İstanbul
28 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
akson

Dünya için Örnek Projede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dünya için Örnek Projede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kpt. Sedat Tenker yazdı...İmkansız olan gerçekleştiriliyor... Dünya için örnek projede dikkat edilmesi gerekenler

Dev bir eser, imkânsız olan gerçekleştiriliyor. Dünya için örnek bir proje yapmanın sorumluluğu taşınıyor.

Dünyanın her tarafından, 25 ülkeden 1,5 milyar, Türkiye’den 700 milyon Euro kredi sağlanmış. Güvenmiş vermişler. Finans ve teknik olarak dünyanın en üst seviyesi bir arada. Yüklenici aldığı sorumluluğun bilincinde. Diğer yüklenici Güney Koreliler karantinada, çalışıyorlar. 4000 kişi izolasyonda 7/24 çalışıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün Çelik Kuleleri tamamlanmak üzere.

TEK BİR KUSURU VAR

Bu muazzam dev eserin tek bir kusuru var. 2023 metre hedefini tutturabilmek için çelik ayaklar oldukça derin bölgede inşa ediliyor. Bu derinlikler nedeni ile  Boğazdan geçiş yapan gemilerin, köprü ayakları bölgesinde, arıza veya kontrolden çıkmaları gibi olağan dışı bir durumda herhangi bir engelle karşılaşmadan çelik ayaklara ulaşıp çarpabilme riskleri söz konusudur.

Çelik köprü ayaklarına bir ham petrol tankerinin, kimyasal tankerin, doğal gaz tankerinin ya da sıvılaştırılmış gaz tankerinin çarpması durumunda köprü hasarlanabilir, yangın, infilak olabilir, petrol denize sızabilir. Çevre felaketi yaşanabilir.

Böyle talihsiz olağan dışı bir çarpma sonucunda çevre felaketinin yaşanmaması için gemilerin çelik köprü ayaklarına çarpmasını engelleyecek sistemin yapılması gerekir. Bu köprü ile, Bakan Bey'in dediği gibi, trafik kazalarında oluşan can ve mal kaybının aza ineceği, emisyon artışları ve gürültü kirliliğinin azalacağı düşünüldüğüne göre gemi çarpmalarının yaratabileceği çevre felaketi haydi haydi düşünülür.

Yüklenici de teknik olarak dünyanın en üst seviyesini bir araya getirebildiğine göre gemi çarpma riskini dolayısı ile çevre felaketini önleyecek teknik sistemi kolaylıkla yapabilir diye düşünüyorum. Dünya için örnek bir proje yapmanın sorumluluğu da üstümüzde olduğuna göre bu sorun kolaylıkla çözülebilir.

BÖYLE BİR RİSK TERCİH EDİLMEMELİYDİ

Bununla birlikte dev bir eser yaratırken gemilerin çelik köprü ayaklarına çarpmasına izin veren böyle bir sistemin, riskin nasıl, neden ve kimler tarafından alındığını da merak ediyorum. Böyle bir sistem, risk tercih edilmemeliydi. Ayakları ve gemileri koruyucu sistem yapılana kadar bu risk ister istemez devam edecek. Bunun da bir sorumlusunun olması gerekir.

Bu dev eser gemi çarpma riskini de ortadan kaldıracak şekilde düşünülüp yapılabilirdi. Çanakkale Boğazı’nın doğal risklerine ilave olarak yapay bir risk yaratıldı maalesef. Tüm dünya, ülkemizin yapacağı dev yatırımları merakla izlemekte, teşvik etmekte, krediler açmakta ve teknik imkânlarını, teknolojisini büyük bir iştahla sunmakta. Müstakbel eserlerin teknik şartnamelerini çok iyi hazırlamalıyız. Ben yaptım oldu sistemleri başımızı çok ağrıtabilir.  (Oda tv)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI