57 yıl boyunca İstanbulluları taşıyan Maltepe vapuru Korumaya Değer Kültür Varlığı ilan edilmesine rağmen kaderine terk edildi
İstanbul Boğazının yüzen martıları olarak bilinen şehir hatları vapurlarının en eskisi Maltepe, kaderine terk edildi. İstinye Tersanesinde yapılan vapur parçalanmayı bekliyor. 1963ten 2010 yılına kadar 57 yıl boyunca Kadıköy-Karaköy-Eminönü hattında çalışan Maltepe vapuru, milyonlarca İstanbullunun hafızasına kazınmıştı. 2008de Korumaya Değer Kültür Varlığı ilan edilen Maltepe, 2010da filodan çıkarıldığında hala çalışıyordu. Yaklaşık 2 yıl önce Pendik İskelesine çekilen vapur, değerlendirilmesi için proje geliştirilemeyince adeta çürümeye terk edildi.
Hatıralarla dolu
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra başladığı İstinye Tersanesinde yaptığı ilk vapurun hurdaya ayrılmasına dayanamadığını söyleyen Aykut Altay, yüzer kütüphane olması için çabalıyor. 84 yaşındaki Altay, Bu vapur eski İstanbulun hatıralarını canlı tutan, milyonlarca insanın hayatına dokunan yaşayan bir varlık gibi. Pruvasında evlilik teklifleri yapıldı, iskele tarafından şairler boğazı izleyip şiir yazdı, Yeşilçam filmleri çekildi, ana salonunda Alaatin Şensoy konser verdi, kamarasında aşıklar birbiriyle bakıştı, kaptanları doğan çocuklarını kaptan köşkünde öğrendi. Tüm yaşanmışlıkları kenara bırakıp Maltepenin paramparça edilmesini izlemeye dayanamıyorum. Her hafta yanına gidiyor ve karşısında ağlıyorum. Beni sen yaptın sen kurtar dediğini hissediyorum. O ruhu olan ve duygu yüklü bir vapurdur, kıymayın Maltepeye dedi.
Belediyeye çağrı
Maltepenin ikiz kardeşi Suadiye vapurunun yok olduğunu belirten Altay, Maltepenin yüzer kütüphane olarak değerlendirilmesini istiyor; Gençler kitap okusun, araştırma yapsın. Dijitalleşen dünyada eskiden olduğu gibi vapurda kitap okumanın keyfini çıkarsınlar. Adını taşıyan Maltepe Belediyesi yardım ederse ilçeye bir yüzer kütüphane kazandırabiliriz. Her gün gelir kütüphaneyi beklerim, gençlerle ilgilenirim.
Projeler gerçekleşmedi
1960ta İngiltereden satın alınan İnkılap ve Harbiye tipi buharlı gemiler geliştirilerek İstanbulun ulaşım filosunun güçlendirilmesi istendi. 67 metre uzunluğunda 13 metre genişliğindeki İskoç vapurları Maltepe ve Suadiye, 1962de İstinye Tersanesinde Şehir Hatları İşletmesi için yapılan ilk yolcu vapurları oldu. Suadiye, 2003te hizmet dışı kalıp parçalandı. Maltepe ise 1962den 2010a kadar milyonlarca İstanbulluyu gezdirdi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile 2008de Korumaya Değer Kültür Varlığı ilan edilen Maltepe vapurunu Şile Belediyesi satın aldı. 2011de Şile Liman Kültür Merkezi olan vapur, nikah salonu olarak kullanılmak istendi ama proje gerçekleşmedi. 2016da Pendik İskelesine çekilen vapur, eritilerek çelik ham maddesi olmayı bekliyor. Terk edildiği için fırtınalarla yıpranan vapurun paslı ve sahipsiz hali görenleri şaşırtıyor.
Milliyet
Duygu yüklü vapurdur kıymayın Maltepeye
Geminin mühendisi Aykut Altay, Her hafta yanına gidiyorum, kıymayın Maltepeye dedi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.