Başkan Ferdinand Marcos, Scarborough Shoal açıklarındaki sularda yaşanan olayın soruşturulduğunu söyledi ancak insanları "spekülasyonlardan" kaçınmaya çağırdı
Filipin sahil güvenliği , tartışmalı Güney Çin Denizi'nde Filipinli bir balıkçı teknesinin yabancı bir ticari gemiyle çarpışması sonucu üç balıkçının öldüğünü söyledi.
Sahil güvenlik, gemideki bir mürettebat üyesine göre olayın Pazartesi günü saat 4.20 civarında Scarborough Shoal açıklarındaki sularda meydana geldiğini söyledi. On balıkçı olaydan sağ kurtuldu ve yardım isteyebildi.
Sahil güvenlik, Scarborough Shoal'ın 85 deniz mili kuzeybatısında balık tutmak için demirlemiş olan balıkçıların ana teknesinin sular altında kaldığını ve bunun sonucunda tekne kaptanı da dahil olmak üzere üç mürettebat üyesinin öldüğünü söyledi.
Sahil güvenlik tarafından Çarşamba sabahı yayınlanan bir olay raporunda, balıkçıların hesapları ile deniz trafik bilgilerinin çapraz referanslanmasının ardından, Marshall Adası bayrağı altında kayıtlı bir ham petrol tankeri gemisinin verilen açıklamalara uygun olduğu tespit edildiği belirtildi.
Filipin Sahil Güvenlik (PCG), "PCG (Filipin Sahil Güvenlik), geminin bayrağına ve liman devleti kontrol görevlileri tarafından gemiye binilecek söz konusu geminin ziyaret edeceği bir sonraki limana ulaşacak" dedi.
Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, ölümlerden derin üzüntü duyduğunu söyledi.
Marcos, "Kurbanlara, ailelerine ve herkese, bu talihsiz deniz olayının sorumlularını sorumlu tutmak için her türlü çabayı göstereceğimize dair güvence veriyoruz" dedi. Şunu ekledi: "Bu arada spekülasyona girmekten kaçınalım".
Olaydan sağ kurtulan 10 mürettebat, ölüleri Pangasinan vilayetindeki İnfanta'ya nakletti ve oraya Salı günü sabah 10'da ulaştı.
Hayatta kalanlardan birinin PCG tarafından aktarılan ifadesine göre, olumsuz hava koşulları özellikle karanlık koşullara neden oldu ve ana teknedeki mürettebat, yaklaşan tanımlanamayan bir gemiyi tespit edemedi ve bu da bir çarpışmaya yol açtı.
Güney Çin Denizi, dünyanın en şiddetli çekişmeli su yollarından biri ve son aylarda artan gerilimlere maruz kalıyor. Çin, suyun neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyor; ancak BM mahkemesi bunun yasal dayanaktan yoksun olduğunu tespit etti. Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın da birbiriyle çelişen iddiaları var .
Scarborough Shoal'da hem Filipinler hem de Çin hak iddia ediyor ve Çin bunu etkili bir şekilde kontrol ediyor. Egemenlik hiçbir zaman kurulmamıştır.
Geçen hafta Filipinler, Scarborough Shoal yakınlarındaki sulara tehlikeli yüzer bariyer kurmakla suçladığı Çin Sahil Güvenliğini, bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyleyerek kınadı. O dönemde Çin, eylemlerini "profesyonel ve ölçülü" olarak savundu.
Filipinler , şnorkellerle dalış yapıp halatları kesmeden önce balıkçı kılığına girerek sürüye girerek bariyeri kaldırmak için "özel bir operasyon" gerçekleştirdi .
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.