Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamada, gemi kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesi ve deniz çevresinin korunması için harekete geçildiği, bu kapsamda bakanlıkça ?Mavi Kart? ve ?Gemi Atık Takip Sistemi? uygulamalarının başlatıldığı bildirildi. Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uygulamaları çerçevesinde etkin bir atık alım ve takip sisteminin kurulması amacıyla hayata geçirilen ?Mavi Kart? sisteminde, yoğun deniz turizminin yaşandığı Muğla?nın pilot bölge olarak belirlendiğine değinilen açıklamada, Muğla?da bulunan tüm yat limanı ve balıkçı barınaklarında atık alım ve sistem altyapısı oluşturulduğu, yatlarda ve diğer su araçlarında, online atık kayıt ve takip sistemi uygulamaları başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, projenin tüm kıyı illerinde, sistem altyapılarının oluşturulmasının ardından iki yıl içerisinde yaygınlaştırılmasının öngörüldüğü ifade edildi. Gemi Atık Takip Sistemi (GATS) ile de gemi atıklarının daha etkin kontrolünün hedeflendiği vurgulanan açıklamada, bu projeyle, gemi atık bildirimleri ile limanlarca gemi atıklarının alınması ve bertarafı aşamasında kullanılan atık transfer ve Ulusal Atık Taşıma (UATF) bilgilerinin elektronik ortama taşınacağı vurgulandı.
Açıklamada, bu sistem sayesinde gemilerin illegal deşarjlarının kontrol altına alınacağı ve gemi atıklarının envanterinin otomatik olarak sistemde tutulacağı belirtildi.
Yenilikler neler getiriyor?
2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanun çerçevesinde çıkarılan Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında hayata geçirilen ?Mavi Kart? uygulaması ve ?Gemi Atık Takip Sistemi?nin birçok yenilik getirdiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: ?Mavi Kart Sistemi ile kağıt ortamında formlarla yapılan atık kayıt ve takip uygulamaları internet ortamına aktarılacak, bürokrasi azaltılacak. Deniz araçlarından bırakılan atığın türü, miktarı, veriliş tarihi gibi envanter bilgileri otomatik olarak tutulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkisi bulunan diğer kurumlarca yapılan denetim ve kontrollerin etkinliği artacak. Bu sayede daha etkin bir atık yönetimi sağlanmış olacak. Diğer bir uygulama olan Gemi Atık Takip Sistemiyle de gemiler tarafından yapılan atık bildirimleri, atık kabul tesislerine alınan atık tür ve miktarları, yine bu tesislerde yapılan susuzlaştırma ve arıtma işlemleri ile bu atıkların bertaraf işlem ve yöntemleri online olarak görülebilecek. Liman atık kabul tesislerinin atık yönetim planları sisteme işlenerek atıkların bertarafı ve kontrolü etkin hale getirilecek.?
Açıklamada, GATS sistemini kullanacak olan kamu kurumlarında çalışan personele eğitim verildiği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2010 yılında iki eğitim organizasyonu yapıldığı ifade edildi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.