Havaalanı kontrolleri ve virüs taşıyanlar için hastanelerde özel yataklar ayırmak dışında etkili bir önlem alınamazken, bütün dünya limanları ve Türkiyedeki limanlar kontrolsüz ve savunmasız durumda.
Ebola salgını nedeniyle ölümler giderek artıyor. Resmi açıklamalara göre virüs Dünya'da 8 bin 997 kişiye bulaştı. 4 bin 500 kişi ebola nedeniyle yaşamını yitirdi. Hastalığın görüldüğü bölgelerden dönenler sayesinde yayılmaması için bir çok ülke önlemler alıyor.
İngiltere, Fransa ve Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere birçok ülke Avrupa'ya giriş yapan yolcuların ateşini ölçüyor.
Birçok ülke de hastanelerde ebola virüsü kapmış hastalar için özel yataklar ayırıyor. Türkiye'de ebola için 36 ilde 45 hasteninin düzenlendiği belirtiliyor.
Frederich, ABD'nin Dallas kentinde ebola virüsü kapan iki hemşirenin uçak yolculuğu yaptığını anımsatıyor ve "Batı Afrika tamam ama Madrid'den, Texas'dan gelen hastalara hazırlıklı değiliz. Hastalık, 'ben burdayım' demediği için belirlenmesi zor" diyor.
Türkiye'de ise son günlerde basında ebola vakası oldukça önemli yer almakta, bazı hastahaneler Ebola şüphesi ile yatırılanların sayısı da artmakta. Ancak Türkiye bu hastalığa sanki THY genel müdürü Aytekin Kotil gözlüğünden bakıyor. Ne demişti Kotil; Ebola o kadar da kötü değil. Hastalık bulaştıktan sonra öldürüyor...
Ebola sadece havaalanlarından ya da karayolundan gelmiyor. Dünyanın en büyük kapısı olan limanlar, en büyük tehlike.
Sağlık kontrolünden geçmemiş, gerkli önlem alınmamış gemilere çıkıp inen kılavuz kaptanlar başta olmak üzere, sayıları hiç de azımsanmıyacak liman işçileri ve onların aileleride bu tehlikenin içine bulunuyor.
Araştırdık gördük ki Türkiye de limanlar bu konuda hala tedbişrsiz ve korunmasız
Dünya bir dizi önlem açıkladı:
Dünya sağlık örgütleri Ebola'dan korunmak için bir dizi tedbir açıkladı. işte o önlemler:
Uluslar arası taşıma aracıları klübü (ITIC) Ebola virüsü salgınına karşı alınması gereken önlemler için aşağıdaki tavsiyelerde bulundu.
Gemiler, salgının etkilendiği limana kalkmadan önce oranın yerel acentası ile temasa geçecek ve virüs salgınına karşı gerekli olan tavsiyeleri alıp uygulamalıdır
Arcantin: Gine, Liberia, Nijerya ve Sierra Leon gibi salgının etkilediği ülkelerden son 30 gün içerisinde kalkan gemilere River Plate kılavuz kaptanları gemilere çıkmama kararı aldılar.
Benin: (Cotonou Limanı): Gemi limana varışına (ETA) 3 gün kala, uğradığı son 10 limanı Liman Başkanlığına bildirecek. Gemi yanaştığında yerel sağlık otoriteleri tarafından kontrol edilecek ve tüm mürettebat koruyucu giysi, maske ve eldiven takmış olacak
Brezilya: Ebola Salgının olduğu ülkelerden gelen gemiler için Anvisa Sağlık Otoritesi, Brezilya Limanları için bir rehber yayınladı. Ebola salgını ülkelerden gelen ve limana giriş yapan gemiler ekstra sağlık kontrolu isteyecek ve Ebola virüsünün yada belirtilerinin gemide olmadığını onaylayacak.
Kamerun: Özellikle Nijerya, Sierra Leon, Gine Konakri ve Liberyadan gelen gemilerin girişlerine izin vermemektedir
Cape Verde: Yerel otoriteler tarafından resmi olarak yasaklama yok ancak Sierra Leondan kalkan bir gemideki Ebola hastasını kabul etmedi ve gemiyi karantinaya aldı.
Çin: Ebolanın salgın olduğu ülkelerden gemiler direkt olarak karantinaya alınıyor ve kontrol ediliyor. Qingdao limanında resmi olarak karantinaya alınıyor ve diğer limanlarda da benzer zorunluluklar uygulanıyor.
Kongo: Yerel otoriteler tarafından resmi bir kıstlama olmamasına rağmen Ebola hastaları ülkeye girmelerine izin verilmiyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti: Ebola vakalarının olduğu rapor edilmiş ve onaylanmış olup resmi bir yasak koyulmamıştır.
Ekvator Ginesi: Liberya, Gana ve Sierra Leon dan gemilerin girişleri yasaklanmışdır. Herhangi bir Ebola vakasına rastlanmamıştır.
Fransa: Marsilyayaa gelecek olan gemiler varıştan 48 saat önce Yerel sağlık otoritelerini bilgilendirecek. Diğer Fransız limanları için ise söz konusu bölgeden gelecek gemiler kesinlikle sağlık kontrolünden geçecektir.
Gabon: Gemiler 30 gün içinde uğradığı limanları Liman Başkanlıklarına bildirecek. Eğer, söz konusu bölgelerdeki limanlardan gelmiş ise, Gabon vatandaşı olmayanlar haricinde girişleri yasaklanmıştır. Gemi ile temasta bulunacak herkesin eldiven takmaları zorunludur. Sağlık eemi personelinin değişimi ve karaya çıkmalarına izin verilmemektedir.
Gana: Salgın bölgelerinden gelen gemiler 3 gün kontrol için hazır olacaklarını isteyecekler. Herhangi bir Ebola şüphesi olması durumunda gemi, 21 gün karantinaya alınabilir.
Gine: Ulusal acil durum ülkede Ebola hastalığının olduğunu açıklamıştır. Tüm personelin sağlık kontrolünden geçeceğini ve kaçakların kabul edilmeyeceklerini belirtti.
Gine Bissau: Ebola virüsünün salgın olduğu ülkelerden gelen gemilerin girişi yasaklandı.
Fildişi Sahili: Abidjan ve San Pedro limanlarından gelen gemiler sağlık kontrolüne tabii tutulacak, Ebola şüphesi var ise karantinaya alınabilecek
Kenya: Ebola salgını ülkelerden tüm uçuşlar yasaklanmış ve bu bölgeden gelen gemiler 3 gün boyunca sağlık taramasından geçirilecek
Liberya: Liman sahasına girecek olan personelin koruyucu maske ve eldiven takmaları ve el dezenfektanı bulundurmaları zorunludur.Giriş yapan gemiler için herhangi bir bekleme söz konusu değil ve liman normal olarak çalışmalarına devam etmektedir
Madagaskar: Toamasina limanına Liberya ve Gine den gelen gemilerin girişine izin verilmemektedir.
Moritanya: Gine, Senegal, Sierra Leon ve Liberya dan gelen gemilerin girişine izin verilmemektedir.
Meksika: Salgının olduğu bölgelerden gelen gemiler ekstra sağlık kontrolünden geçmektedir
Nijerya: Ebola salgının olduğu ülkedir. Resmi yasaklama yoktur ancak salgın bölgelerinden gelen gemiler ekstra sağlık kontrolünden geçirilecektir
Panama Kanalı: Salgın bölgelerinden gelen gemiler için yerel otoriteler tarafından özel önlemler alınmaktadır
Senegal: Moritanya, Gine, Senegal, Sierra Leon ve Liberya dan gelen gemilerin, Dakar limanına girişine izin verilmemektedir Salgın bölgesinden gelen gemilerin, belirtilen kısıtlamalar dahilinde izin verilmektedir
Güney Afrika: Özel Pratika uygulaması istemektedir ve gemi son üç limanını belirtmelidir. Geminin varışında, kaptan, mürettabatın sağlık durumunu beyan etmelidir. Gemi kalkışından önce kaçak yolcu araması yapılabilir
Gambiya: Salgının olduğu bölgelerden gelen gemiler girişine izin verilmemektedir.
Togo: Bu ilkede Ebola salgını görülmemiştir ve limanlar normal olarak çalışmaktadır. Eğer gerekiyorsa ekstra sağlık kontolleri yapılabilir.
Uruguay: Son 21 günde, Gine, Nijerya, Liberya ve Sierra Leondan gelen gemilere, Kılavuz kaptanlar derneği kılavuzluk yapmak istemiyorlar.
A.B.D.: Herhangi bir hastalık yada ölüm vakası rapor edilmedi. Eğer herhangi bir şüphe var ise gemi karantinaya alınabilir.
Ebola'ya limanlarımız savunmasız
Ebola salgının boyutları giderek artarken, başta Türkiye olmak üzere Avrupa ülkeleri hastalık karşısında çaresiz.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.