyreden ham petrol ve doğalgaz gemilerinin yolunu açmak. 2016’da hizmete giren bu buzkıranlara önümüzdeki yıllarda yenilerinin eklenmesi planlanıyor.


Denizdeki ağır nakliyeci
Dockwise Vanguar, petrol sondaj platformlarını ya da tüm bir gemiyi taşıyabilecek dev bir nakliye gemisi. Bunun için geminin bir bölümü suya batırılıyor, yük, römorkörler ile yükleme platformu üzerinden gemiye çekiliyor. Daha sonra da gemi yeniden su yüzeyine çıkarılıyor. Dünyanın bu en büyük nakliyat gemisinin uzunluğu 275 metre.

İnsansız da olabiliyor
Hacim her şey değil! Gelecekte gemiler mürettebat olmaksızın elektrik gücüyle seyredebilecekler. Kendi kendine hareket edebilen ilk elektrikli koyteynır gemisinin denemeleri Norveç’te başlatıldı. "Yara Birkland" adlı gemi bu yıldan itibaren kıyı trafiği içinde gübre sevkiyatı işlerinde kullanılacak. Önce kaptanlı, 2019’dan itibaren uzaktan kumandalı, 2020’den itibaren de kendi kendine.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI