İlk olarak Eylül 2021'de duyurulan anlaşma, uzun süredir ertelenirken, Almanya hükümeti, Çin'in Almanya'nın tedarik zincirinin kritik bir bölümünün kontrolünü ele geçireceğine dair siyasi şikayetlerle yatırım düzeyini tartıştı.
Şirketler, revize edilmiş anlaşmayı bugün, Alman hükümetinin Mayıs ayında onaylanan yüzde 25'in altında bir yatırıma izin verecek kararının ardından 19 Haziran'da imzaladıklarını bildirdi. COSCO, Almanya Federal Ekonomi İşleri ve İklim Eylemi Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından anlaşmanın tamamlandığını bildirdi. Bir borsa dosyasına göre, COSCO 46,4 milyon € karşılığında yüzde 24,99'a tekabül eden 1,9 milyondan fazla hisse satın alacak. Ayrıca, 24.4 milyon € değerinde bir kredi anlaşması var.
Terminalin işletmecisi, Container Terminal Tollerort'a (CTT) yapılan yatırımla, buranın Kuzey Denizi ve Baltık Denizi bölgelerindeki Asya trafiği için tercih edilen bir merkez haline geleceğini duyurdu. COSCO'nun 40 yıldır Hamburg limanında faaliyet gösterdiğinin altını çizdiler.
“North Range'deki limanlar arasındaki rekabet göz önüne alındığında, Hamburg'un kargo hacimlerini güvence altına alması çok önemli. Hamburg'da elleçlenen her üç konteynerden biri Çin'e geliyor ya da gidiyor,” dedi HHLA yatırımın onaylanması için argümanını sunarken.
Bununla birlikte, COSCO'nun yüzde 35'lik bir hisse satın almasını gerektiren önerilen yatırım, siyasi bir mesele haline geldi. Alman yasalarına göre, 2018'den beri operatörü olarak CTT ve HHLA, Almanya'da BT ile ilgili kritik altyapının operatörü olarak tescil edilmiştir. Ancak 2021 yönetmeliğine göre terminalin kritik altyapı olarak görülmediğinin altını çizdiler.
Siyasi tartışmaların bir parçası olarak, kurallar 2022'de değiştirilerek, yılda 3,27 milyon ton veya daha fazla yük hacmine sahip liman ve iç terminalleri içeren yeni bir kritik altyapı kategorisi eklendi. Alman hükümeti nihayetinde daha düşük yatırım seviyesini kabul etti.
HHLA, COSCO'nun terminaldeki hacimleri artırmayı planladığı için yatırımın stratejik avantajları olsa da, operasyonlarda herhangi bir doğrudan girdisi olmayacağının altını çiziyor. Terminalin teknolojisine erişemeyecekler ve liman operasyonlarına dahil olmayacaklar.
Küresel olarak Çin yatırımı son birkaç yılda sorgulanmaya başlandı. Çin'in artan nüfuzunu eleştirenler bu yatırımlardan bahsediyor ve merkezi hükümetin rolünü sorguluyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.