A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
01 Temmuz, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
İLANIMIZ-1

Gazprom Sözleşmeleri Uniper Tarafından İptal Edildi


KARAS REKLAM
Gazprom Sözleşmeleri Uniper Tarafından İptal Edildi
Alman merkezli enerji şirketi Uniper, 12 Haziran 2024'te Rus devlet şirketi Gazprom Export ile uzun vadeli gaz tedarik ilişkisini yasal olarak sona erdirdi.

Karar, 7 Haziran 2024'te bir tahkim mahkemesinin Uniper'e sözleşmeleri feshetme hakkı vermesi ve 2022 ortasından bu yana Gazprom Export tarafından tedarik edilmeyen gaz hacimleri için 13 milyar Euro'dan fazla tazminat ödenmesine karar vermesinin ardından mümkün oldu.

Haziran 2022'den bu yana yalnızca sınırlı miktarda gaz teslim edilmiş olmasına ve Ağustos 2022'nin sonundan bu yana hiçbir gaz hacmi teslim edilmemiş olmasına rağmen, iki şirket arasındaki uzun vadeli gaz tedarik sözleşmeleri yasal olarak hâlâ yürürlükteydi ve bireysel sözleşmeler 2022 yılının ortasına kadar varlığını sürdürecekti. 2030'lar.

Uniper'in Rusya'nın gaz tedarik kısıtlamaları nedeniyle ciddi kayıplara uğramasının ardından şirket, 2022 yılı sonunda Gazprom Export'a karşı tahkim davası başlattı. Anlaşmazlıkların tahkim mahkemesi aracılığıyla çözülmesi seçeneği sözleşmeye dayalı olarak kararlaştırıldı ve geçmişte diğer anlaşmazlıklar için de geçerliydi. her iki tarafça defalarca çağrıldı. Stockholm'de bulunan mahkeme, İsviçre yasalarına göre karar verdi ve tahkim kararı yasal olarak bağlayıcı ve nihaidir.

Uniper, 2016 yılında kurulduğunda önceki şirketlerin sözleşmelerini devraldı ve devam ettirdi. 1970'li yıllardan bu yana sözleşmeler, Alman-Rus enerji ortaklığının çekirdeğini oluşturdu. Gazprom Export, Haziran 2022'den itibaren Almanya'ya başlangıçta daha az doğal gaz sağladı, ardından hiç doğal gaz sağlamadı, ancak bu tür tedarikler bugüne kadar AB tarafından onaylanmadı. Uniper, müşterileri için gazı başka yollarla, bazı durumlarda son derece yüksek piyasa fiyatlarından tedarik etmek zorunda kaldı; bu da bazen Uniper için her gün yüz milyonlarca avro tutarında ek maliyete yol açtı. Uniper bu ek maliyetleri ancak devlet desteğiyle karşılayabildi. Uniper'in iflası, Aralık 2022'deki istikrar anlaşması ve federal hükümetin Uniper'e ana hissedar olarak girmesiyle önlendi.

“Bu karar Uniper'e hukuki netlik sağlıyor. Tahkim kararında aldığımız fesih hakkıyla Gazprom Export ile olan sözleşmelerimizi sonlandırıyoruz. Uniper'in tazminat konusunda hukuki tutumu da doğrulandı. Herhangi bir miktar Alman federal hükümetine aktarılacaktı. Bugünün perspektifinden bakıldığında, önemli miktarların beklenip beklenmeyeceği henüz belli değil” diyen Uniper CEO'su Michael Lewis şunları ekliyor: “Gazprom Export ile olan sözleşmelerimizi feshetmemiz, son dönemde alınan bir dizi tutarlı kararın sonuncusudur. üç yıl. Bu süre zarfında Uniper, Nordstream 2 boru hattının finansmanındaki payını ve Rusya'daki bağlı kuruluşu Unipro'daki hisselerini iptal etti ve Rusya ile olan kömür tedarik sözleşmelerinin süresinin dolmasına izin verdi. O zamandan bu yana Uniper, gaz işini çeşitlendirmek için çok çalıştı ve şu anda küresel LNG portföyü ve çeşitli bölgelerden boru hattı gaz tedariki ile iyi bir konuma sahip."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!