Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Deniz Soğumadı, 'Büyük Balık Göçü' Gecikti

KARAS REKLAM
Deniz Soğumadı, 'Büyük Balık Göçü' Gecikti
Deniz suyunun geçen yıla oranla 1-1,5 derece daha sıcak olmasından dolayı, yazı Karadeniz'de, kışı Marmara'da geçiren balık türlerinin henüz Marmara Denizi'ne girmediği belirtildi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz suyunun geçen yıla oranla 1-1,5 derece daha sıcak olduğunu belirterek, "Karadeniz kökenli olan lüfer, palamut, uskumru gibi göçücü türler, yani yazı Karadeniz'de, kışı Marmara'da geçiren türler, bu sıcaklık düşmediği için henüz Marmara Denizi'ne girmedi. Girenler de dağınık vaziyetteler tam anlamıyla büyük sürüler oluşturmadılar. Bu yüzden balıkçılıkta beklediğimiz verimi alamadık." dedi.

Fakültenin Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Başkanı da olan Prof. Dr. Sarı yaptığı açıklamada, Türkiye balıkçılığının, Karadeniz kökenli türlere bağlı olduğunu belirtti.

"Su geç ısındı, geç soğuyacak"

Karadeniz'in iklim şartlarında değişiklik meydana geldiğinde, yansımalarının Marmara'da da Akdeniz'de de görüldüğünü, dolayısıyla bütün Türkiye balıkçılığının bundan etkilendiğini ifade eden Sarı, şunları dile getirdi:

"Bu yıl deniz geçen yıla oranla 1-1,5 derece sıcak durumda. Nedeni, geçtiğimiz yıl kışın ağır geçmesi, çok miktarda kar yağması. Yani iklim şartlarına bağlı olarak su geç ısındı, geç soğuyacak. Çünkü suyun özgül ısısı, topraktan 5 kat daha fazladır. Geç ısınır, geç soğur. Toprak erken ısınır erken soğur."

Sarı, Marmara'daki deniz suyu sıcaklığının geçen yıl bu tarihlerde 16-16,5 santigrat dereceyken, şu anda 17,5-18 santigrat derece olduğunu, Marmara Denizi özelinde 1-1,5 derecelik farklılığın bulunduğunu bildirdi.

"Balıkçılığın kötü gitmesinin nedeni, sıcaklığın yüksek olması"

Göç eden balıkların henüz beklenen büyük sürüleri oluşturmadığını ifade eden Sarı, şunları kaydetti:

"Karadeniz kökenli olan lüfer, palamut, uskumru gibi göçücü türler, yani yazı Karadeniz'de, kışı Marmara'da geçiren türler, bu sıcaklık düşmediği için henüz Marmara Denizi'ne girmedi. Girenler de dağınık vaziyetteler tam anlamıyla büyük sürüler oluşturmadılar. Bu yüzden balıkçılıkta beklediğimiz verimi alamadık ancak denizde balığın olduğunu söyleyebiliriz. Eğer önümüzdeki 15-20 gün içerisinde, iklim şartlarında değişiklik olursa ve bu sıcaklıklar 15 derece civarına düşerse, o zaman bolca balık hale gelecek diye bekliyoruz. Şu andaki balıkçılığın kötü gitmesinin, beklediğimizin altına seyretmesinin nedeni, denizdeki iklime bağlı sıcaklığın yüksek olması."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI