Her ne kadar Korinth Kanalı’nın yapımına 1881 yılında başlansa da fikir ilk olarak 1830 yılında ortaya çıkmış.
Osmanlı’dan ayrılarak bağımsızlığınu ilan eden Yunanistan, 1827-1831 yılları arasında Ioannis Kapodistrias tarafından yönetiliyordu. Ioannis Kapodistrias, 1830 yılında Korinth Kanalı’nın yapımı için ilk fikri ortaya atan kişi olarak da tarihe geçiyor.
Kapodistrias, bir Fransız mühendisten fiyat teklifi alıyor. 40 milyon altın talep eden mühendisin istediği para genç Yunanistan için çok pahalı bir bütçe olduğu için proje rafa kaldırılıyor.
1869 yılında Süveyş kanalının açılması, Korinth kanalı projesine start verilmesi için Yunanları yeniden umutlandırıyor. 1880 yılında proje tamamlanıyor ve 1881 yılında 1. Kral Yorgo’nun da imzasıyla Société Internationale du Canal Maritime de Corinthe, ihaleyi 99 yıllığına alıyor.
İhaleyi alan şirketin sahibi Macar István Türr, 8 yıllık çalışmanın ardından şirketin nakit kaynaklarını tüketmesi ve iflas bayrağını çekmesiyle Korinth Kanalı’nın geleceği bir kez daha belirsizleşiyor.
Fakat 1890 yılında Korinth Kanalı’nın projesi bir Yunan şirketine veriliyor ve toplamda 11 yıllık bir çalışmadan sonra Korinth Kanalı 25 Temmuz 1893 yılında hizmete açılıyor.
Korint Körfezi ile Saronik Körfezi'ni birbirine bağlayan kanal bu mesafeyi 185 deniz miline (yaklaşık 340 km) kadar kısaltıyor. Korinth Kanalı’nın yapım amacı büyük yük gemilerinin yolunu kısaltıp geçiş ücreti almak. Ancak yapım şirketinin mükendislik hatası nedeniyle yük gemileri için kanal dar kalması Yunanistan’ın zarar etmesine yol açar.
Mühendis jeolog Haris Saraglou, kanalı geçmeye çalışan 195 metre uzunluğundaki bu kruvaziyer gemisi türü gemilerin kanalı geçisi sırasında kanalın stabil olduğundan emin olmak için kanalı inceliyor. Spatula ile kazır gibi kanalın her iki tarafı traşlanarak genişletilme başlanıyor. Fakat bu traşlama esnasında anakaradan kopan kayalar kanala düştüğü için 1893 ve 1940 yılları arasında Korinth Kanalı belli aralıklarla toplamda 4 yıl kapalı kalmış.
1882-1893 yılları arasında inşa edilen kanal 6.346 metre uzunluğunda ve 7.5–8 metre derinliğinde olup, genişliği su yüzeyinde 24.6 m dip özellikleri ile dünyanın en derin su kanalı ünvanıyla 128 yıldır hizmet veriyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.