İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki olası gemi kazalarını önlemek ve olası kazalara müdahale edilerek deniz kirliliğini önlemek amacıyla İstanbul Boğazı'nda bir "felaket tatbikatı" yapılacak. Yılda yaklaşık 55 bin gemi ve 10 bin tankerin geçiş yaptığı boğazda, tatbikat alanı olarak Kız Kulesi açıkları seçildi. 28-29 Eylül'de yapılacak tatbikatı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da izleyecek. Denizcilik Müsteşarlığı'nca yürütülecek tatbikatta boğaz tamamen trafiğe kapatılacak.
Geçen yıl 105 deniz kazasının meydana geldiği İstanbul Boğazı'ndaki tatbikatta, 'Felaket Senaryosu' uygulanacak. Senaryoya göre; Rusya'dan İtalya'ya giden Azerbaycan menşeli ham petrol yüklü 95 bin DWT'lik 250 metre boyundaki Avrasya Tankeri, İDO yolcu gemisiyle çarpışacak. Kazayla birlikte petrol boğaza saçılırken, yolculardan denize atlayanlar, boğulanlar, çarpmanın etkisiyle ağır yaralananlar ölenler olacak. İstanbul'daki tüm hastaneler de alarm seviyesine geçecek. Böylece yılda 150 milyon ton ham petrol taşınan boğazda, olası büyük bir kazada ne yapılabileceği gözler önüne serilecek.
Tatbikatta tüm ekipler hazır bulunacak
Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı'nın öncülüğünde gerçekleştirecek tatbikatta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri de hazır bulunacak. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun yöneteceği, 5312 sayılı "Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair" kanun çerçevesinde yapılacak olan tatbikata; Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılacak.
Denizcilik Müsteşarlığı'nca acil müdahale yetkisi verilen Meke, Mare, Seagull, Mavi Denizcilik, Mavi Deniz, Gisaş, Aras Arpaş, Medmarin, Çekisan, Altaş, Deniz Lines gibi özel denizcilik şirketleri de kurtarma çalışmalarında aktif rol alacak.
Felaketin adresi Kız Kulesi açıkları
Kız Kulesi açıklarında Salacak mevkiinde yapılması planlanan tatbikata, "İstanbul Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Ulusal Tatbikatı-2011" adı verildi. 28 Eylül 2011 günü tatbikata hazırlıklar yapılacak. 29 Eylül 2011 günü ise saat 11:00 sıralarında ham petrol yüklü tanker ile yolcu gemisi sembolik olarak çarpışacak.Çarpmayla birlikte petrol boğaza saçılırken, yolculardan denize atlayanlar, boğulanlar, çarpmanın etkisiyle ağır yaralananlar hatta ölenler olacak.İstanbul'daki tüm hastaneler de alarm seviyesine geçecek.
Petrol kirliliğine karşı stratejik plan oluşturulacak
İstanbul Boğazı'nda muhtemel kazaların olabileceğinden hareketle, gerekli tedbirlerin en hızlı ve yeterli şekilde alınmasını, kurum kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanmasını, kaynakların en etkili şekilde kullanılmasını,karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesini ayrıca petrol kirliliğine müdahalede tecrübe ve deneyimlerin arttırılmasının amaçlanıldığı öğrenildi.Tatbikat sonrası deniz kazalarına müdahaleyle ilgili stratejik öneme sahip kararlar alınması hedefleniyor.
İşte felaket senaryosu
Rusya'dan İtalya'ya giden Azerbaycan menşeli ham petrol yüklü 95 bin DWT'lik 250 metre boyunda M/T Avrasya tankerini temsil eden gemi İstanbul Boğazı'nda geçiş yaparken İDO'ya ait yolcu gemisi ile çarpışacak. Avrasya gemisinde yangın çıkacak ve boğaza petrol akacak. Panikleyen İDO yolcuları denize atlayacak ve gemi içinde de yaralanacak. Avrasya gemisinde yangınla mücadele edilirken ekipler bir yandan da petrolün sızmasının önlenmesi için çalışacak. Tankerin kaza sırasında yırtılan bölümü onarılmaya çalışılacak. Tankerden denize dökülen ham petrol, bariyer serilerek toplanacak. Karaya vuran ham petrolün kıyı temizliği yapılacak. Toplanan sulu ham petrol, atık toplama gemileriyle bertaraf tesislerine götürülecek. Kaza nedeniyle onlarca helikopter ve ambulans kara, deniz ve hava yoluyla müdahale edecek.
194 deniz kazasının 105'i İstanbul'da
Denizcilik Müsteşarlığı'na bağlı yurt genelinde İstanbul, Çanakkale, İzmir, Mersin, Antalya, Samsun ve Trabzon olmak üzere 7 bölge müdürlüğü bulunuyor. Müsteşarlığın son olarak hazırlanan ve 2010 yılını kapsayan istatistik verileri incelendiğinde; 7 bölgede 194 deniz kazası, yangın, çarpma ve karaya oturma olayı yaşanmış. Kazalarda, 22 yurttaş hayatını kaybederken, 427 kişi ise sağ olarak kurtarılmış. 9 yurttaşın ise halen kayıp olduğu istatistiklere yansıyan bir diğer veriyi oluşturuyor. İstanbul ise tüm bölgeler içerisinde en çok kazanın meydana geldiği bölgeyi oluşturuyor. 194 olaydan 105'i İstanbul'da yaşanırken, 22 ölümlü kazanın 12'si de yine boğazda meydana gelmiş.
Unutulmaz Boğaz kazaları
100 bin ton ham petrol ile 21 bin koyun boğaza saçılmıştı
Yılda 55 bin gemi ve 10 bin tankerin geçtiği İstanbul Boğazı'nın kıvrımlı yapısı ve gemi trafiğinin yoğunluğu gemi kazalarını kaçınılmaz hale getiriyor. Boğaz'da en büyük kaza 1979 yılında yaşandı. Romanya bandıralı 'Independenta' adlı tanker, Yunan kuru yük gemisi Evriyali ile çarpıştı. 100 bin ton ham petrol taşıyan Rumen tankeri infilak etti. 43 denizci ölürken, Boğazdaki binlerce ev ve işyeri maddi hasar gördü. Tankerden saçılan petrol, Boğaz'da günlerce yandı.14 Ekim 1991'de ise Lübnan bayraklı Rabinion ve Filipinler bandıralı Madonna Lily adlı yük gemisi çarpıştı. Kazada; 21 bin koyun, Boğaz'ın sularına gömüldü.1 Ocak 1966'da iki Sovyet Rus bandıralı gemi; Kransky Oktyabr ve Lutsk çarpıştı. Suya karışan petrolün alev alması sonucu çıkan yangın, Karaköy iskelesini ve bir şehir hatları vapurunu kül etmişti.
Felaket tatbikatı, tanker ile, İDO çarpışacak!
28-29 Eylül'de Rusya'dan İtalya'ya giden 250 metre uzunluğundaki tanker, İDO yolcu gemisiyle Harem açıklarında sembolik olarak çarpıştırılacak.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.