İstanbul
26 Kasım, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
kongsberg

Dünyanın En Büyük Gemilerinden MSC Samar Asyaport'ta

KARAS REKLAM
Dünyanın En Büyük Gemilerinden MSC Samar Asyaport'ta
Dünya denizlerinde serviste olan en büyük kapasiteli gemiler 24 bin TEU taşımaktadır. Sınırlı sayıda limana yanaşabilen bu gemiler, uğrak yaptığı ülkenin ticari hacmini, uluslararası güvenilirliğini ve limanlarının kabiliyetlerini ortaya koyan en önemli göstergelerden biri. Bu kapsamda Türkiye’nin en büyük transit konteyner limanı olan Asyaport, farkını bir kez daha ortaya koydu. MSC’nin en büyük gemileri olan 24 bin TEU taşıma kapasiteli MSC GÜLSÜN sınıfı gemilerinden MSC SAMAR Türkiye’ye geldi. Tam dolu olarak Türkiye’de sadece Asyaport’a yanaşabilen 24 bin TEU kapasiteli bu gemilerden daha büyük gemiler dünyada bulunmuyor. MSC SAMAR Türkiye limanlarına yanaşan en büyük konteyner gemisi.

Dünyanın en büyük konteyner taşıyıcıları arasında yer alan Mediterranean Shipping Company’nin (MSC), geçtiğimiz yıl 20 bin TEU kapasiteli gemilerinin ülkemize gelmeye başlamasıyla 24 bin TEU kapasiteli MSC GÜLSÜN sınıfı gemilerin de Türkiye’ye gelmesinin önü açıldı. Türkiye’nin lojistik alt yapısı, Avrupa’ya yakınlığı ve özel sektör yatırımlarından Asyaport’un bu tür gemiler için tam hazırlıklı olması da bu kararda büyük etken oldu. 18 metre derinlik ve 2010 metre rıhtım uzunluğuna sahip Asyaport, 24 Kasım Çarşamba günü dünyanın en büyük gemilerinden MSC SAMAR gemisini ağırladı. 400 metre uzunluğu ve 62 metre genişliği ile 4 futbol sahasına eşit; Paris’teki Eiffel Kulesi’nden yaklaşık 100 metre daha uzun olan 24 bin TEU taşıma kapasiteli MSC SAMAR Türkiye’ye gelen en büyük konteyner gemisi olma özelliğini taşıyor.

En büyük konteyner gemisini ağırlayan Asyaport’un, otomasyon, yazılım ve makine parkı açısından Avrupa'nın birçok limanı ile rekabet edebilecek konumda olduğunu belirten Asyaport Planlama Müdürü Gökmen Azaklı; “Asyaport; derinlik, rıhtım uzunluğu ve istif kapasitesi ile Türkiye ve Avrupa’nın sayılı limanları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta MSC INGY ve MSC REEF isimli 400 metrelik 2 geminin operasyonu aynı anda Asyaport’ta gerçekleştirildi. Planlanan genişleme çalışmaları tamamlandığında, limana aynı anda 400 m uzunluğunda 3 mega konteyner gemisi yanaşabilecek.

Gemiler büyük, limanlar büyük diyoruz da bunların Türkiye ekonomisi için ne ifade ettiğini de vurgulamamız lazım. Büyük gemiler büyük limanlarda çok sayıda konteyner yükler ve boşaltır. Bu limanlara Transit Liman (Hub Port) denir. Yüklenen ve boşaltılan yüklerin çoğu limanın bulunduğu ülkeye ait değildir. Bu konteynerler transit limandan gidecekleri limanlar için tekrar yüklenir veya tersi olur. Örneğin Yunanistan’ın Pire limanında işlem gören konteynerlerin %90’ı bu ülkenin ithalatı veya ihracatı değildir. Transit konteyner limanları bulundukları ülkelere hizmet ihracatı dövizi kazandırırlar. Adı üstünde hizmet ederek kazanılan bu döviz ülkeye sağlanan NET döviz geliridir. Dünyada Transit Limanlardan en fazla döviz geliri elde eden ülkeler Singapur, Hong-Kong, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Belçika ve Hollanda’dır.

Asyaport faaliyete geçtiği günden itibaren 2020 sonuna kadar ülkemize 360 milyon abd doları net döviz kazandırmıştır. Havalimanları ve deniz limanlarının bulunduğu “Liman İşletmeciliği Hizmetleri” genel kategorisinin deniz limanları arasında Asyaport sağladığı döviz miktarı bakımından 1. sıradadır.

Liman genişletme çalışmalarımız tamamlandığında ilave 400 kişilik istihdam ve 40 milyon abd doları döviz geliri sağlanacaktır.

Tekirdağ’ın dünya çapında bir liman şehri olarak anılmasına bizimle beraber katkısı olan herkese gönülden teşekkür ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

MSC’nin ülkemize ve Asyaport’a olan güvenini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten MSC Türkiye Genel Müdürü Barış Dilek; “Türkiye’nin dış ticarette kırdığı rekorlar, artan potansiyeli ve dünya limanlarının çok azında erişilebilen Asyaport’un yüksek operasyon performansı MSC’nin 24 bin TEU kapasiteli gemilerini limanımıza göndermesinde etkili oldu. MSC’nin MSC GÜLSÜN sınıfı en büyük gemilerini göndermesiyle ithalat ve ihracatçılarımız yer ve ekipman sıkıntısı yaşamadan ürünlerinin ithalat ve ihracatlarını gerçekleştirebilecekler.” dedi.

Taşınan konteyner başına en düşük karbon ayak izine sahip olmasıyla da dikkat çeken MSC GÜLSÜN sınıfı gemiler, diğer gemilere oranla her taşıma için %48 daha verimli CO2 salınımı sunuyor. MSC GÜLSÜN sınıfı gemiler tek seferde 1.358 kargo uçağı, 2,5 km uzunluğundaki 44 uzun trenin ya da 14.072 kamyonun taşıyabildiği 47.512 araba, 2.94 milyon çamaşır makinesi ve ya 386 milyon çift ayakkabıyı taşıyabilme kapasitesine sahip.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI